Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Χου Τζιντάο: Γιατί απομάκρυναν κακήν κακώς από το συνέδριο του ΚΚ Κίνας τον προκάτοχο του Σι Τζινπίνγκ;

Πλήθος ερωτηματικά έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη η αλλόκοτη σκηνή που εκτυλίχθηκε σήμερα στην τελετή λήξης του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, όταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας απομακρύνθηκε κακήν-κακώς από την αίθουσα, εμφανώς παρά τη θέλησή του.

Ο 79χρονος Χου Τζιντάο, ο οποίος καθόταν εξ ευωνύμων του Σι Τζινπίνγκ, κλήθηκε ξαφνικά από δύο υπαλλήλους να σηκωθεί από τη θέση του. Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώην πρόεδρος της Κίνας πρόλαβε να πει μερικές κουβέντες στον Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κεκιάνγκ, και άγγιξε στον ώμο του Κινέζου προέδρου προτού οδηγηθεί συνοδευόμενος στην έξοδο.












Προς το παρόν δεν έχει δοθεί η παραμικρή εξήγηση για το περιστατικό από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας, ωστόσο αρκετά διεθνή ΜΜΕ διατυπώνουν τις δικές τους θεωρίες για το τι μπορεί να σήμαινε αυτό το «απρόοπτο» (ή και όχι) περιστατικό.







Επίδειξη δύναμης του Σι Τζινπίνγκ ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας;

Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Πεκίνο, είναι μια εκδήλωση που οργανώνεται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.



Το να συμβεί λοιπόν κάτι αναπάντεχο στην προσεκτικά χορογραφημένη τελετή λήξης του συνεδρίου, στο οποίο ο Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε τη θέση του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, σίγουρα δεν είναι κάτι ασήμαντο.

Οι εικόνες της απομάκρυνσης του Τζιντάο από την αίθουσα έχουν τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Σύμφωνα με το BBC, «υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και καμία απάντηση μέχρι στιγμής από την κινεζική κυβέρνηση».










«Ο πρώην ηγέτης της χώρας φάνηκε κάποια στιγμή απρόθυμος να αποχωρήσει. Αν ισχύει αυτό, ποιος είναι ο λόγος; Τι είπε φεύγοντας στον διάδοχό του, τον Σι Τζινπίνγκ, προκαλώντας το νεύμα του τελευταίου και τι είπε στον προστατευόμενό του, Λι Κεκιάνγκ, καθώς τον άγγιξε στον ώμο πριν τον οδηγήσουν στην έξοδο;» διερωτάται ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Κίνα, Στίβεν ΜακΝτόνελ στην ανάλυσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυο πιο πιθανοί λόγοι για την ξαφνική «απομάκρυνση» του Τζιντάο είναι οι εξής: 1ον, μπορεί να ήταν μια συμβολική κίνηση στο ευρύτερο πλαίσιο μιας επίδειξης δύναμης από τον Σι Τζινπίνγκ και, 2ον, να συνέβη εξαιτίας κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας του 79χρονου.



Ένα στοιχείο που «δείχνει» προς την πρώτη θεωρία, δηλαδή εκείνη της «συμβολικής» απομάκρυνσης ενός πρώην ηγέτη που αντιπροσωπεύει το παρελθόν από τον Σι Τζινπίνγκ, είναι σίγουρα το timing της «εκδίωξης». Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του BBC, ο Τζιντάο παρακολούθησε κανονικά το πρώτο μέρος της τελευταίας συνεδρίασης κατά το οποίο δεν υπήρχαν κάμερες στην αίθουσα, και του ζητήθηκε να φύγει με αυτόν τον απότομο τρόπο λίγη ώρα αφότου μπήκαν στον χώρο οι κάμερες για την τελετή λήξης.

«Ο Χου Τζιντάο αντιπροσωπεύει μια πολύ διαφορετική Κίνα από εκείνη που αντιπροσωπεύει ο Σι Τζινπίνγκ. Το στιλ ηγεσίας του ήταν πολύ πιο συλλογικό και, όταν ήταν στην εξουσία, χρειάστηκε να κρατήσει ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες κλίκες στη μόνιμη επιτροπή του πολιτμπιρό. Η θητεία του Χου θεωρήθηκε μια περίοδος ανοίγματος της χώρας στον έξω κόσμο και αυξημένης ανοχής σε νέες ιδέες. Ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Σι οδήγησε τη χώρα σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από τον προκάτοχό του, με τον ίδιο στον πυρήνα της διακυβέρνησης και χωρίς κανέναν να τον αμφισβητεί πλέον», σημειώνει ο αναλυτής του BBC.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου