Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

10 ενδιαφέρουσες – και λιγότερο γνωστές – πληροφορίες για τις θηλυκές γάτες

Αν στο σπίτι σας έχετε και θηλυκά και αρσενικά γατάκια, θα έχετε δει σίγουρα ότι έχουν κάποιες διαφορές, τόσο στο χαρακτήρα όσο και στη φυσική τους εμφάνιση. Φυσικά όλα είναι υπέροχα και μοναδικά. Αν θέλετε να μάθετε μερικά άγνωστα- ή λιγότερο γνωστά- πράγματα για τις θηλυκές γάτες, συνεχίστε να διαβάζετε. Εμείς συγκεντρώσαμε 10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας κάνουν να τις συμπαθήσετε περισσότερο.


1. Η γηραιότερη γάτα στον κόσμο ήταν θηλυκή

Η Creme Puff κέρδισε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness της “γηραιότερης γάτας στον κόσμο” αφού έζησε 38 χρόνια και 3 ημέρες. Η τιγρέ αυτή γατούλα γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1967 και έζησε μέχρι τις 6 Αυγούστου 2005. Η Creme Puff ζούσε στο Ώστιν του Τέξας με τον κηδεμόνα της, Jake Perry. Ο Perry, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, ήταν επίσης κηδεμόνας μιας ακόμα γάτας, του Γκράνπα. Ισχυρίζονταν ότι αυτή γεννήθηκε στο Παρίσι το 1964 και πέθανε το 1998, σε ηλικία 34 ετών και δύο μηνών.

Ποιο όμως ήταν το μυστικό μακροζωίας της Creme Puff; Ο Perry είχε πει ότι εκτός από ξηρή τροφή, της έδινε επίσης και μαγειρεμένα αυγά, μπέικον γαλοπούλας, μπρόκολο, καφέ με κρέμα και – κάθε δύο ημέρες – λίγο κόκκινο κρασί για να «κυκλοφορούν οι αρτηρίες».

Εμείς θα πούμε ότι ενώ είναι πιθανό ο Jake να είχε ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας των αιλουροειδών του, οι ειδικοί δεν συνιστούν να δίνετε στις γάτες καφέ ή κρασί.

2. Μια γέννα μπορεί να έχει πολλούς πατέρες


Μερικές φορές μια γέννα μπορεί να έχει γατάκια από πολλούς μπαμπάδες γάτους. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως “superfecundation”. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, εάν μια θηλυκή γάτα ζευγαρώσει με περισσότερα από ένα αρσενικά κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου της, τα ωάριά της μπορούν ενδεχομένως να γονιμοποιηθούν από περισσότερα από ένα αρσενικά. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλα ζώα όπως στα σκυλιά και στις αγελάδες.

Πώς μπορείτε τώρα να καταλάβετε εάν μια γέννα έχει πολλούς μπαμπάδες; Κοιτάξτε να δείτε αν τα γατάκια έχουν διαφορετικά χρώματα. Μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικά μεγέθη και να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αλλά ακόμα κι αν τα γατάκια μοιάζουν αρκετά, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι έχουν τον ίδιο πατέρα.

3. Τείνουν να είναι δεξιοπόδαρες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότερες γάτες έχουν προτίμηση σε ένα πόδι, ακριβώς όπως οι άνθρωποι τείνουν να έχουν ένα ”καλό χέρι”. Το πόδι αυτό το χρησιμοποιούν για να φτάσουν το φαγητό, να πατήσουν πάνω σε ένα αντικείμενο, να ρίξουν κάτι κάτω και ούτως καθεξής.

Σε αντίθεση με τα αρσενικά που τείνουν να προτιμούν τα αριστερά τους πόδια, τα θηλυκά συνήθως προτιμούν τα δεξιά πόδια τους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 52% των θηλυκών γατών έδειξε προτίμηση στη δεξιά πλευρά.


4. Έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μέση διάρκεια ζωής των θηλυκών γατών ήταν 15 χρόνια, δηλαδή δύο χρόνια μεγαλύτερη από τις αρσενικές γάτες (οι οποίες ζουν κατά μέσο όρο 13 χρόνια). Αυτό το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι θηλυκές γάτες περιπλανώνται λιγότερο από τις αρσενικές για αναζήτηση πιθανών συντρόφων.

Οι γάτες γενικά που περνούν πολύ χρόνο έξω είναι πιο εκτεθειμένες σε διάφορους κινδύνους, όπως ατυχήματα αλλά και θανατηφόρες ασθένειες, όπως η λευχαιμία των αιλουροειδών, η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών και η λύσσα.

5. Τα στειρωμένα θηλυκά ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με μελέτες οι στειρωμένες θηλυκές γάτες ζουν 39% περισσότερο από τις μη στειρωμένες θηλυκές. Και υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Πρώτον, μια στειρωμένη γάτα δεν κινδυνεύει από καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες και η μήτρα αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης, μια στειρωμένη γάτα διατρέχει μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Στην πραγματικότητα, εάν μια γάτα στειρωθεί πριν από τον πρώτο οίστρο, οι πιθανότητες να αναπτυχθούν όγκοι στο μαστό της είναι σχεδόν μηδενικές. Τέλος, μια στειρωμένη γάτα γλιτώνει επίσης και από άλλες απειλητικές για τη ζωή της ασθένειες όπως η πυομήτρα, η οποία είναι μια σοβαρή λοίμωξη της μήτρας και σχεδόν πάντα θανατηφόρα εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα.

6. Μπορούν να μείνουν έγκυες μικρές

Οι γάτες συνήθως μένουν έγκυες πολύ μικρές και τα θηλυκά γατάκια μπορούν να έχουν οίστρο ήδη από τους 4 μήνες. Και φυσικά μπορούν να γεννήσουν.

Τα θηλυκά γατάκια επίσης μπορούν να δουν τον κόσμο γύρω τους νωρίτερα από τα αρσενικά, επειδή τα μάτια τους ανοίγουν νωρίτερα.

7. Το πιο δημοφιλές όνομα για τις θηλυκές γάτες είναι το Bella

Το 2022, το ιταλικό όνομα Bella ήταν το πιο δημοφιλές όνομα γάτας. Είμαστε σίγουροι ότι και φέτος η ηρωίδα του Γιώργου Λάνθιμου, στην ταινία του ”Poor Things”, η Bella Baxter- την οποία υποδύεται η Emma Stone- θα παίξει ρόλο στο να βαφτιστούν πολλές γατούλες Bella.

8. Δεν υιοθετούνται τόσο γρήγορα

Μετά τη σύγκριση των δεδομένων από διάφορα καταφύγια γάτας, τα ποσοστά υιοθεσίας για τις θηλυκές γάτες είναι σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα των αρσενικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι θηλυκές γάτες έμειναν στα καταφύγια κατά μέσο όρο 8,3 μήνες, ενώ οι αρσενικές γάτες έμειναν εκεί μόνο για 6,4 μήνες κατά μέσο όρο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μύθο ότι οι αρσενικές γάτες είναι πιο κοινωνικές και φιλικές από τις θηλυκές γάτες. Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να στειρώσουν τη θηλυκή τους γάτα και δεν θέλουν και να γεννήσει γατάκια.






Ζουν λιγότερο από τις θηλυκές, ονομάζονται Tomcats – 10 άγνωστες πληροφορίες για τις αρσενικές γάτες

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια ζωής των αρσενικών γατών είναι 13 έτη.


9. Τα θηλυκά ζουν μαζί σε γατοαποικίες

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά παίζουν διαφορετικούς ρόλους σε μια γατοαποικία. Τα θηλυκά τείνουν να μένουν μαζί εκεί για να βοηθήσουν το ένα το άλλο να μεγαλώσουν και να προσέξουν τα γατάκια. Από την άλλη, τα αρσενικά μένουν μόνα τους και όχι σε ομάδες για να αποφύγουν τους τσακωμούς με τα άλλα αρσενικά για τα θηλυκά και την τροφή.

10. Ψευδοκύηση

Η ψευδοκύηση είναι ένα σύνδρομο που παρουσιάζεται συχνά στα θηλυκά σκυλιά και σπάνια στις γάτες. Είναι ένα φυσιολογικό κλινικό φαινόμενο, που συμβαίνει συνήθως έξι με οκτώ εβδομάδες μετά το τέλος της περιόδου του ζώου.

Τα κλινικά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού μπορεί να είναι ψυχογενή, ή/και σωματικά. Στα ψυχογενή συμπτώματα το ζώο γίνεται ανήσυχο, καταθλιπτικό, ή -σπανίως- επιθετικό. Αναζητά περισσότερα χάδια και πολλές φορές έχει την τάση να σκάβει σε διάφορα σημεία στον χώρο που ζει, για να κάνει «φωλιά». Στα σωματικά συμπτώματα είναι η ανορεξία, η διόγκωση της κοιλιάς και -συχνότερα όλων- η διόγκωση των μαστών και η έκκριση υγρού από αυτούς που μοιάζει με γάλα.

Η ψευδοκύηση συνήθως υποχωρεί από μόνη της σε μία έως τρεις εβδομάδες. Η στείρωση συνιστάται για γάτες που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ψευδοκύησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου