Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Εμπλοκή με εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις - Πολιτική

 «Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει και αλλαγές δεν γίνονται» έλεγε ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας
από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων ανοίγει από την Δευτέρα κιόλας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και τα συνδικάτα.

Στις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του υπουργού Οικονομικών κύριος Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει στο Euroworking Group και στους εκπροσώπους των χωρών-μελών της ευρωζώνης το τελικό κείμενο της συμφωνίας το οποίο προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα, χωρίς όμως να έχει στις αποσκευές του και την πολιτική εξουσιοδότηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει εκ νέου συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για να πεισθούν να συναινέσουν στο πακέτο των μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη δόση των δανείων.

Μήνυμα στα κόμματα

«Η ΔΗΜΑΡ μετέχει από την αρχή στην κυβέρνηση, πολλοί από τους όρους που έχει θέσει έχουν γίνει δεκτοί από την Τρόικα και είναι κρίμα να τα χαλάσουμε όλα στο τέλος» έλεγε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Ο κύριος Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως η Τρόικα δεν κάνει άλλο πια πίσω σε τρία καυτά ζητήματα:

-          Στην περικοπή των επιδομάτων γάμου στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, επειδή έχει ψηφιστεί ο νόμος από την κυβέρνηση Παπαδήμου και επιμένει να εφαρμοστεί.
-         Στην απαίτηση των δανειστών να μην δεσμεύονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει τις αυξήσεις μισθών ανά τριετίες, οι επιχειρήσεις ή οι φορείς τους που δεν έχουν συνυπογράψει την ΕΣΣΕ.
-          Στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να αποφασίζονται όλες οι αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή.

Στο τελευταίο θέμα ο κ.Στουρνάρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός, αν και το ΠΑΣΟΚ απειλεί να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι και ο ίδιος πιστεύει πως αν μπει τέτοιος όρος, κανείς ξένος επενδυτής δεν θα θελήσει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα.

"Στο παιχνίδι" και η ΓΣΕΕ

Φωτιές ανάβει όμως, ως προς το θέμα της ισχύος των όρων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τις τριετίες, ο ισχυρισμός του Γιάννη Στουρνάρα ότι «σε καμία χώρα δεν εφαρμόζεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία από τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα που στόχο έχουν να ανατρέψουν την βάση της συλλογιστικής του μέτρου.

Από πλευράς της κυβέρνησης πάντως εκφράζεται ο ισχυρισμός (βάσει της επιχειρηματολογίας της Τρόικα!)  ότι το μέτρο θα έχει σαν αποτέλεσμα την … ενίσχυση των συνδικάτων, καθώς σωματεία και απλοί εργαζόμενοι θα πυκνώσουν τις τάξεις της ΓΣΕΕ, για να μπορούν να καλύπτονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Επιβεβαίωση του ΘΕΜΑτος για τις τράπεζες

Άλλο καυτό ζήτημα που ανακύπτει είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς, όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ κλιμάκια του EFSF έχουν προτείνει να δοθούν 4-5 δισ. ευρώ λιγότερα στις τράπεζες, με αντιστάθμισμα φορολογικές διευκολύνσεις σε βάθος χρόνου. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και στη σύσκεψη που θα έχει στη 1 το μεσημέρι ο Γιάννης Στουρνάρας με την διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

«Το εξετάζουμε αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι αντίκτυπο θα έχει στα δημόσια έσοδα» ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε την Κυριακή στο protothema.gr. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε πάντως ότι «η γενική αίσθηση είναι ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και μεγαλύτερα κεφάλαια»

Πλεόνασμα αλλά ... μικρότερο

Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα δώσει την επόμενη μάχη στη Βουλή καταθέτοντας το τελικό προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με μέτρα 13,2 δισ. για η διετία 2013-2014 (αλλά που θα φτάνει και στα 20 δισ. σε βάθος τετραετίας με την επιμήκυνση).

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών προϊδέαζαν ότι παρότι η Τρόικα προβλέπει μηδενικό πλεόνασμα για το 2013, το προσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θέτει ως στοχο πρωτογενές πλεόνασμα λίγο μικρότερο από 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πάντως ότι εγκαταλείπεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που έλεγε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε προ μηνός ο κ.Στουρνάρας

Όλο το πακέτο των μέτρων, σε μορφή νομοσχεδίου, θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το αργότερο στις 5 Νοεμβρίου, είτε έχουν καταλήξει σε συμφωνία κυβέρνηση και κόμματα που την στηρίζουν, είτε όχι.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Εμπλοκή με εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις - Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου