Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Επιστήμονες ανακάλυψαν ήπειρο που αγνοούνταν για 375 χρόνια (vid)

Οι γεωεπιστήμονες έκαναν πρόσφατα μια εκπληκτική ανακάλυψη, μια ήπειρο που κρυβόταν σε κοινή θέα για σχεδόν 375 χρόνια.  Οι εικασίες σχετικά με την ύπαρξη μιας ηπείρου που ονομάζεται Zealandia ή Te Riu-a-Māui στη γλώσσα των Μαορί αποτελούσε θέμα ενδιαφέροντος για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το TN News, αυτή η νεοανακαλυφθείσα ήπειρος εκτείνεται σε μια έκταση 1,89 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων και ήταν κάποτε μέρος μιας υπερήπειρου γνωστής ως Γκοντβάνα, η οποία περιελάμβανε επίσης τη Δυτική Ανταρκτική και την Ανατολική Αυστραλία πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Ολλανδός επιχειρηματίας και ναυτικός Άμπελ Τάσμαν λέγεται ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά τη Ζηλανδία το 1642, ενώ βρισκόταν σε μια αναζήτηση για να ανακαλύψει τη «Μεγάλη Νότια Ήπειρο».




Αν και ο Άμπελ Τάσμαν δεν είχε επιτυχία στην αναζήτησή του για τη νέα γη, είχε μια τυχαία συνάντηση με τους ντόπιους Μαορί. Αρχικά, ήταν δυσαρεστημένοι με την άφιξή του, αλλά τελικά μοιράστηκαν μαζί του σημαντικές πληροφορίες για τη γύρω γη. Αποκάλυψαν ακόμη και την ύπαρξη μιας τεράστιας χερσαίας μάζας που βρισκόταν στα ανατολικά.


Μόλις το 2017 οι γεωλόγοι αποκάλυψαν τελικά την αλήθεια. Η Zealandia κρυβόταν σε κοινή θέα από την αρχή. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με την ύπαρξη αυτής της ηπείρου, η οποία άρχισε να διαχωρίζεται από τη Γκοντβάνα για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της Zealandia είναι βυθισμένο κάτω από το νερό, χρησιμεύει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους γεωλόγους του ερευνητικού ινστιτούτου Zealand Crown Research Institute GNS Science για το πώς κάτι τόσο σημαντικό μπορεί να πάρει χρόνο για να αποκαλυφθεί.

«Δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως τη διαδικασία, αλλά η Zealandia άρχισε να απομακρύνεται», εξηγεί ο Tulloch, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου