Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Είναι ο σκύλος σας επιλεκτικός σαν γάτα με το φαγητό; – Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Οι γάτες είναι διάσημες για την επιλεκτικότητά τους σχετικά με την τροφή τους: πολλά από τα αγαπημένα μας οικόσιτα αιλουροειδή είναι αυτό που λέμε “δύσκολα” στο φαγητό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτό το χαρακτηριστικό το εμφανίζει ένας σκύλος; Οι φήμες λένε ότι οι σκύλοι τρώνε τα πάντα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι υπάρχουν σκυλάκια τα οποία επίσης είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά στο φαγητό τους. Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε γι’ αυτές τις περιπτώσεις;


Αρχικά, θα δούμε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να είναι επιλεκτικός με το φαγητό του. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τίθεται λόγος ανησυχίας, και τέλος θα προτείνουμε κάποιες λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γιατί δεν τρώει ο σκύλος μου το φαγητό του;

1. Δεν έχει πολλή όρεξη: Κάποιοι σκύλοι μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το φαγητό τόσο όσο οι υπόλοιποι, κι αυτό να είναι φυσιολογικό. Μπορεί να μην έχουν πολλή όρεξη ή να μην είναι τόσο ενεργητικοί. Αν ο σκύλος σας μοιάζει χαρούμενος, κι αν ο/η κτηνίατρός σας έχει ελέγξει την κατάσταση της υγείας του και σας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις συνήθειές του.

2. Δεν τον ικανοποιεί το φαγητό του: Μπορεί η συγκεκριμένη τροφή που έχετε επιλέξει να μην ικανοποιεί τον σκύλο σας. Ένα έξυπνο σκυλάκι γνωρίζει ότι αν αγνοεί το φαγητό που βάζετε στο πιάτο του, θα αναγκαστείτε να εισάγετε κάποια καινούρια τροφή με καλύτερη γεύση, υφή, ή μυρωδιά στο πρόγραμμα διατροφής του.


3. Τρώει πολύ από το δικό σας φαγητό/πολλές λιχουδιές: Ενδέχεται να βοηθάτε τον σκύλο σας να χορτάσει ταΐζοντάς τον από το δικό σας φαγητό, ή δίνοντάς του λιχουδιές σε μεγάλη ποσότητα. Οι λιχουδιές δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής του.

4. Βαριέται/δεν βρίσκει ενδιαφέρον στη διαδικασία: Ο σκύλος σας μπορεί απλά να μη βρίσκει ενδιαφέρον στη διαδικασία του φαγητού και να χρειάζεται ένα “σπρώξιμο” με τη βοήθεια διαδραστικών παιχνιδιών π.χ. kong toys, ή άσκησης που θα του ανοίξει την όρεξη.


5. Δεν είστε σταθερός/ή στο τάισμα: Στην περίπτωση που δεν ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ταΐσματος, κι αντ’ αυτού δίνετε στον σκύλο σας λιχουδιές όποτε το ζητάει, ή αν του βάζετε φαγητό πολύ νωρίς ή πολύ αργά, τότε δεν θα μάθει να τρώει συστηματικά και τις ώρες που πρέπει.

6. Έχει αποτρεπτικές αναμνήσεις: Αν κάποιο φαγητό προκάλεσε ενόχληση στο γαστρεντερικό του σκύλου σας, ενδέχεται να το αποφεύγει για λίγο καιρό λόγω αυτών των αρνητικών αναμνήσεων. Μπορεί, ακόμα, να νιώθει στρεσαρισμένος ή να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, και γι’ αυτό να μην τρώει.

7. Μπορεί να φταίει η ηλικία ή κάποιο πρόβλημα υγείας: Υπάρχει περίπτωση κάποιο πρόβλημα υγείας ή η προχωρημένη ηλικία να προκαλούν απώλεια όρεξης στον σκύλο σας.

8. Δεν του αρέσει η τοποθεσία/το μπολ του φαγητού του: Μπορεί να πρέπει να αλλάξετε τις συνθήκες υπό τις οποίες τρώει ο σκύλος σας – να βάλετε το μπολάκι του σε κάποιο πιο ήσυχο σημείο του σπιτιού όπου θα μπορεί να τρώει ανενόχλητος από άλλα ζώα ή παιδιά, μακριά από έντονους θορύβους ή μυρωδιές. Μπορεί, ακόμα, να μην τον βολεύει το μπολάκι που έχετε αγοράσει, και να πρέπει να επιλέξετε ένα μπολ με σχήμα και βάθος τέτοιο που θα κάνει την ώρα του φαγητού πιο άνετη για το χνουδωτό παιδί σας.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Αν ο σκύλος σας προσπεράσει ένα γεύμα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι το βάρος του: αν παραμένει σταθερό και δεν μπορείτε να διακρίνετε τα πλευρά ή τη σπονδυλική του στήλη, τότε πιθανότατα ο πιστός σας φιλαράκος τρώει αρκετά και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.


Αν ο σκύλος σας αρχίσει ξαφνικά να αρνείται να φάει, ή αν γίνει επιλεκτικός ενώ δεν ήταν, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που μειώνει την όρεξή του. Κάποιες από τις παθήσεις που προκαλούν αλλαγές στην όρεξη είναι:

– Κατάποση μη βρώσιμου αντικειμένου ή τοξικής ουσίας

– Οδοντική νόσος

– Αλλεργίες

– Μόλυνση

– Παράσιτα

– Προβλήματα στο γαστρεντερικό

– Αρθρίτιδα ή προβλήματα στη σπονδυλική στήλη

– Παρενέργειες από εμβόλιο

Αν ο σκύλος σας δεν τρώει και παρατηρήσετε ότι χάνει βάρος ή ότι το τρίχωμά του δεν έχει καλή εικόνα, επισκεφτείτε αμέσως τον/την κτηνίατρο.

Να θυμάστε ότι ένας υγιής σκύλος δεν πρόκειται να αρνείται επ’ αόριστον να φάει, όσο επιλεκτικός κι αν είναι. Αν ο σκύλος σας χάνει βάρος – εκτός αν είναι σε δίαιτα – πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε αν αυτό οφείλεται σε κάποια πάθηση.
Τι να κάνω για να φάει ο σκύλος μου το φαγητό του;

1. Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο: Πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που ευθύνεται για τη μείωση της όρεξης του σκύλου σας. Συζητήστε με τον/την κτηνίατρο ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα τροφής για την ηλικία, το βάρος, και τη φυλή του, ώστε να μην τον χορταίνετε ταΐζοντάς τον περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται.

2. Απομακρύνετε το φαγητό του για κάποιες ώρες: Αν ο σκύλος σας δεν δείξει ενδιαφέρον για το φαγητό του τα πρώτα 15 λεπτά αφού το σερβίρετε, απομακρύνετέ το και σερβίρετέ του ξανά φρέσκο φαγητό την ώρα του επόμενου γεύματος. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και λύνει τα χέρια σε πολλούς σκυλοκηδεμόνες.

3. Αλλάξτε τροφή/πειραματιστείτε με υφές και γεύσεις: Πολλές φορές, η πιο απλή και αποτελεσματική λύση περιλαμβάνει την αλλαγή τροφής σε κάποια που ο σκύλος σας θα βρίσκει πιο νόστιμη. Ακόμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να του δίνετε υγρή αντί για ξηρά τροφή, ή να προσθέσετε στην τροφή του κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με ευχάριστη γεύση και επιπλέον ευεργετικά συστατικά π.χ. λάδι σολομού. Μπορείτε, επιπλέον, να ζεστάνετε λίγο την υγρή τροφή του αποφεύγοντας όμως το φουρνάκι μικροκυμάτων, ή να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό στην ξηρά τροφή, καθώς το ζέσταμα καθιστά ένα φαγητό πιο νόστιμο και τη μυρωδιά του πιο έντονη και ελκυστική.

4. Μην του δίνετε λιχουδιές ή ανθρώπινες τροφές: Αν ο σκύλος σας αρνείται να φάει το φαγητό του, ενδέχεται απλά να έχει κακομάθει επειδή τον ταΐζετε ό,τι ζητήσει. Μην τον αφήνετε να χορταίνει τρώγοντας λιχουδιές ή ποσότητες από το φαγητό σας. Αντ’ αυτού, προσφέρετέ του μόνο το φαγητό του, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι η συγκεκριμένη τροφή του αρέσει.

5. Αλλάξτε τροφή σταδιακά: Οι σκύλοι δεν αντιδρούν πάντα θετικά σε μια αλλαγή στη ρουτίνα τους. Αν τους προσφέρετε κάποια καινούρια τροφή, υπάρχει περίπτωση να μη θέλουν να τη φάνε μέχρι να την συνηθίσουν. Αν αλλάζετε τροφή στον σκύλο σας, κάντε το σταδιακά, σερβίροντάς του όλο και μεγαλύτερη ποσότητα από τη νέα τροφή αναμεμειγμένη με όλο και μικρότερη ποσότητα από την παλιά. Έτσι, αποφεύγετε να εμφανίσει και ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό.






5 λόγοι να μην αντιμετωπίζετε τον σκύλο σας σαν άνθρωπο

Τα ντύνουμε με ρούχα, γιορτάζουμε τα γενέθλιά τους, τους κάνουμε τα μαλλιά κοτσιδάκια, και τους δίνουμε λίγο απ’ το γλυκό μας.


6. Ασκηθείτε ή παίξτε με τον σκύλο σας: Όσο περισσότερο ασκείται ένα σκυλάκι, τόσο ανοίγει και η όρεξή του. Βεβαιωθείτε ότι βγαίνετε καθημερινά βόλτα όση ώρα χρειάζεται ο σκύλος σας για να είναι χαρούμενος και να ασκείται επαρκώς, ανάλογα πάντα με το μέγεθος, την ηλικία, και τη φυλή στην οποία ανήκει. Χρησιμοποιώντας κάποιο διαδραστικό παιχνίδι-ταΐστρα μπορείτε, επίσης, να κάνετε τη διαδικασία του φαγητού πιο δελεαστική.

7. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για το φαγητό: Τοποθετήστε το μπολ με το φαγητό του σκύλου σας σε ένα ήσυχο σημείο όπου θα μπορεί να φάει ανενόχλητος από θορύβους, παιδιά, και άλλα ζώα.

8. Αλλάξτε το μπολ του: Το ηλικιωμένο σκυλάκι σας μπορεί να χρειάζεται ένα υπερυψωμένο μπολ, καθώς σε μεγάλες ηλικίες γίνεται πιο δύσκολο να σκύβει για να φάει. Ανάλογα με τη φυλή (π.χ. βραχυκεφαλικές φυλές), το μέγεθος της μουσούδας και των αυτιών του σκύλου σας, πρέπει να επιλέξετε και το κατάλληλο μπολ που δεν θα τον δυσκολεύει όταν προσπαθεί να φάει π.χ. πιο βαθύ, πιο ρηχό, ή πιο πλατύ.

9. Μείνετε πιστός/ή στη ρουτίνα του: Οι σκύλοι εσωτερικεύουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα ταΐσματος και αν ξεφεύγετε απ’ αυτή μπορεί να αρνούνται να φάνε. Χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια στο τάισμα του σκύλου σας, στο ωράριο, στο είδος της τροφής, και στο μπολ που χρησιμοποιείτε. Μην προβαίνετε σε ξαφνικές αλλαγές, καθώς μπορεί να αποδιοργανώσουν τον σκύλο σας.

Ασφαλιστική κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία του σκύλου σας

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου θα είναι προστατευμένη! Το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται από τη Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και σας προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Το πρόγραμμα έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως. Tο My Happy Pet παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο. Έτσι, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, η υγεία του κατοικιδίου σας είναι προτεραιότητα. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου