Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Θα χαθεί το 17% των θαλάσσιων ζώων μέχρι το 2100 αν δεν μειωθούν οι εκπομπές CO2

Διεθνής έρευνα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη
θάλασσα – Η απώλεια θαλάσσιων ειδών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ασφάλεια
Καμπανάκι για τα θαλάσσια ζώα σήμανε η έρευνα που υπολογίζει ότι περίπου το 17% των θαλάσσιων ζώων (ψάρια, μαλάκια, θηλαστικά), μπορεί να εξαφανιστεί έως το 211, εφόσον οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) διατηρήσουν τον σημερινό ρυθμό τους.

Στη διεθνή έρευνα, 35 ερευνητών από 4 ηπείρους που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS, έχουν ληφθεί υπόψη μόνο οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και όχι άλλοι παράγοντες (όπως η υπεραλιεία ή η ρύπανση των ωκεανών). Η απώλεια αυτών των ειδών μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

Τι εκτιμούν οι ερευνητές




Οι ερευνητές, μέλη της διεθνούς ομάδας FishMIP (Σχέδιο Μοντέλου Διασύγκρισης Αλιευμάτων και Θαλάσσιου Οικοσυστήματος), μελέτησαν διαφορετικά μοντέλα για να καταλήξουν σε αυτήν την εκτίμηση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους θαλάσσιους πόρους. Συμπέρασμα: αν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES) παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, η συνολική βιομάζα των θαλάσσιων ειδών θα μειωθεί κατά 17% μέχρι το 2100 (σε σύγκριση με τη δεκαετία 1990-99).

Αν η αύξηση της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, θα χαθεί μόνο το 5%, προσθέτουν οι ερευνητές. Για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία, οι ωκεανοί θα χάνουν το 5% των ζώων τους.



Με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 οι χώρες δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας, ώστε να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Όμως το 2018 οι παγκόσμιες εκπομπές καυσαερίων έφτασαν και πάλι σε ύψη ρεκόρ, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει μια αλλαγή πορείας η θερμοκρασία θα αυξηθεί πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου.

Πιο σημαντικές οι επιπτώσεις για ψάρια και θηλαστικά

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιπτώσεις στη θαλάσσια πανίδα θα είναι πιο σημαντικές για τα ψάρια και τα θηλαστικά. Θα παρατηρηθεί επίσης μεγαλύτερη μείωση των ζώων στις ζώνες με τροπικό και εύκρατο κλίμα, όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται περισσότερο από αυτούς τους πόρους και τους έχουν ήδη μειώσει.

Αντιθέτως, σε αρκετές πολικές περιοχές η βιομάζα μπορεί να αυξηθεί, όπως στην Ανταρκτική.

«Το μέλλον των θαλάσσιων οικοσυστημάτων θα εξαρτηθεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή», συνόψισε η Γιούνε Τζάι Σιν, βιολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη (IRD). «Κατά συνέπεια, πρέπει να επανεξετάσουμε τα μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση των αλιευμάτων», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου