Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Τα ερμαφρόδιτα ζώα που υπάρχουν στη φύση


Υπάρχουν ορισμένα πλάσματα του ζωικού βασιλείου που είτε γεννιούνται ερμαφρόδιτα είτε αλλάζουν φύλο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τι σημαίνει όμως ερμαφροδιτισμός;

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ερμαφροδιτισμός χωρίζεται σε ταυτόχρονο και σε διαδοχικό. Ταυτόχρονα ερμαφρόδιτα είναι τα ζώα τα οποία έχουν και αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Κάποια από αυτά τα ζώα έχουν την ικανότητα να γονιμοποιούνται μόνα τους ενώ σε άλλα η γονιμοποίηση απαιτεί την ύπαρξη συντρόφου. Διαδοχικά ερμαφρόδιτα είναι τα ζώα που γεννιούνται ως ένα φύλο και αργότερα στη ζωή τους αλλάζουν στο άλλο.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα ερμαφρόδιτων ζώων που υπάρχουν στη φύση.

Σαλιγκάρια

Τα περισσότερα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα είδη σαλιγκαριών του γλυκού νερού, όπως είναι οι αμπουλαριίδες (apple snails) και οι λιττορίνες (periwinkle snails). Εκτός του ότι τα σαλιγκάρια μπορεί να είναι ερμαφρόδιτα, μπορεί να είναι και σεξουαλικά ώριμα στην ηλικία του ενός έτους. Αν και κυρίως ζευγαρώνουν με συντρόφους για να αναπαραχθούν, σε σπάνιες περιπτώσεις γονιμοποιούνται μόνα τους. Ένα παράδειγμα σαλιγκάριου είναι το Achatina fulica, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στη γη και μπορεί να γεννήσει έως και 500 αυγά ταυτόχρονα.


Εχινόδερμα

Τα εχινόδερμα είναι θαλάσσια ασπόνδυλα, όπως για παράδειγμα οι αστερίες, οι αχινοί, τα ολοθουροειδή (sea cucumbers) και τα κλυπεαστεροειδή (and dollars). Ορισμένα είδη θαλάσσιων αστερίων όπως ο Asterina gibbosa, είναι διαδοχικά ερμαφρόδιτα, αλλάζουν δηλαδή το φύλο τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ένας αστερίας περνά τα τρία πρώτα χρόνια ως αρσενικό και τα επόμενα τρία ως θηλυκό. Ενώ τα ολοθουροειδή και τα εχινοειδή έχουν το δικό τους φύλο, μπορεί ορισμένα από αυτά να είναι ερμαφρόδιτα.

Σκουλήκια

Μια ακόμη κατηγορία ασπόνδυλων, τα σκουλήκια, μπορεί να είναι ερμαφρόδιτα. Ορισμένα σκουλήκια μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνα τους, αλλά ως επί το πλείστον χρειάζονται έναν σύντροφο για να αναπαραχθούν. Σκεφτείτε το τελετουργικό ζευγαρώματος του γαιοσκώληκα. Κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης, οι γαιοσκώληκες ενώνονται με τα κεφάλια τους στραμμένα προς αντίθετες κατευθύνσεις και περνούν το σπέρμα και τα αυγά μεταξύ τους σε ένα ενωμένο κουκούλι. Η αναπαραγωγική τους διαδικασία συμβαίνει είτε πάνω είτε κάτω από το έδαφος, όταν ένας γαιοσκώληκας εκπέμπει μια φερομόνη που σηματοδοτεί ότι είναι έτοιμος να αναπαραχθεί.

Βάτραχοι


Δεν είναι όλοι οι βάτραχοι ερμαφρόδιτοι, παρά μόνο ορισμένα είδη βατράχων, όπως ο αφρικανικός ονυχοφόρος (Xenopus laevis). Οι αφρικανικοί ονυχοφόροι είναι αρσενικοί στα πρώτα στάδια της ζωής τους και γίνονται θηλυκοί πριν ενηλικιωθούν. Το φύλο των βατράχων αλλάζει γρήγορα λόγω των εμπορικών φυτοφαρμάκων που έχουν βάση την ατραζίνη.

Ψάρια

Περίπου 21 οικογένειες ψαριών είναι ερμαφρόδιτα. Σε αυτά τα μοναδικά σπονδυλωτά περιλαμβάνονται ψευδολαβράκι της Αμερικής (snook), τα ψάρια κλόουν (clown fish), οι λαβρίδες (wrasse), τα πτερόφυλλα (angelfish), οι επινεφελίνες (grouper), οι γωβιίδες, οι σκαρίδες, τα λαβράκια και οι ανθιίνες (anthias). Τα ταυτόχρονα ερμαφρόδιτα ψάρια είναι λιγότερο συνηθισμένα από τα διαδοχικά.

Συνοψίζοντας

Αυτά είναι μερικά από τα ζώα που ζουν στη φύση και είναι ερμαφρόδιτα. Μπορούν είτε να γεννηθούν έτσι είτε να αλλάξουν φύλο στην πορεία της ζωής τους. Μερικά από αυτά μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνα τους, χωρίς ταίρι και άλλα χρειάζονται απαραίτητα σύντροφο για να αναπαραχθούν. Ό,τι από τα παραπάνω και να ισχύει, κάθε ζώο είναι μοναδικό και πρέπει να του φερόμαστε με τον σεβασμό που του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου