Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Έτσι ξεκίνησε το HOAX πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος νοσηλεύεται με κορονοϊό στην Βραζιλία

Πως μία παρεΐστικη κουβέντα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο αποτέλεσε την αφετηρία για την δημοσίευση ενός απίστευτου HOAX. Όριο στα fake news δεν υπάρχει και αυτό το κατάλαβαν καλά, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όσοι είναι αρκετά ενεργοί στα social media. Και αυτό γιατί δεδομένα θα... συνάντησαν την «είδηση» πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος πέθανε στις 5 Νοεμβρίου του 2016, όχι απλά είναι εν ζωή, αλλά νοσηλεύεται με κορονοϊό στην Βραζιλία και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ρομπέρτο Σάντος του Σαλβαντόρ.

Μάλιστα, στα δημοσιεύματα που άρχισαν να... ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, γινόταν αναφορά ακόμα και σε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος διαβεβαίωνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως θα εκδόσει τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην χώρα μας.




Το όλο θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις που χρειάστηκε η... επέμβαση του site «Eλληνικά Hoaxes», προκειμένου να την διαψεύσουν. Κάτι που φυσικά δεν χρειάστηκε και ιδιαίτερη προσπάθεια για να τα καταφέρει...

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παρέμεινε και δεν είχε να κάνει με το αν είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ζωντανός ή όχι, αλλά με το πως ξεκίνησε αυτή η φήμη...

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο άνθρωπος που όπως όλα δείχνουν την ξεκίνησε.
Έτσι ξεκίνησε το fake news

Πρόκειται για τον Κύπριο, Δημήτρη Τοκαρίδη που έχει δουλέψει στο Sigma TV, ο οποίος το Σάββατο έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος νοσηλεύεται με κορονοϊό στην Βραζιλία.

Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να αρχίσει το... ταξίδι ενός απίστευτου fake news, που έφτασε μέχρι και στην φανταστική συνομοιλία Μητσοτάκη-Μπολσονάρου.

Δείτε τι έγραψε ο ίδιος πάλι, σχετικά με το πως έφτασε στο να γράψει αυτό για τον Ανδρέα Βγενόπουλο...

«Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΖΕΙ

Ποσο ευκολα μπορουν πια να εξαπλωθουν -σαν φωτια σε ξηρα χορτα τον Αυγουστο- τα fake news.

Το πρωι του Σαββατου επινα καφε με φιλο και του ειπα "εφαντασθηκες να βρεθει με κορωνοιο στη Βραζιλια ο Βγενοπουλος?" Γελασε και μετα μου ειπε "καμε το αναρτηση".

Χωρις να το σκεφτω πολυ, το εκανα, πιστευοντας πως ηταν ξεκαθαρο οτι προκειται για ενα αστειο.

Λιγες ωρες μετα διαβαζα σε ιστοσελιδες σε Κυπρο αλλα και Ελλαδα για τον Βγενοπουλο που πεθαινε (ξανα) καπου στη Βραζιλια απο κορωνοιο και εβλεπα εκατονταδες αναρτησεις και σχολια για το "θεμα"!

Αθελα μου ειχα δημιουργησει ξαφνικα fake news! Και προβληματισθηκα εντονα οταν καταλαβα ποσο ευκολο ειναι! Πολυ φοβαμαι ακομη και πολεμος μπορει να ξεκινησει απο -εκουσια ή ακουσια- fake news».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου