Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι και τι πρέπει να κάνετε αν συμβεί;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μέλι μόλις κρυσταλλώσει έχει χαλάσει και πρέπει να οδηγηθεί από τον πάγκο της κουζίνας στον κάδο απορριμμάτων. Ότι το ζαχαρωμένο μέλι είναι ένδειξη νοθείας και εκ του αποτελέσματος λάθος επιλογή. Τίποτα από τα δύο δεν είναι αληθές. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι το μέλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τροφές που μπορούν να διατηρήσουν αναλλοίωτες τη γεύση και την υφή τους για πολλά χρόνια, αρκεί να συντηρείται με τον σωστό τρόπο.






Γιατί το μέλι έχει «κρυσταλλώσει»;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η κρυστάλλωση είναι μία φυσική διαδικασία και, όπως αναφέραμε και στην αρχή, δεν συνεπάγεται ότι το μέλι έχει χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το «ζαχάρωμα», όπως αποκαλείται η διαδικασία στην καθομιλούμενη, οφείλεται στη φυσική γλυκόζη που περιέχει το μέλι σε συνδυασμό με την υγρασία, η οποία καταφέρνει να τρυπώσει μέσα στο βαζάκι, όπου φυλάσσεται το τελευταίο. Εκτός από τον κλασικό τρόπο εισχώρησης της υγρασίας (σ.σ. όταν δεν κλείνουμε καλά το βαζάκι), αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν βουτήξουμε στο μέλι ένα υγρό κουτάλι που δεν έχει προλάβει να στεγνώσει από τον νεροχύτη ή το πλυντήριο πιάτων. Μετά από αυτό, το μέλι αρχίζει να απορροφά σταδιακά την υγρασία και όσο οι μέρες περνούν, αρχίζουν να δημιουργούνται οι γνωστοί – αλλά καθόλου επιθυμητοί – κρύσταλλοι του.


Κρυσταλλώνουν όλα τα είδη μελιού το ίδιο;
Δεν έχουν όλα τα είδη μελιού την ίδια αντίδραση στην υγρασία. Κατεξοχήν, τα ανθόμελα είναι εκείνα που ζαχαρώνουν ευκολότερα, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Στην αντίπερα όχθη, το μέλι από κωνοφόρα δέντρα είναι εκείνο που ζαχαρώνει δυσκολότερα. Συνεπώς, δεν είναι και τόσο απίθανο να δούμε ένα θυμαρίσιο μέλι να ζαχαρώνει όσο ο χρόνος περνά.

Υπάρχει λύση;
Η πρόληψη είναι και σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη λύση. Προκειμένου να αποφεύγετε την κρυστάλλωση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποθηκεύσετε το μέλι σωστά. Πρώτα, κλείνετε το βάζο καλά και στη συνέχεια το τοποθετείτε σε μέρος σκιερό, δροσερό και χωρίς έντονες οσμές ή υγρασία.

Ακόμα και αν οι κρύσταλλοι κάνουν την εμφάνισή τους, υπάρχει τρόπος να τους εξαφανίσετε. Αρχικά, κλείστε το καπάκι της συσκευασίας πολύ καλά και μεταφέρετε την εντός μίας βαθιάς κατσαρόλας, προκειμένου να χωράει ολόκληρο το βαζάκι μέσα. Στη συνέχεια, προσθέστε καυτό νερό στην κατσαρόλα αφήνοντας το να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από το ύψος που είναι το καπάκι που βάζουμε το μέλι. Αφήστε το για 20 περίπου λεπτά σε μπεν μαρί. Με μία πετσέτα ανά χείρας, ανοίγετε το καπάκι του βάζου. Όταν οι κρύσταλλοι έχουν εξαφανιστεί και το μέλι έχει και πάλι παχύρρευστη υφή, τότε είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κρύσταλλοι στο μέλι, τότε αφήστε το για λίγο ακόμα μέσα στο μπεν μαρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου