Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Σαν σήμερα: Η φονική πλημμύρα του 1977 που άφησε πίσω 37 νεκρούς στην Αττική

 Ο Νοέμβριος έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ο μήνας των φονικών πλημμυρών με πιο πρόσφατη εκείνη του 2017 όταν 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μάνδρα. Αλλά δεν ήταν η φονικότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Η τρίτη σε σειρά πλημμύρα στην Αττική με τους περισσότερους νεκρούς έγινε πριν από 45 χρόνια, στις 2 Νοεμβρίου 1977 με 37 νεκρούς. Η πρώτη πιο φονική πλημμύρα στην Αττική καταγράφεται στις 4 Νοεμβρίου του 1895 με 61 θύματα και η δεύτερη σε σειρά στις 6 Νοεμβρίου του 1961 με 43 νεκρούς.






Η ισχυρή βροχόπτωση του 1977 ξεκίνησε περίπου στις 6 το απόγευμα και συνεχίστηκε με αμείωτη σφοδρότητα μέχρι τα μεσάνυκτα. Το φαινόμενο ξεκίνησε από τον Πειραιά και μέσα σε μια ώρα έπληττε την Αθήνα. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς στην ιστοσελίδα του «τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μετά από ανάλυση των δεδομένων της ΕΜΥ εκτιμάται ότι έφτασαν τα 150mm βροχής στα δυτικά τμήματα της Αττικής και πάνω από 100mm στις συνοικίες του Πειραιά».
Από τα πρώτα λεπτά της κακοκαιρίας αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα ενώ τα φανάρια στους δρόμους σταμάτησαν και οι οδηγοί των αυτοκινήτων παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε αυτά την ώρα που το ύψος του νερού ανέβαινε. Από τους κεραυνούς προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της αεροπορίας με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν για αρκετή ώρα σε Αθήνα και Πειραιά εν μέσω θεομηνίας δημιουργώντας ένα τρομακτικό σκηνικό. Παράλληλα, έκλεισε το αεροδρόμιο του Ελληνικού, διακόπηκαν τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού, ξεχείλισε ο Κηφισός, ενώ τα χειρουργεία σε πολλά νοσοκομεία σταμάτησαν.






Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής υπήρξαν στιγμές αλλοφροσύνης στις οδούς Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Πέτρου Ράλλη, Αθηνών, Ιερά Οδό και Ποσειδώνος, με ανθρώπους να προσπαθούν να σωθούν ανεβαίνοντας σε στάσεις λεωφορείων. Οι κεραυνοί κατέστρεψαν τα κέντρα της Άμεσης Δράσης στον Λυκαβηττό, περισσότερα από 150 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σχεδόν 2.000 σπίτια πλημμύρισαν. Η θεομηνία προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο οδικό, ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο. Καταστράφηκε το 15% του οδικού δικτύου σε Λιόσια, Δαφνί, Ψυχικό, Γαλάτσι, Πετρούπολη, Εξάρχεια, Ιλίσια, Κολωνό, Νεάπολη, Κοκκινιά, Καμίνια, Γκάζι, Πέραμα, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Μοσχάτο. Η έκταση των καταστροφών ήταν τόσο μεγάλη που ο επίσημος αριθμός των νεκρών την πρώτη ημέρα ήταν 24 για να φθάσει στους 37 μερικές ημέρες αργότερα όταν μέσα από λάσπες ανασύρονταν νεκροί. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και αρκετά παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου