Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Να μη γίνει το Μεγάλο Ρέμα η νέα Μάνδρα

Μεγάλο Ρέμα
Ενώνοντας και συντονίζοντας τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 14 περιβαλλοντικοί-τοπικοί φορείς/κινήσεις ζητούν από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής
Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απορριφθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την οριοθέτηση-διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος.




Σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν προτείνουν την απόρριψη της ΜΠΕ, καθώς η τσιμεντοποίηση/σαρζανετοποίηση του ρέματος που επιχειρείται αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και διαπράττει ένα οικολογικό έγκλημα, όχι μόνο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών, επισημαίνουν.

«Με πρόσφατη την τραγωδία της Μάνδρας, μια πιθανή αδειοδότηση από την υπηρεσία σας θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ένα έργο με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες εις βάρος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας. Συνεπώς, προτείνουμε την απόρριψη της ΜΠΕ και την εκ νέου ανάθεσή της με σύγχρονες προδιαγραφές πράσινης διαχείρισης», αναφέρουν στο υπόμνημα.

Μεγάλο Ρέμα

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη προβλέπει το σκέπασμα της κοίτης και των οχθών του Μεγάλου Ρέματος με συρματοκιβώτια και τσιμέντα σε όλο του το μήκος (15 χιλιόμετρα), αφήνοντας μόλις 200 μέτρα φυσικής κοίτης, γεγονός που αυξάνει τη δυναμική της ροής του και οδηγεί στην ταχύτερη μεταφορά νερού και φερτών στα κατάντη (βλ. «Μνημείο προχειρότητας ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός Ραφήνας», «Εφ.Συν.» 26/11/2017).

Σύμφωνα με την ίδια την ΜΠΕ, η α΄φάση του έργου «δεν ολοκληρώνει την αντιπλημμυρική προστασία», ενώ η β΄ φάση (το φράγμα στην πεδιάδα των Σπάτων) δεν είναι δεσμευτική.
Παράλληλα, δεν επαναφέρει την εκβολή στο φυσικό της δέλτα του ρέματος στην παραλία δίπλα στο λιμάνι της Ραφήνας, με αποτέλεσμα τμήμα του Πάρκου Καραμανλή (νότια της εκβολής) και τμήμα του πάρκινγκ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας (βόρεια της εκβολής) να λειτουργούν σαν τάπα στην απρόσκοπτη ροή του νερού προς τη θάλασσα.

«Δεδομένου ότι η ΜΠΕ προτείνει οριοθέτηση όχι βάσει μελέτης πλημμυρικού κύματος αλλά βάσει “υφιστάμενων κτισμάτων και κατασκευών” (τα οποία εκτός εξαιρέσεων δεν απαλλοτριώνονται), σε περίπτωση αστοχίας του έργου η Μάνδρα θα ωχριά μπροστά σε αυτό που θα συμβεί στην πόλη μας», προειδοποιούν οι φορείς στο υπόμνημα.

Οι 14 φορείς καταθέτουν και ενδεικτικές προτάσεις: έργα ορεινής υδρονομίας, ώστε να συγκρατηθούν τα όμβρια ύδατα ήδη από τα ανάντη του ρέματος, τη διάνοιξη και διαμόρφωση φυσικής χωμάτινης διατομής σε όλο το μήκος του ρέματος και την ανάκτηση του δέλτα της εκβολής με άμεση απομάκρυνση του τμήματος του πάρκινγκ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας.

Τέλος, προτείνουν την καταβολή αποζημίωσης, προκειμένου να απαλλοτριωθούν οικόπεδα, κτίσματα και εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των φυσικών οριογραμμών του ρέματος.
Το υπόμνημα συνυπογράφουν:
  • ΑΝΙΜΑ Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής,
  • Δασαμάρι SOS, 
  • Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, 
  • Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece, 
  • Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 
  • Κι.Π.Η.-Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, 
  • ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ, 
  • Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., 
  • Ποδονίφτης SOS, 
  • Ποδονίφτης, ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης, 
  • ΡΟΗ-Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων, 
  • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, 
  • Cine Σχολειό-Πικέρμι, 
  • Green It Up Again.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου