Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Μυρίζει μπαρούτι στις ΗΠΑ: JPMorgan και Citi καταδικάζουν τον ρατσισμό -Χάος στη Μινεάπολη

Η δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων – Οι επικεφαλής κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών ζητούν από τους υπαλλήλους τους να πολεμήσουν τον ρατσισμό - Νεκρός 19χρονος από πυροβολισμούς στα επεισόδια για τον Φλόιντ
Λαοθάλασσα οργής πλημμυρίζει τους δρόμους των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, με την Εθνική Φρουρά να έχει αναπτύξει τουλάχιστον 500 στρατιώτες, ενώ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στη Μινεάπολη.

Όπως έγινε γνωστό, συνελήφθη ο αστυνομικός, Ντέρεκ Τσοβίν, που σκότωσε πατώντας στον λαιμότον άοπλο αφροαμερικανό κατά τη σύλληψή του. Ο Τσοβίν ήταν μεταξύ των τεσσάρων αστυνομικών που συμμετείχαν στη βίαιη σύλληψη του Φλόιντ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, προκαλώντας θύελλα διαδηλώσεων και σφοδρά επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Μινεσότα των ΗΠΑ.




Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τη νύχτα και έξω από τον λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθεί:Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και αφήνει για ακόμα μια φορά έκθετο και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο το Twitter κατηγορεί για «εκθείαση της βίας», οδήγησε τους επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζομένους τους να πολεμήσουν ενάντια στον ρατσισμό.

«Τα φοβερά γεγονότα αυτής της εβδομάδας στη Μινεάπολη, μαζί με πολλά άλλα που συμβαίνουν στη χώρα, είναι τραγικά και σπαραξικάρδια» αναφέρουν σε εσωτερικό τους σημείωμα ο CEO της JPMorgan Chase & Co., Τζέιμι Ντίμον και ο επικεφαλής για τη διαφορετικότητα, Μπράιαν Λαμπ. «Ας είμαστε ξεκάθαροι – παρακολουθούμε, ακούμε και θέλουμε ο καθένας από εσάς να ξέρει ότι δεσμευόμαστε στη μάχη κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων όπου και όπως υπάρχει».

Ο CEO της Wells Fargo, Τσάρλι Σκαρφ, έστειλε email στους υπαλλήλους του την Παρασκευή, στο οποίο γράφει ότι ενώ ως λευκός «δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως τι περνούν οι έγχρωμοι», μπορεί να δεσμευτεί ότι «η εταιρεία μας θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τη διαφορετικότητα και να προωθήσει μια εταιρική κουλτούρα που θα εκτιμά βαθιά και θα σέβεται την πολυμορφία και την ένταξη όλων».

Ο CFO της Citigroup Μάρκ Μέισον, ένα από τα πιο ισχυρά μη λευκά στελέχη της Wall Street , αναφέρει ότι ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για το θέμα. «Παρά την πρόοδο που έχουν κάνει οι ΗΠΑ, οι μαύροι Αμερικανοί πολλοί συχνά στερούνται προνόμια που άλλοι έχουν ως δεδομένα». Αυτό έγραψε σε ένα blog που τιτλοφόρησε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (από τα τελευταία λόγια του Φλόιντ) το οποίο ανέβασε στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

«Δεν αναφέρομαι στα προνόμια του πλούτου, της εκπαίδευσης ή των ευκαιριών εργασίας. Μιλώ για τα θεμελιώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους συνοδεύει. Μιλώ για κάτι τόσο απλό όσο το να πάει κανείς για τζόκινγκ».

Σε ξεχωριστό του σημείωμα προς τους εργαζομένους ο CEO της Citigroup, Μάικ Κόρμπατ, αναγνώρισε ότι πολλοί υπάλληλοι έχουν πέσει θύματα ρατσισμού στην καθημερινότητά τους. «Θέλω να γνωρίζετε ότι οι συνάδελφοί σας και εγώ θα είμαστε πάντα μαζί σας», αναφέρει ο Κόρμπατ σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους.

Τα γεγονότα στη Μινεάπολη και η κρίση του Covid-19 επισημαίνουν «τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μαύροοι και άλλες διαφορετικές κοινότητες κάθε μέρα και ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε περισσότερα ως άτομα και ως εταιρεία», έγραψαν ο Ντίμον και ο Λαμπ.

Οι επικεφαλής της JPMorgan εργάζονται για να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους ώστε να αποβάλλουν κάθε ψήγμα ρατσισμού μετά από ένα άρθρο των New York Times τον περασμένο Δεκέμβριο που περιέγραφε τις διακρίσεις που γίνονταν σε ένα υποκατάστημα της Αριζόνα. Η τράπεζα ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι είχε εντοπίσει ολόκληρους τομείς εντός της τράπεζας που θα μπορούσε να βελτιώσει, με δράσεις όπως εκπαίδευσης όλων των υπαλλήλων για τη διαφορετικότητα, ενώ και η πρόσληψη του Λαμπ ως δ/ντή διαφορετικότητας έγινε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου