Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΛ και η "αδιάλλακτη στάση του Δήμαρχου Σπάτων κ.Μάρκου και της πλειοψηφίας του"

Την Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2012, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΚΕΛ Βορείων Προαστείων πραγματοποίησε προγραμματισμένη σύσκεψη- συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου Ραφήνας. Είχε θέμα: ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ - ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΣΗ με τη ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ. Σκοπό είχε την ενημέρωση για τις εξελίξεις, ανταλλαγή απόψεων, αποφάσεις για τη κλιμάκωση του αγώνα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος της επιτροπής, Σάββας Αντωνιάδης ο οποίος ανέφερε:
"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάτων, μετά από παρέμβαση της αντιπολίτευσης
του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και δική μας, ανέβαλε την απόφαση για χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι και δέσμευσε τον Δήμαρχο Μάρκου να αναζητήσει, μέσω αρμοδίων επαφών, την σύνδεση με την Ψυτάλλεια.
Είμαστε σήμερα εδώ αρχικά γιατί ανησυχούμε. Είναι προφανές, όπως έλεγα και νωρίτερα, ότι πολλά έχουν αλλάξει.
Μια νέα οικονομοπολιτική κατάσταση μας κάνει να αμφιβάλουμε για τα πάντα.
Ένα νέο περιβάλλον που κάνει όλους μας να ανησυχούμε.
Μια κατάσταση που δεν μας αφήνει, λόγω των καθημερινών προβλημάτων, να να παρακολουθούμε από κοντά τα κοινά.
Ένα νέο προφίλ σχεδιασμού και εκτέλεσης έργων, που με δήθεν απειλές για λεφτά που θα χαθούν, όπως έλεγε και ο κ. Ανδρεαδάκης, μας ανησυχεί.
Είναι και ένα καινούργιο φρούτο, τώρα για αβάσταχτα πρόστιμα από την αρχή του 2013 αν όλα δεν γίνουν γρήγορα, fast track, στην ώρα τους.
Ανησυχούμε, επίσης, γιατί μετά τις εκλογές που εν διαμέσως έγιναν, 'νέοι παίχτες έχουν μπει στο παιχνίδι', νέος Υπουργός, νέος Γραμματέας Υδάτων και νέα Διοίκηση ΕΥΔΑΠ.
Αγωνιούμε, τέλος, για την  εξέλιξη των πραγμάτων, λόγο της διαρκούς πίεσης των εργολάβων για το φιλέτο των έργων αλλά και των μικρότερων εργολάβων για τη κατασκευή των έργων στο πλατύ χωράφι.
Μας δημιουργεί παράξενες σκέψης η αδιάλλακτη στάση του Δήμαρχου Σπάτων κ.Μάρκου και της πλειοψηφίας του να πραγματοποιήσει το έργο στο Πλατύ Χωράφι, βασισμένος σε μια αίολη απάντηση της ΕΥΔΑΠ πως η σύνδεση με την Ψυτάλλεια δεν  είναι εφικτή.
Θέλουμε να δηλώσουμε αλλά και για να είμαστε ειλικρινής, όπως πάντα, ότι η διαπαραταξιακή του Δήμου Ραφήνας που τόσο πολύ και εμείς την θέλαμε, δεν έχει παίξει μέχρι τώρα τον ρόλο που πραγματικά πιστεύαμε, γι' αυτό και εντείνουμε την δράση μας. Στα θετικά, βέβαια πρέπει να σημειωθεί η διαβεβαίωση που πήραμε, μόλις πριν λίγες μέρες, από τον Δήμαρχο αλλά και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους των παρατάξεων που συναντήσαμε, ότι παραμένουν θερμοί υποστηριχτές της ένταξής μας στην Ψυτάλλεια και πως οι συναντήσεις τους με υπηρεσιακούς παράγοντες ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως η πιθανότητα να γίνει κάτι στο Πλατύ Χωράφι δεν υπάρχει.
Κυρίες και Κύριοι,
Σ' αυτό το νέο περιβάλλον η Εκτελεστική Επιτροπή, μελετώντας τα δεδομένα μέχρι τώρα  και τους νέους συντελεστές, θεώρησε αναγκαία την σημερινή συγκέντρωση με σκοπό την επανα-δραστηριοποήση όλων μας. Τεχνικοί, επιστημονικοί και τοπικοί παράγοντες, εξωραϊστικοί σύλλογοι και αθλητικοί, γονείς και σχολικές επιτροπές σύλλογοι καθηγητών και κάθε άλλης μορφής συλλογικότητας, αλλά κυρίως και μέσω εσάς, των εκπροσώπων τους, θα ευαισθητοποιηθούν όλοι και όλοι μαζί ενωμένοι και συντονισμένοι θα κάνουμε πάλι ένα μεγάλο και ωραίο αγώνα με ξεκάθαρους στόχους:
  1. Αποχέτευση Τώρα. Τέλος των βόθρων και των λυμάτων στον δρόμο.
  2. Άμεση σύνδεση με την Ψυτάλλεια και παράλληλη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων. Είναι η πλέον κοινωνικά και οικολογικά ενδεδειγμένη λύση, οικονομικά συμφέρουσα και άμεσα εφαρμόσιμη
  3. Όχι ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. 
Ζητάμε από όλους σας να μας στελεχώσετε με τις δυνάμεις σας και τις δεξιότητές σας και μαζί με την εκτελεστική επιτροπή όλοι μαζί να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα προς τους αρμοδίους και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά μας και την αποφασιστικότητα του αγώνα μας για να τελειώνουμε μια και καλή με τα λήμματα στην περιοχή μας.
  • Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση...με ένα έργο άμεσα που να αφορά όλους...πάνω από όλα ένα έργο που θα σέβεται το περιβάλλον, την θάλασσα και τον εξαιρετικής ομορφιάς και παλαιοντολογικής αξίας χώρο στο Πλατύ Χωράφι. Ένα έργο με κόστος που δεν θα πλησιάζει ούτε το 1/5 από ότι η δημιουργία ενός ΚΕΛ, με συνέπεια τα χρήματα που θα περισσέψουν να δοθούν για εξωτερικά δίκτυα αλλά να υπάρχει και πολύ χαμηλότερη τιμή κόστους για τους καταναλωτές.
  • Να αρχίσουμε από τον νέο Γενικό Γραμματέα Υδάτων. Να ξεκαθαρίσει τον σκοπό των συσκέψεων με κλειστές πόρτες με Δημάρχους και Εργολάβους και να μιλήσει ανοιχτά με τις τοπικές κοινωνίες. 
  • Να τους ξεκαθαρίσουμε την αποφασιστικότητά μας και να συνειδητοποιήσει πως αυτό το έργο με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ο κρίσιμος παράγοντας της κοινωνικής συναίνεσης για αποδοχή αυτού του έργου είναι πολύ κάτω από την μέση. 
  • Να ζητήσουμε από την ΕΥΔΑΠ να παίξει το ρόλο που της αρμόζει και αξιοποιώντας το επιστημονικό της δυναμικό, να ανοίξει τον δρόμο προς την άμεση αποχέτευση της περιοχής στην  Ψυτάλλεια. Να σταματήσει να είναι αναξιόπιστη και να πάψει να ταλαιπωρεί την περιοχή μας όπως τόσα χρόνια κάνει. Να σέβεται την γνώμη των αρμοδίων υπαλλήλων...και να μην προσπαθεί για λόγους συμφερόντων να κάνει το άσπρο μαύρο. 
  • Να προσπαθήσουμε να ξεριζώσουμε μερικές, ευτυχώς λίγες, ιδέες που έχουν μείνει σε κάποια γραφεία για το παλαιό Φαραωνικό έργο και να αναγκάσουμε να σεβαστούν την περιοχή μας και τη επιλογή μας να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σ' αυτόν τον ωραίο τόπο. 
  • Όλοι μαζί να κάνουμε την παρουσία μας για μια φορά κόμη αισθητή απέναντι στους εκλεγμένους άρχοντες, βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους που, εκτός λίγων φωτεινών εξαιρέσεων, κρύβονται και να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μας φτάνει ένα έγγραφο της ΕΥΔΑΠ που να λέει ότι, δήθεν, τεχνικά δεν μπορούμε να συνδεθούμε. Αν και, επαναλαμβανόμενος, θα σας θυμίσω 3 επιστολές απάντησης της ΕΥΔΑΠ περί μη δυνατότητας ένταξης  του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια αλλά και πως με έναν αγώνα σταθερό, πλαισιωμένο από τον λαό, άξιοι τοπικοί άρχοντες επέβαλαν την γνώμη τους και σήμερα ο Σαρωνικός και η Παλλήνη θα συνδεθούν με την Ψυτάλλεια. 
  • Να πιέσουμε αποφασιστικά, αλλά να πείσουμε την πλειοψηφία του Δήμου Σπάτων να δει κοινωνικά το θέμα και να πάρει πίσω την αίολη απόφαση για εγκατάσταση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Είναι καταπληκτικό, μόλις πρόσφατα, ο Δήμαρχος Μάρκου, είπε πως και για εκείνον πρώτη επιλογή είναι η Ψυτάλλεια, αλλά αφού δεν μπορούμε να πάμε όπου θέλει η ΕΥΔΑΠ, ας το κάνουμε στο Πλατύ Χωράφι. Ποιόν κοροϊδεύουν και για πόσο; Σε ποιόν απευθύνονται για ένα μικρό ΚΕΛ, επεκτάσιμο με λίμνες και χώρους αναψυχής; Ας τους πείσουμε. Με την συνεργασία των δύο Δήμων και τους πολίτες δίπλα τους κάθε αντίρρηση θα ησυχάσει, κάθε εμπόδιο θα ξεπεραστεί και οι μόνοι που θα χάσουν είναι αυτοί που έχουν οικονομικά συμφέροντα. 
  • Τέλος, να ζητήσουμε από τον Δήμαρχο και τοπ Δ.Σ. Ραφήνας να παραμείνουν άκαμπτοι σε πιέσεις και υποσχέσεις και να υποστηρίζουν σθεναρά και παντού την απόφαση του Δ.Σ. και να διοργανώσουν από κοινού με την Εκτελεστική Επιτροπή μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση με την μορφή ανοιχτού Δ.Σ. στην πλατεία της Ραφήνας ώστε όλοι να καταλάβουν πως δεν κάνουμε πίσω. 
Κυρίες και κύριοι,
όπως διαπιστώσατε δεν ασχολήθηκα καθόλου με τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από το έργο στην Ψυτάλλεια. Στην πορεία των ερωτήσεων και των απαντήσεων μπορεί να προκύψουν θέματα που μπορεί ορισμένοι που είναι ειδικότεροι ανάμεσά μας να απαντήσουν.
Για να ξεκαθαρίσουμε, όμως, τα πράγματα, θα ήθελα να πω ότι η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί:
  1. Εποχή των επιστημονικών ημερίδων έχει παρέλθει οριστικά.
  2. Η κινητοποίηση και ο αγώνας μας για σύνδεση με την Ψυτάλλεια έχει αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την δημιουργία ενός ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Είμαστε απόλυτα πεισμένοι πως αυτή η λύση είναι αυτή που πρέπει να ζητούμε και ενωμένοι θα την πετύχουμε. 
  3. Στις συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες άνοιξε πάλι μια κουβέντα περί εναλλακτικών λύσεων. Κάθε καλοπροαίρετη συζήτηση γύρω από εναλλακτικές λύσεις είναι καλοδεχούμενη και είναι προφανές ότι εκφράζει την αγωνία όλων μας για να λυθεί το θέμα. Δεν μπορούν όμως, σε καμιά περίπτωση να αποκαταστήσουν την την σύνδεση με την Ψυτάλλεια.
  4. Καλούμε τον τοπικό Τύπο να συρίζει την μαζική κινητοποίηση που πρόκειται να γίνει. Να την περιβάλλει με την πρέπουσα σοβαρότητα που της αρμόζει. Και με την παρεμβατικότητα του να ταρακουνήσει και αυτός τα λιμνάζοντα νερά της Δημόσιας Διοίκησης. 
  5. Τέλος, δηλώνουμε, επίσης, ότι ασφαλώς είμαστε αντίθετοι και θα αγωνιστούμε, αν χρειαστεί, με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον λύσεων βιολογικών καθαρισμών κοντά ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές. 
Κυρίες και Κύριοι, αντί για εναλλακτικές λύσεις αποχέτευσης  προτείνουμε εναλλακτικές δραστηριότητες στο Πλατύ Χωράφι.
  1. Να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ανοιχτού παλαιοντολογικού μουσείου. Ένας τόπος μελέτης και ανασκαφής, πολιτισμού και προόδου. Έναν προορισμό για χιλιάδες φοιτητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο αλλά και ένας ωραίος τόπος αναψυχής δίπλα στα δρώμενα.
  2. Προτείνουμε την δημιουργία ενός Παλαιοντολογικού Μουσείου όπου επιτέλους θα στεγαστούν τα αξιόλογα ευρήματα της παλαιοντολογικής περιόδου, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους Δήμους, έσοδα, πολιτισμό στην πράξη σε αντίθεση με ΚΕΛ, χαβούζες και λιμνούλες. 
  3. Τέλος, Καλούμε όλους εσάς, όλους τους κατοίκους, μέσω εσάς που είστε οι εκπρόσωποί τους σε διαρκή κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής να υπερασπίσουμε την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, και τον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις παραγόντων που ήταν παρόντες, μεταξύ των οποίων ήταν και του κ. Γιαννάτου που εκπροσώπησε τους κατοίκους του Δήμου Σπάτων.
Τέλος εκδόθηκε ψήφισμα που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

1 σχόλιο:

  1. 'Εχω ασχοληθεί αρκετά,με το φλέγον ζήτημα του αποχετευτικού της περιοχής μας,και δηλώνω ότι οι θέσεις σας είναι σωστές, σας τιμούν,γιατί είναι οι θέσεις που απηχούν την επιθυμία όλων μας.Τα δε επιχειρήματα είναι ισχυρά. 'Οσο αφορά την πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου Σπάτων Αρτέμιδας,έχω να πω ότι αφού δεν κάνει αγώνα, καλώντας του δημότες σε συμμετοχή,δεν πείθει ότι θέλει πράγματι τα λύματα να οδηγηθούν στην ψυττάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου