Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Η γάτα Ουΐνστον Τσόρτσιλ των γατών


Έχει φινέτσα βρετανική. Είναι ευγενική και απόμακρη, αλλά, συγχρόνως, κοινωνική και
τρυφερή. Διακρίνεται για τα φουσκωτά της μάγουλα, τα ολοστρόγγυλα μάτια και το δυσδιάκριτο χαμόγελό της
Είναι η βρετανική κοντότριχη γάτα, την οποία μας παρουσιάζει σήμερα η εκτροφέας και πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, Βασιλική Μεϊντάνη.

«Η στρουμπουλή βρετανική κοντότριχη με τα φουσκωτά μάγουλα και το αδιόρατο χαμόγελο έγινε διάσημη ως η γάτα του Cheshire στο βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», του Lewis Carroll. Το στιβαρό αυτό αρκουδάκι συνδυάζει ένα καλοκάγαθο πρόσωπο και μια λούτρινη γούνα, με έναν αξιολάτρευτο χαρακτήρα, που το κάνουν ιδανικό κατοικίδιο για κάθε οικογένεια.

Τα ίχνη των προγόνων του εντοπίζονται στις γάτες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Είναι, ίσως, η παλαιότερη γηγενής βρετανική γάτα. Κυνηγός και υπερασπιστής της φάρμας, σήμερα η βρετανική κοντότριχη απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή και προτιμά να χουχουλιάζει δίπλα στο τζάκι, έχοντας ανταλλάξει το κυνήγι αληθινών ποντικών με αυτό των… κουρδιστών. Πρόκειται για μια αξιοπρεπή, τρυφερή γάτα, που μερικοί αποκαλούν… Ουΐνστον Τσόρτσιλ των γατών, για την αυτοπεποίθηση με την οποία περιδιαβαίνει το βασίλειό της, το σπίτι της.



Η Ρωμαία γάτα που εισέβαλε στη Μεγάλη Βρετανία
Η βρετανική κοντότριχη εισέβαλε στη Μεγάλη Βρετανία μαζί με τους Ρωμαίους. Στο πέρασμα των χρόνων, συγκεκριμένα από το 1914 μέχρι το 1918, έγιναν κάποιες διασταυρώσεις, κυρίως με Περσικές. Έτσι, πέρασε το μακρύτριχο γονίδιο στη φυλή, αν και η μακρύτριχη εκδοχή της δεν αναγνωρίζεται επίσημα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η φυλή είχε, σχεδόν, εξαφανιστεί κι έτσι οι εκτροφείς κατέφυγαν σε διασταυρώσεις με οικόσιτες γάτες: Μπλε Ρωσικές και Περσικές. Η δημοτικότητα της φυλής εκτοξεύτηκε μετά την επίσημη αναγνώρισή της, κι από τότε δεν έχει πάψει να αποκτά κάθε χρόνο περισσότερους αφοσιωμένους θαυμαστές.



Χαρακτήρας – Κοινωνική συμπεριφορά
Είναι φιλική και τρυφερή. Τα αρσενικά απαιτούν σεβασμό, αλλά και προσοχή από όλους, ενώ τα θηλυκά είναι πιο σοβαρά. Ως αυθεντικές Βρετανίδες κρατούν πάντα τους τύπους και περιμένουν το ίδιο από τους δίποδους και τετράποδους που τις πλησιάζουν. Είναι πιστοί και αφοσιωμένοι σύντροφοι, όμως δεν είναι γάτες αγκαλιάς. Θέλουν να είναι στον ίδιο χώρο με τους ανθρώπους τους και να τους κρατούν ζεστή τη θέση δίπλα τους στον καναπέ. Παρότι δεν είναι πολύ ενεργητικές γάτες, υπάρχουν στιγμές που γίνονται οι κλόουν του σπιτιού και παίζουν σαν γατάκια.

Οι ευφυέστατες αυτές γάτες είναι ήσυχες, διακριτικές, και «διοικούν» το σπιτικό τους με ηρεμία. Κρατούν χαμηλούς τόνους και προτιμούν να μην κάνουν ακροβατικά σε μεγάλα ύψη.

Είναι πολύ υπομονετικές με τα παιδιά και τους σκύλους, αλλά δεν συμπαθούν τις αγκαλιές, καθώς προτιμούν τα πόδια τους να πατούν στη γη. Περνούν πολύ καλά και μόνες τους, και διασκεδάζουν όσο λείπετε, περιμένοντας υπομονετικά να γυρίσετε.

Προσοχή στο βάρος
Είναι γάτες που αγαπούν το φαγητό και παίρνουν, εύκολα, περιττό βάρος. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν και να τις ενθαρρύνουμε να καίνε τις περιττές θερμίδες, με δραστηριότητες που τονώνουν τους μύες τους.

Τις διασκεδάζουν -και τις γυμνάζουν παράλληλα- τα καλάμια με φτερά, ενώ η κουκίδα του λέιζερ θα τις κάνει να τρέξουν για να την πιάσουν. Δεν είναι λίγες εκείνες που μπορούν να εκπαιδευτούν να φέρνουν στον ιδιοκτήτη τους τα μπαλάκια που τους πετά. Όπως ακριβώς κάνει ένας σκύλος.

Εκπαίδευση
Κατέχουν την πρώτη θέση στην καρδιά των εκπαιδευτών, λόγω της εξυπνάδας, αλλά και του ότι προσαρμόζονται με ευκολία. Έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και διαφημίσεις. Είναι πολύ συνεργάσιμες και μαθαίνουν εύκολα κόλπα και εντολές. Μάλιστα, στη χώρα μας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μετά τη συμμετοχή τους σε διαφημιστικό σποτ γνωστής εταιρίας γατοτροφών.



Μορφολογική περιγραφή
• Κεφάλι: Στρογγυλό και γεμάτο, με πολύ φαρδύ κρανίο. Η μύτη είναι κοντή, φαρδιά, με μια μικρή κλίση προς τα μέσα, και δεν καταλήγει σε απότομο τελείωμα. Δυνατό και φαρδύ σαγόνι.

• Αυτιά: Μικρά και στρογγυλεμένα στις άκρες, τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

• Μάτια: Μεγάλα, στρογγυλά, πολύ ανοιχτά και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τα συναντούμε σε χάλκινο, βαθύ πορτοκαλί, μπλε (στις γάτες χρωματισμού Point), παράταιρα (ένα πράσινο κι ένα μπλε) και πράσινο χρώμα.

• Λαιμός: Το κεφάλι στηρίζεται σε έναν κοντό, πολύ δυνατό και στιβαρό λαιμό.

• Σώμα: Μυώδες, κοντόχοντρο, με φαρδύ στέρνο, δυνατούς και δεμένους ώμους και πλάτη.

• Πόδια: Κοντά και στιβαρά, με στρογγυλές και σταθερές πατούσες.

• Ουρά: Κοντή και πυκνή, κυλινδρική με στρογγυλή απόληξη.

• Τρίχωμα: Κοντό και πυκνό, όχι κολλημένο στο δέρμα, με πλούσιο υπόστρωμα. Βελούδινη υφή, γυαλιστερή στην αφή. Κάθε τρίχα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα από τη ρίζα έως την άκρη, με εξαίρεση τις ραβδωτές και τις ασημένιες ποικιλίες. Τις συναντούμε σε όλους τους πιθανούς χρωματισμούς.

Info:
Προέλευση: Ηνωμένο Βασίλειο

Μέγεθος: Θηλυκά από τρία έως πέντε κιλά, σε πλήρη ωριμότητα, αρσενικά από τέσσερα ως επτά κιλά.

Φροντίδα: Βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα, πιο τακτικά την άνοιξη.

Προβλήματα υγείας: νόσος πολυκυστικών νεφρών (υπάρχει τεστ DNA), υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, τάση για παχυσαρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου