Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Γιατί στις γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν στις κουρτίνες

Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτόν τον γνώριμο ήχο των νυχιών της γάτας σας να σκαρφαλώνει πάνω στην κουρτίνα ενώ το αραχνοΰφαντο ύφασμα σκίζεται με μεγάλη μαεστρία; Θεωρούμε ότι η απάντηση είναι «πολλές φορές». Και μάλλον άλλες τόσες φορές έχετε εκνευριστεί, της έχετε φωνάξει και στο τέλος μπορεί να γελάσατε αφού σημασία έχει που δεν χτύπησε και είναι καλά.


Η αλήθεια είναι πώς όσο και να φωνάξετε, αν η γάτα σας θέλει να σκαρφαλώσει στην κουρτίνα, θα σκαρφαλώσει στην κουρτίνα. Μπορεί εκείνη την ώρα να καταφέρετε να την διώξετε μακριά, αλλά όταν θα στρέψετε το βλέμμα σας αλλού ο μικρός σας αίλουρος, ως άλλος Ταρζάν, θα καταφέρει να ανέβει στο πιο ψηλό σημείο. Γιατί, όμως, στις γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν στις κουρτίνες; Γιατί βρίσκουν αυτή την ασχολία τόσο συναρπαστική;

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους αλλά και να σας προτείνουμε τρόπους για να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι ο γάτες είναι φτιαγμένες για να σκαρφαλώνουν. Όχι μόνο στις κουρτίνες αλλά παντού. Έχουν απίστευτη ευλυγισία, πολύ κοφτερά νύχια, εξαιρετική ισορροπία και μπορούν πολύ εύκολα να σκαρφαλώσουν ακόμα και σε κάθετες επιφάνειες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους είναι βαθιά ριζωμένα στο DNA τους, ακόμα και αν έχουν μάθει να μένουν μόνο στο σπίτι και όχι έξω.

Στη φύση οι γάτες έχουν συνηθίσει να ανεβαίνουν παντού, όσο ψηλά και να είναι, όσο δύσκολο και να είναι. Εξάλλου, όταν είναι ψηλά μπορούν να επιβλέπουν τα πιθανά θηράματά τους αλλά και να προστατευτούν από τυχόν θηρευτές τους – διπλό το όφελος δηλαδή.

Έτσι, λοιπόν, και οι οικόσιτες γάτες δεν διαφέρουν. Έχουν υιοθετήσει τις συμπεριφορές των άγριων συγγενών τους και τις αξιοποιούν όπως μπορούν μέσα στο σπίτι. Αγαπούν τα ψηλά σημεία γιατί με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούν τις ανάγκες τους για να νιώθουν ασφάλεια αλλά και να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους – όλοι ξέρουμε πόσο περίεργες είναι οι γάτες.







7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Από τα μοναδικά αυτά πλάσματα, τις γάτες, μαθαίνουμε πολλά για τη ζωή, την αγάπη και πώς να παραμείνουμε αληθινοί.


Γιατί, όμως, τις κουρτίνες; Τι το τόσο ενδιαφέρον έχουν που πρέπει να αφήσουν επάνω τους τα νύχια τους;

Είναι μάλλον αυτό που λέμε: λατρεμένο το απαγορευμένο. Απλά οι κουρτίνες είναι μια κάθετη πρόκληση. Είναι μαλακές, κινούνται απίστευτα δελεαστικά όταν έχει αεράκι και για τις γάτες είναι απλά πολύ διασκεδαστικό για να σκαρφαλώσουν. Μια κουρτίνα ίσως θυμίζει στις γάτες μια λεία που κινείται και θέλουν να την πιάσουν, καθώς ενεργοποιεί τα κυνηγητικά τους ένστικτα.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες;

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αναρρίχηση είναι μια φυσική διαδικασία για τον μικρό σας αίλουρο γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον τιμωρήσετε, όσο και να νευριάσετε εκείνη τη στιγμή.

Μπορείτε, λοιπόν, να προσφέρετε στη γάτα εναλλακτικές σκαρφαλώματος, όπως είναι ένα ψηλό ονυχοδρόμιο ή ακόμα και ράφια. Υπάρχουν και κάποιες αιώρες-καθίσματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να τοποθετούνται στα παράθυρα και οι περισσότερες γάτες τα αγαπούν.


Παράλληλα, μπορείτε να εμπλουτίσετε το περιβάλλον του κατοικιδίου σας με διάφορα παιχνίδια που μπορείτε να παίζετε μαζί και με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τη γάτα σας να διασκεδάσει, αποτρέποντάς την από το να ανέβει στις κουρτίνες.

Αν τίποτα από αυτά δεν πιάνει, ίσως μια καλή ιδέα είναι να δέσετε τις κουρτίνες στο πλάι, στερεώνοντας τες καλά για να σταματήσουν να είναι τόσο δελεαστικές για τη γάτα σας. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε ένα πιο βαρύ ύφασμα κουρτίνας για να μην είναι τόσο εύκολο να μετακινηθούν από το αεράκι.

Τέλος, εκπαιδεύστε τη γατούλα σας με θετική ενίσχυση συμπεριφοράς και είναι σίγουρο ότι θα δείτε αποτελέσματα. Φυσικά, τα αγαθά κόποις κτώνται, οπότε θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή και ίσως σας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω από ότι υπολογίζατε.

Εμείς ευχόμαστε να τα καταφέρετε, γιατί δυστυχώς αυτό το χόμπι των γατών μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου