Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

5 πράγματα που κάνει η γάτα σας όταν δεν προσέχετε

Οι γάτες είναι υπέροχα πλάσματα. Είναι περίεργα, παιχνιδιάρικα και ανεξάρτητα. Είναι γνωστά για την ευκινησία τους, τα κυνηγετικά τους ένστικτα και την ικανότητά τους να κοιμούνται ατελείωτες ώρες. Και ενώ είναι, όπως είπαμε, ανεξάρτητες, είναι και πολύ εξαρτημένες. Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται. Θέλουν να παρακολουθούμε τι κάνουν και να τους δίνουμε σημασία.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνεται όλη την ώρα. Έχουμε και τις δουλειές μας. Και το σπίτι, εδώ που τα λέμε, είναι γεμάτο δουλειές. Και έτσι πολλές φορές δεν τους δίνουμε σημασία και τις αγνοούμε.


Τι κάνει λοιπόν η πονηρή γάτα σας όταν δεν προσέχετε και έχετε αλλού το μυαλό σας; Με 3 λέξεις: Τα δικά της. Για να δούμε ποια είναι αυτά τα δικά της:

1. Παίζει με πράγματα του σπιτιού

Ένα από αυτά που αρέσκονται να κάνουν οι γάτες όταν δεν προσέχετε είναι να παίζουν με αντικείμενα του σπιτιού. Είναι γνωστό ότι είναι μεγάλοι κυνηγοί και τους αρέσει να κυνηγούν πράγματα. Όταν δεν είστε κοντά της, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να παίζει με τα παπούτσια σας, τις κάλτσες σας ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο βρίσκει ενδιαφέρον. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να ανοίξει συρτάρια ή ντουλάπια για να βρει νέα παιχνίδια για να παίξει.

Τι τους αρέσει περισσότερο; Να παίζουν με το χαρτί, είτε πρόκειται για ένα τσαλακωμένο κομμάτι χαρτί είτε για μια χάρτινη σακούλα. Και με το χαρτί τουαλέτας φυσικά. Λατρεύουν τον ήχο που κάνει όταν παίζουν μαζί του και την υφή που έχει. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι χάρτινες- ή πλαστικές- σακούλες δεν αποτελούν κίνδυνο πνιγμού και ότι δεν υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα ή χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την περίεργη γατούλα σας.


2. Εξερευνεί νέα μέρη

Οι γάτες είναι περίεργες και αρέσκονται στο να εξερευνούν νέα μέρη. Όταν δεν προσέχετε, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να περιπλανιέται στο σπίτι, να ελέγχει νέες γωνίες και να εντοπίζει νέες μυρωδιές. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να σκαρφαλώσει πάνω σε έπιπλα ή να πηδήξει σε ψηλά ράφια για να έχει καλύτερη θέα του περιβάλλοντός της.

Αν έχετε μια γάτα που αγαπάει να εξερευνά, μπορείτε να της δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον παρέχοντάς της πολλά παιχνίδια και κρυψώνες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γατόδεντρα, ράφια και ονυχοδρόμια για να της δώσετε ένα διασκεδαστικό και ασφαλές μέρος για να παίζει και να σκαρφαλώνει. Και φυσικά να μην κινδυνεύει.

3. Κοιμάται σε ζεστά σημεία

Οι γάτες είναι γνωστές για την αγάπη τους για τον ύπνο και μπορούν να κοιμούνται έως και 16 ώρες την ημέρα. Όταν δεν προσέχετε, η γάτα σας μπορεί να βρει ένα άνετο σημείο για να κουλουριαστεί και να πάρει έναν υπνάκο. Αυτό μπορεί να γίνει στο κρεβάτι σας, στον καναπέ, μέσα στην ντουλάπα ή σε ένα ζεστό και ηλιόλουστο σημείο δίπλα στο παράθυρο. Συχνά μάλιστα κρύβεται τόσο καλά για να κοιμηθεί που συνήθως την ψάχνετε και δεν τη βρίσκετε με τίποτα.


Οι γάτες φυσικά λατρεύουν να κοιμούνται σε ζεστά σημεία, επειδή αυτό τις κάνει να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένες. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα άνετο χώρο ύπνου για αυτή, δίνοντάς της ένα μαλακό και ζεστό κρεβάτι ή μια κουβέρτα για να κοιμηθεί. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το κρεβάτι της σε ένα ήσυχο και απομονωμένο σημείο όπου δεν θα την ενοχλεί κανείς.

4. Περιποιείται τον εαυτό της

Οι γάτες είναι γνωστές για τις συνήθειές τους στην περιποίηση και περνούν πολύ χρόνο γλείφοντας και καθαρίζοντας τον εαυτό τους. Όταν δεν δίνετε προσοχή, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να περιποιείται τον εαυτό της, φροντίζοντας κάθε σπιθαμή του σώματός της να είναι καθαρή και τακτοποιημένη.

Ο καλλωπισμός είναι σημαντικός για τις γάτες, επειδή βοηθά να διατηρείται το τρίχωμά τους καθαρό και υγιές. Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των έτοιμων να πέσουν τριχών που αν τις καταπιεί, θα γίνουν οι γνωστές τριχόμπαλες και πιθανόν να τις βγάλει με τον εμετό. Από την άλλη αν η γάτα σας περιποιείται τον εαυτό της υπερβολικά, μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή στρες ή κάποια άλλης αρρώστιας. Οπότε βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της ώστε να δείτε αν καλλωπίζεται υπερβολικά.

5. Κάνει αταξίες

Κλασικά πράγματα. Οι γάτες είναι διαβόητες για τις αταξίες τους. Όταν δεν προσέχετε, η γάτα σας μπορεί να μπλέξει σε κάθε είδους προβλήματα. Μπορεί να αναποδογυρίσει αντικείμενα, να γρατζουνίσει έπιπλα ή να σκαρφαλώσει σε πράγματα που δεν θα έπρεπε.

Για να την αποτρέψετε από το να κάνει αταξίες, μπορείτε να της δώσετε πολλά παιχνίδια και ονυχοδρόμια για να παίζει. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τυχόν εύθραυστα ή πολύτιμα αντικείμενα εκτός της εμβέλειάς της. Φροντίστε να επιβλέπετε, όσο μπορείτε, τη γάτα σας όταν εξερευνά νέες περιοχές ή όταν παίζει με νέα παιχνίδια για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλής.

Οι γάτες, όπως είπαμε, είναι συναρπαστικά πλάσματα που έχουν πολλές ενδιαφέρουσες συνήθειες και συμπεριφορές. Όταν δεν δίνετε προσοχή, η γάτα σας μπορεί να παίζει με αντικείμενα του σπιτιού, να εξερευνά νέα μέρη, να κοιμάται σε ζεστά και κρυφά σημεία, να περιποιείται τον εαυτό της και να κάνει αταξίες. Παρέχοντάς της ένα ασφαλές και ”ενδιαφέρον” περιβάλλον, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσει, να παίξει και να χαλαρώσει.

Εάν πρόκειται να λείψετε από το σπίτι για κάποιες μέρες, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένη και άνετη όσο λείπετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή άφθονης τροφής, νερού και άμμου, καθώς και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και άνετου χώρου για να κοιμάται. Μην την περιορίζετε σε μη άνετους και μη ευχάριστους χώρους.

Οι γάτες είναι ζώα που φέρνουν πολλή χαρά στη ζωή μας. Κατανοώντας τη συμπεριφορά τους και παρέχοντάς τους τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Έτσι, την επόμενη φορά που δεν θα δίνετε προσοχή στη γάτα σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει όταν δεν κοιτάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου