Άγνωστος φέρεται να άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος σύμφωνα με την αστυνομία - Έφτασαν στον Λευκό Οίκο οι διαδηλωτές - Γιατί βρέθηκε στο επίκεντρο ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι
Νεκρός έπεσε ένας 19χρονος από πυροβολισμούς που έπεσαν μέσα στο πλήθος, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Ντιτρόιτ, με αφορμή τον θάνατο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Ο νεαρός άντρας δέχτηκε τους πυροβολισμούς γύρω στις 11.30 το βράδυ (τοπική ώρα), σε συμβολή κεντρικών οδών του Ντιτρόιτ, με βάση την ανακοίνωση της αστυνομίας της πόλης.
Η αστυνομία πιστεύει ότι ένας άγνωστος ύποπτος, που βρισκόταν μέσα σε ένα γκρι Dodge Durango, σταμάτησε το αυτοκίνητο, πυροβόλησε στο πλήθος και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο 19χρονος που τραυματίστηκε από τις σφαίρες, πέθανε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο.
Το περιστατικό παραμένει υπό έρευνα.
Στο επίκεντρο της προσοχής ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι
Οργισμένος και τρέμοντας ο φωτογενής, νεαρός δήμαρχος της Μινεάπολης εμφανίστηκε πολλές φορές μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες αυτή την εβδομάδα, πρώτα για να καταγγείλει τον φόνο από την αστυνομία του Τζορτζ Φλόιντ και χθες Παρασκευή για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη του όπου οι ταραχές συνεχίζονται.
“Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να είναι θανατική καταδίκη”, τόνισε ο Φρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ζήτησε την σύλληψη του αστυνομικού που εμφανίζεται στο βίντεο να γονατίζει πάνω στον Φλόιντ, του Ντέρεκ Τσόβιν.
Ο δήμαρχος μάλιστα απέπεμψε από το σώμα και τους τέσσερις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο συμβάν, ενώ χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον Τσόβιν.
Το πολιτικό μέλλον του Φρέι ίσως να εξαρτάται από τον τρόπο που θα χειριστεί τον φόνο του Φλόιντ και τις ταραχές που ξέσπασαν μετά το τραγικό συμβάν.
Ο Τζέικομπ Φρέι μεγάλωσε στη Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσινγκτον, αλλά ερωτεύθηκε τη Μινεάπολις όταν έτρεξε μαραθώνιο στην πόλη, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπός του. Μετακόμισε στην πόλη όταν πήρε το πτυχίο της Νομικής από το πανεπιστήμιο Villanova το 2009.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο έγινε δήμαρχος το 2018, αναλαμβάνοντας μια πόλη η οποία παρά τη φιλελεύθερη φήμη της είχε γίνει θέατρο πολλών περιστατικών αστυνομικής βίας: το 2015 αστυνομικοί σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Τζαμάρ Κλαρκ και τ0 2017 την λευκή Τζαστίν Ρούζικ.
Ο Φρέι υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενώ έχει κερδίσει βραβεία για το έργο του στην υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων στη Μινεάπολις, μια πόλη όπου ο πληθυσμός των Αφροαμερικανών αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Από το 2010 ως το 2018 αυξήθηκε κατά 36% ή 95.000 ανθρώπους.
Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού πάνω από την πόλη, η αξιοπιστία του Φρέι “είναι λογικό να βρίσκεται σε χαμηλό ποσοστό μεταξύ των κοινοτήτων των Αφροαμερικανών”, σχολίασε η εφημερίδα Star-Tribune.
Ο Ντέιβιντ Σουλτς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Hamline, εκτίμησε ότι ο Φρέι ηγείται μιας πόλης η οποία, αν και πολιτικά φιλελεύθερη, είναι χωρισμένη μεταξύ των πλούσιων περιοχών των λευκών και των πιο φτωχών περιοχών που ζουν κυρίως μαύροι οι οποίοι δεν ωφελούνται από την οικονομία της περιοχής που ανθεί.
Ανέλαβε την ηγεσία της πόλης πριν την επιδημία του κορονοϊού, με ένα πολύ μικρό ποσοστό ανεργίας, τώρα ο Φρέι αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις, επεσήμανε ο Σουλτς: την ανάκαμψη της οικονομίας της πόλης μετά το lockdown λόγω του κορονοϊού και τον φόνο του Φλόιντ και τις επιπτώσεις του. Και τα δύο θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημαρχία του, αλλά και για το πολιτικό του μέλλον.
Χθες Παρασκευή ο Φρέι έγινε στόχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε “αδύναμο” επειδή δεν μπόρεσε να σταματήσει τις ταραχές, στη διάρκεια των οποίων λεήλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα.
Ο Τραμπ έχει επιτεθεί και στο παρελθόν εναντίον του Φρέι χαρακτηρίζοντάς τον “ακροαριστερό” Δημοκρατικό στο Twitter τον Οκτώβριο.
“Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για τη δύναμη της Μινεάπολις”, απάντησε χθες ο Φρέι. “Είμαστε πανίσχυροι!”.
Έφτασαν στον Λευκό Οίκο οι διαδηλωτές
Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ χθες βράδυ, μετά τον θάνατο στην αρχή της εβδομάδας του αφροαμερικανού Τζορτ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη, παρά την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος του λευκού πρώην αστυνομικού μετά τη σύλληψή του έπειτα από τρεις νύχτες ταραχών.
Στην πόλη αυτή της μεσοδυτικής πολιτείας της Μινεσότας επιβλήθηκε νωρίτερα χθες απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως μίλησε, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Προς το παρόν, μόνο ο αστυνομικός που πίεζε το αριστερό του γόνατο στον λαιμό του εκλιπόντα προκαλώντας του ασφυξία, ο Ντέρεκ Σόβιν, έχει «τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε ο Τζον Χάρινγκτον, αξιωματούχος αρμόδιος γα τη δημόσια ασφάλεια στη Μινεσότα.
Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό εικοσαδόλαρο.
Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν. Διενεργούνται έρευνες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να προσδιοριστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.
Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.
Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών ακολούθησε την τρίτη νύχτα ταραχών στη μεγαλούπολη, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.
«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (...). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.
Οδύνη και οργή
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένα για ένα «τραγικό» έγκλημα, στράφηκε κατόπιν εναντίον των «τραμπούκων», των «ταραχοποιών». «Όταν αρχίζουν λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά», διεμήνυσε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία όμως η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έκρυψε, τοποθετώντας ειδική σήμανση που επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας». Αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να υπαναχωρεί, λέγοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν», λέγοντας «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται, επιμένοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».
Σε πολύ διαφορετικό τόνο, ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι μοιράζεται την «απελπισία» των εκατομμυρίων Αφροαμερικανών, για τους οποίους «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, για τρίτη φορά, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ταραχές γύρω από το τμήμα όπου ανήκαν τα τέσσερα πρώην στελέχη της αστυνομίας της Μινεάπολης.
Όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με επίθεση κατά μέτωπο των διαδηλωτών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εγκατέλειψαν το κτίριο, γύρω στις 22:00 τοπική ώρα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέρασαν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί, έσπασαν παράθυρα κι έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα.
Εμπορικά καταστήματα στην περιοχή γνώρισαν παρόμοια τύχη ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της γειτονικής πόλης Σεντ Πολ, με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες.
«Η ζωή των μαύρων μετράει»
Η οργή εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», και απαίτησαν «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.
Τα πάθη έχουν εξαφθεί πολύ πέραν των συνόρων των ΗΠΑ. Οι εκκλήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ πολλαπλασιάζονται από τους χρήστες ιστότοπων δικτύωσης σε πολλές χώρες.
Η υπόθεση θύμισε εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, του νεαρού μαύρου που πέθανε από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που μετατράπηκε σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).
«Αρκετά», δήλωσε η μητέρα του Γκάρνερ, η Γκουέν Καρ, στη Νέα Υόρκη. Η αστυνομία πρέπει «να σταματήσει (...) να τρομοκρατεί και να σκοτώνει τους νέους μας».
Η Καρ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο θάνατος του Φλόιντ «άνοιξε μια παλιά πληγή και της έριξε αλάτι».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου