Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Καρότο και μαστίγιο από τη Νούλαντ - Οι αναφορές στους S400, οι όροι για τα F-35 και η Συρία

Πριν ακόμη στεγνώσει η υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μόλις έφθασε στο Κογκρέσο για το πακέτο των F-16 στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον κινείται τώρα με στόχο να φέρει πιο κοντά στην Δύση την Άγκυρα χρησιμοποιώντας τακτική καρότου και μαστιγίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και άνθρωπος ειδικών αποστολών Βικτώρια Νούλαντ έφθασε στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον ομόλογο της Μ. Ακσαπάρ με στόχο την αναθέρμανση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων και αμοιβαίας καχυποψίας, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ το οποίο δημιούργησε η ολοκλήρωση του σκληρού παζαριού για την Σουηδία και τα F-16.



Η επίσκεψη Νούλαντ στην Τουρκία έγινε ενώ στην Άγκυρα και στην Μόσχα έχουν αρχίσει οι τελικές διευθετήσεις για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και την συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσκεψη που εκτιμάται ότι θα επαναβεβαιώσει την στενή σχέση των δυο χωρών αλλά και την πρόθεση της Τουρκίας να δείξει με κάθε τρόπο ότι επιμένει στην αυτονομία της στην άσκηση εξωτερικής επιλογής και συγχρόνως να χρησιμοποιεί τις σχέσεις αυτές ως «φόβητρο» για τους Αμερικανούς.







Σε συνέντευξη της όμως στο CNNTurk η κυρία Νούλαντ άνοιξε ένα κεφάλαιο, αυτό της αποβολής από το πρόγραμμα των F-35, που αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το οποίο δεν μπορεί να «απαλύνει» η πρόταση για την έγκριση από το Κογκρέσο του πακέτου των F-16.

Η κυρία Νούλαντ λίγο πριν φθάσει στην Άγκυρα ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε την Τουρκία ότι εάν λυθεί το θέμα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 τότε μόνο μπορεί να ενταχθεί άμεσα και πάλι στο πρόγραμμα των F-35 και εξήγησε ότι είναι ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών της πέμπτης γενιάς.



«Οι κυρώσεις CAATSA σχετίζονταν με την απόφαση της κυβέρνησης σας να αγοράσει συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία Αυτό ήταν που προκάλεσε τις κυρώσεις CAATSA. Ήμασταν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πώληση των Patriot και ενώ οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονταν, η Τουρκία πήρε άλλη πορεία».



Και η κυρία Νούλαντ αποκάλυψε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στις επαφές που είχε και ότι «όταν καταστεί δυνατή η επίλυση του θέματος των S-400 οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35 ενώ ταυτόχρονα θα «διασφαλισθεί ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αεράμυνα» δήλωση που παραπέμπει σε νέα προσφορά εφόσον λυθεί το θέμα των S-400, για αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της συμφωνίας για τα F-16 δήλωσε ότι η αναβάθμιση των υφιστάμενων αεροσκαφών θα αρχίσει αμέσως αλλά δήλωσε άγνοια για το πότε θα είναι έτοιμα τα νέα αεροσκάφη διευκρινίζοντας πάντως ότι θα αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση.



Όμως στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ένα από τα θέματα που αποτελεί μόνιμη εστία εντάσεων είναι η υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο YPG των Κούρδων της βόρειας Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και παρακλάδι του PKK. Παρά τις πληροφορίες που είχαν υπάρξει τις προηγούμενες ημέρες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποχώρηση τους από την Συρία, η κυρία Νούλαντ διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν αποσύρονται από την Συρία» και επέμεινε με αφορμή και την επίθεση που έγινε στην καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος και η απειλή από το ISIS παραμένουν και αυτό απαιτεί συνέχιση της προσπάθειας για εξόντωση του στην Συρία.






Η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Τουρκία εταίρο στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας επεσήμανε όμως «ότι αν δεν συμφωνούμε πάντα ως προς τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της μάχης είναι σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας» δήλωση που κάθε άλλο παρά δείχνει να έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα του YPG.

Η Ουάσιγκτον θέλοντας να «γλυκάνει» την Άγκυρα συζήτησε και το ευρύτατο πεδίο συνεργασίας κάνοντας ειδική αναφορά στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και προανήγγειλε εμπορικές συνομιλίες στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο εμπορίου και επενδύσεων τονίζοντας ότι υπάρχουν σε συζήτηση μεγάλες συμφωνίες με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Κάτι που για την τουρκική οικονομία η οποία έχει βρεθεί στην μαύρη λίστα των ξένων επενδυτών θα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Η κ. Νουλαντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία κάνοντας ειδική αναφορά στην τουρκική παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών τα οποία όπως είπε χρειάζεται άμεσα η Ουκρανία κάτι που δεν θα ικανοποίησε βεβαίως την τουρκική πλευρά καθώς δεν θα επιθυμούσε μια τέτοια εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου