
Η άφιξη του Ασπροπάρη σηματοδοτεί και την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης του είδους και της λειτουργίας της ταΐστρας των Μετεώρων, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας.
Η παρακολούθηση του είδους θα συνεχιστεί εντατικά το επόμενο διάστημα εν όψει της πιθανής άφιξης του δεύτερου ατόμου του ζευγαριού ή κάποιου άλλου Ασπροπάρη. Επίσης θα συνεχιστεί η τροφοδοσία της ταΐστρας της περιοχής με ασφαλή τροφή για το είδος, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ θα περιπολούν τακτικά την ύπαιθρο των Μετεώρων”.

Λίγα λόγια για τον Ασπροπάρη
Η επιστημονική ονομασία του είναι Neophron percnopterus ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστός και ως Κουκάλογο. Είναι ένα είδος γύπα και μάλιστα ο μικρότερος σε μέγεθος που συναντάμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Ασπροπάρης ξεχωρίζει κυρίως για τα χρώματά του, που είναι λευκό φτέρωμα, λευκή χαίτη και μαύρα φτερά στις άκρες των φτερούγων του. Είναι το μοναδικό είδος που μεταναστεύει τον χειμώνα στην Αφρική. Όσοι φεύγουν από Βαλκάνια πάνε στην Ανατολική υποσαχάρια Αφρική, ενώ όσοι φεύγουν από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία, πάνε προς τη Δυτική υποσαχάρια Αφρική.

Περιμένουμε με αγωνία περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του Ασπροπάρη που έφτασε στα Μετέωρα.
Με πληροφορίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου