Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ευρώπη ψάχνει… ψυγεία – Το λουκέτο στα εστιατόρια άφησε «ένα βουνό» αδιάθετα τρόφιμα


Η έλλειψη αυτή είναι ακόμα μια επίπτωση του κορωνοϊού στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων κι επιφέρει αναπόφευκτα τη μείωση της παραγωγής και την απόρριψη χιλιάδων τόνων τροφίμων που δεν μπορούν να συντηρηθούν
Η βελγική εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων Agristo δεν έχει πια χώρους για να αποθηκεύσει τις τηγανιτές πατάτες που παράγει. Τα δικά της ψυγεία έχουν γεμίσει και δεν υπάρχει χώρος ούτε καν για ενοικίαση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 20%.
Η ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους ψύξης έχει εκτοξευθεί μετά το lockdown που επιβλήθηκε σε μπαρ, εστιατόρια και αθλητικούς χώρους, καθώς οι προμηθευτές των τροφίμων έπρεπε να βρουν κάπου να φυλάξουν τα απούλητα προϊόντα τους.
Προϊόντα όπως λαχανικά και κρέας που συνήθως πωλούνται φρέσκα, τώρα συναγωνίζονται για μια θέση στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα προϊόντα
Η έλλειψη αυτή είναι ακόμα μια επίπτωση του κορωνοϊού στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων κι επιφέρει αναπόφευκτα τη μείωση της παραγωγής και την απόρριψη χιλιάδων τόνων τροφίμων που δεν μπορούν να συντηρηθούν.

Κι αν έλεγε ρωτούσε κανείς γιατί δεν στέλνονται αυτά τα προϊόντα σε χώρες όπως η Αφρική, ακόμα και αυτό είναι αδύνατο αφού ο εγκλωβισμός πλοίων στα λιμάνια της Κίνας λόγω πανδημίας προκαλεί ακόμα ένα έλλειμμα αποθηκευτικού χώρου. Αρα τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, παραμένουν καθηλωμένα στις χώρες παραγωγής.
Η Lineage Logistics εκτιμά ότι πάνω από το 90% του αποθηκευτικού χώρου ψύξης στην Ευρώπη είναι ήδη γεμάτος.
Η αγορά αναμένει κάποια βελτίωση αφού σιγά σιγά οι κυβερνήσεις αίρουν τους περιορισμούς και τα φορτηγά ψυγεία αρχίσουν να επιστρέφουν από την Κίνα. Ωστόσο, στο μεταξύ, οι παραγωγοί ψάχνουν για άλλες λύσεις. Αγροτικοί συνεταιρισμοί προωθούν, για παράδειγμα, τις βραδιές μπριζόλας στο σπίτι. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του κλάδου τροφίμων στη Βρετανία, το καλύτερο προς ώρας είναι να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να καταναλώνει τώρα τα προϊόντα και να μην τα καταψύχει για αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου