Ενας εντυπωσιακός μουσειακός χώρος, ειδικά διαμορφωμένος για να φιλοξενήσει τα άκρως ευαίσθητα ευρήματα που είναι οι «Δεσμώτες του Φαλήρου», αναμένεται να ανεγερθεί στην Εσπλανάδα, τον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ακριβώς απέναντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το διαχωριστικό ποτάμι. Το έργο, που έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια, θα στεγάσει τους περίφημους «Δεσμώτες», οι οποίοι δείχνουν επιτέλους να απελευθερώνονται και να αποκτούν στέγη και προστασία μετά την ομηρία τους, που προκλήθηκε από την ανάκληση της χορηγίας ύψους 4,05 εκατ. ευρώ για την κτιριακή υποδομή που είχε ανακοινωθεί το 2017 από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέχρι την περάτωση του έργου οι σκελετοί θα φιλοξενούνται σε παρακείμενο χώρο, ενώ κάποιοι από αυτούς, μαζί με ευρήματα από την ανασκαφή, θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, στο κοινό, στο πλαίσιο έκθεσης που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τίτλο «Εκατόμπολις: Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης».
Οι σκελετοί βρέθηκαν θαμμένοι σε τρεις συστάδες: στην πρώτη οι αιχμάλωτοι ήταν δεμένοι, στη δεύτερη είχαν τα χέρια πίσω αλλά χωρίς μεταλλικά δεσμά και στην τρίτη σειρά έφεραν σιδηρά δεσμά στους καρπούς και έδειχναν ότι είχαν και αυτοί βίαιο και οδυνηρό θάνατο
Tο Κυλώνειο Αγος
Είναι σαφές από το θέμα της έκθεσης ότι οι «Δεσμώτες του Φαλήρου» μάς έχουν ήδη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο πολιτισμό, πολύ πέρα από τα όρια της Αθήνας, για τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, για τα όρια της Δημοκρατίας, για την ακριβή θέση των σκλάβων και τα κυρίαρχα ήθη της εποχής. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι φαίνεται να συνδέονται με το Κυλώνειο Αγος, το οποίο αφηγείται την άμεση σχέση του περίφημου μάντη, φιλοσόφου και νομοθέτη της Κρήτης Επιμενίδη με τους καθαρμούς της πόλης, είναι προφανές ότι αποκαλύπτουν πολλά και για τη σχέση της Κρήτης με την Αθήνα και τον τρόπο που η Κρήτη συνέβαλε στην πρώτη γραπτή νομοθεσία των Αθηναίων.
Η Κρήτη παρουσιάζεται ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον παλιό άγραφο νόμο των παλιών αριστοκρατικών γενεών και τον νέο γραπτό κώδικα νόμων της πόλης. Αλλωστε, αν δεν υπήρχαν οι ταραχές που προκάλεσε το Κυλώνειο Αγος κατά των Αλκμεωνιδών, δηλαδή του αριστοκρατικού γένους των στρατηγών στους οποίους περιλαμβάνονταν και ο Περικλής, δεν θα είχε φτάσει η πόλη να θεσπίσει με τις εντολές του Επιμενίδη ένα πλέγμα νομικών κανόνων που τη βοήθησε να εξελίξει στην πορεία το νομικό της σύστημα. Ηδη βέβαια ο Σόλων είχε αναγκαστεί να επιβάλει νομικούς κανόνες για να συμβιβάσει τα αντιμαχόμενα μέρη κατά τις ταραχές που είχαν προηγηθεί ακριβώς εξαιτίας του Κυλώνειου Αγους. Αλλά ποια ήταν αυτή η «ντροπή του Κύλωνα» και πώς συνδέεται με τους 80 Δεσμώτες του Φαλήρου, δηλαδή τους σκελετούς που βρέθηκαν στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πριν από 12 χρόνια;
Ολα ξεκίνησαν για τους Αθηναίους από την απόφαση του άκρως δημοφιλούς Κύλωνα -Ολυμπιονίκη, προνομιούχου, ωραίου και πλούσιου- να εκμεταλλευτεί τη φήμη του και με τη συνέργεια του πεθερού του, τυράννου των Μεγάρων, Θεαγένη, να καταλάβει την εξουσία της πόλης των Αθηνών. Μάλιστα ο Κύλων για να δικαιολογήσει τις πράξεις του αυτές ισχυριζόταν ότι είχε λάβει χρησμό από το Μαντείο των Δελφών.
Με τον τρόπο αυτό κατέλαβε με τους συνεργούς του την Ακρόπολη των Αθηνών, αλλά σύντομα είχε να αντιμετωπίσει την αντίδραση ενός από τους γνωστούς Αλκμεωνίδες, του Μεγακλή, ο οποίος ανάγκασε τον ίδιο και τον αδελφό του να διαφύγουν στα Μέγαρα και τους συνεργούς του να καταφύγουν ικέτες στον βωμό της Πολιάδος Αθηνάς. Παρότι οι Αθηναίοι με τον Μεγακλή είχαν υποσχεθεί στους ικέτες ότι δεν θα τους πειράξουν, παραβαίνοντας έναν ιερό άγραφο κανόνα της αρχαιότητας τους φόνευσαν τη στιγμή που κατέρχονταν από την Ακρόπολη, παρότι ήταν δεμένοι με ταινίες προς ένδειξη της θείας προστασίας. Το έγκλημα προς τους ικέτες προκάλεσε τον αποτροπιασμό των Αθηναίων που θεώρησαν ότι πολλά από τα κακά που ενέσκηψαν στην πορεία, όπως ο λοιμός, είχαν να κάνουν με τη θεία δίκη και ότι οι ψυχές των νεκρών είχαν αρχίσει να πλανώνται πάνω από την πόλη. Τον τελικό καθαρμό κατάφερε να πετύχει ο Επιμενίδης, ο σοφός που έφτασε από την Κρήτη στην Αθήνα με την τριήρη Πάραλο, το ιερό πλοίο της πόλης, ζητώντας απλώς για ανταμοιβή έναν κλάδο ελαίας. Ως εκ τούτου, και λόγω της ξεχωριστής θέσης που είχαν οι «Δεσμώτες» σε σχέση με άλλους αιχμαλώτους- τους λεγόμενους «αποτυμπανισμένους»-, οι σκελετοί που βρέθηκαν στο Φαληρικό Δέλτα εικάζεται ότι ανήκουν στους νέους που τιμωρήθηκαν παραδειγματικά για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του Κύλωνα.
Σε τι διαφέρουν
Οι συγκεκριμένοι νεκροί της «Ομάδας Δ», όπως ονομάστηκαν οι «Δεσμώτες» από το Δέλτα Φαλήρου αλλά και από το αρχικό της λέξης «Δεσμώτες», έκλεψαν την προσοχή γιατί βρέθηκαν να είναι θαμμένοι με ιδιαίτερο τρόπο και σε τρεις συστάδες: στην πρώτη οι αιχμάλωτοι ήταν δεμένοι, στη δεύτερη είχαν τα χέρια πίσω αλλά χωρίς μεταλλικά δεσμά και στην τρίτη σειρά έφεραν σιδηρά δεσμά στους καρπούς και έδειχναν ότι είχαν και αυτοί βίαιο και οδυνηρό θάνατο. Ωστόσο δεν ήταν οι μόνοι νεκροί που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που επόπτευε η επικεφαλής αρχαιολόγος Στέλλα Χρυσουλάκη σε αυτή την άκρως εντυπωσιακή Νεκρόπολη. Εκτός από τους «Δεσμώτες», κατά την ανασκαφή βρέθηκαν εκατοντάδες σκελετοί που εντυπωσιάζουν στον τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκαν: ζευγάρια πλεγμένα που έμειναν να υπομένουν μαζί τον μαρτυρικό θάνατο παραπέμποντας στους αντίστοιχους σκελετούς της Πομπηίας, μωρά, παιδιά και έφηβοι εγχυτρισμένοι, δηλαδή μέσα σε αγγεία, πολλές φορές μαζί με τα παιχνίδια τους και τα φυλαχτά τους. Ολοι αυτοί εντοπίστηκαν σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 3.000 τ.μ., αποκαλύπτοντας όλους τους τρόπους ζωής και θανάτου από την Αρχαϊκή έως την Κλασική Εποχή. Παρότι οι πρώτες ανασκαφές που είχαν γίνει το 1915 και όπου είχαν βρεθεί αντίστοιχα αποτυμπανισμένοι, δηλαδή βασανισμένοι μέχρι θανάτου άνθρωποι, είχαν σοκάρει τους αρχαιολόγους και την κοινή γνώμη, οι συγκεκριμένοι σκελετοί φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά.
Είχαν θεωρηθεί, μάλιστα, χαμένοι μέχρι που ξαναβρέθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια ανασκαφών για τα Ολυμπιακά έργα της Αθήνας - σε εργασίες που γίνονταν για την κατασκευή τουαλέτας για ΑΜΕΑ! Σε αυτό που διαφέρουν οι «Δεσμώτες» από τους υπόλοιπους αποτυμπανισμένους είναι ότι φαίνεται να είναι αναγνωρισμένοι και άλλης κοινωνικής τάξης, αφού είχαν ταφεί με κάποιες τιμές -σε αντίθεση με τους άλλους αιχμαλώτους που έμεναν να τους φάνε τα σκυλιά-, κάτι που αποδεικνύεται ότι στους τάφους τους βρέθηκαν κτερίσματα, όπως οινοχόες. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι σκελετοί βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, μπορούν να δώσουν μέσω της ανάλυσης του DNA πολύτιμες πληροφορίες για τη δημογραφία, την καταγωγή του πληθυσμού, τις τροφές που έτρωγαν, τις ασθένειές τους. Σημαντικές επίσης πληροφορίες παράσχουν τα αγγεία και τα υπόλοιπα κτερίσματα που βρέθηκαν μαζί τους. Και σίγουρα αξίζουν το ιδανικό περιβάλλον, που φαίνεται να το βρίσκουν πλέον στον ειδικό μουσειακό χώρο που φέρει τη σφραγίδα του αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Ιωάννη Κίζη - το Kizi Studio είναι άμεσα συνδεδεμένο με μεγάλα έργα όπως η Στοά Σπυρομήλιου, το μεγάλο αρσενάλι των Χανίων και το υπέροχο Μουσείο Μαστίχας στη Χίο.
Πώς θα είναι
Το εντυπωσιακό έργο, όπως μας επιτρέπει να δούμε η εγκεκριμένη προμελέτη του άκρως πρωτότυπου αυτού μουσείου, προβλέπει δύο χώρους, έναν υπόγειο και έναν ισόγειο. Ο υπόγειος χώρος, έκτασης 450 τ.μ., θα προστατεύει τα ευρήματα από ένα ειδικό κέλυφος, ενώ ο ισόγειος, έκτασης περίπου 325-425 τ.μ., θα φιλοξενεί το εποπτικό υλικό σχετικό με τον χώρο και τα ευρήματα, τις υποδομές λειτουργίας των κτιρίων, καθώς και τους χώρους εξυπηρέτησης του κοινού.
Α’ χώρος θέασης Β’ χώρος θέασης
Από το σημείο αυτό ο επισκέπτης θα μπορεί να εισέρχεται από το φωτεινό επίπεδο στη στάθμη της Εσπλανάδας προς το υπόγειο κέλυφος, όπου θα αποκαλύπτονται τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι «Δεσμώτες». Από την ανατολική πλευρά και μέσω ευήλιου υαλοστασίου θα βλέπει κανείς το σύνολο της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Νεκρόπολης του Φαλήρου. Υστερα από αυτή τη διαδρομή ο επισκέπτης μέσω ράμπας θα κατευθύνεται από το υπόγειο και τον επίπεδο χώρο της έκθεσης προς την έξοδο προς την Εσπλανάδα. Μάλιστα, ο χώρος του υπογείου, όπου θα βρίσκονται τα εκθέματα, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός, με τους μαύρους τοίχους και τη μαύρη οροφή, που θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να μπορεί να εστιάζει ακόμα περισσότερο στα ευρήματα. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι όλοι οι χώροι του κτιρίου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι προσβάσιμοι και σε ΑμεΑ.
Σύμφωνα με τη Διαύγεια, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.350.536 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ποσού του 1.229.136 ευρώ για ΦΠΑ. Οι «Δεσμώτες» προς το παρόν έχουν τη φροντίδα των ειδικών, ενώ υπεύθυνος για τη μεταφορά τους είναι ο ειδικός στις μεταφορές μηχανικός Δημήτρης Κορρές - πάντα υπό την επίβλεψη και ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό έργο που θα στεγάσει ένα σπουδαίο εύρημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ύστερα από τις πολλές περιπέτειες, ακυρώσεις και αγωνίες, βρίσκει το μέρος και τη θέση που του αξίζει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2025
(199)
-
▼
Ιανουαρίου
(199)
- Dua Lipa and Cher – “Believe” (Live From The 2024 ...
- Vienna New Year Concert 2025 by Wiener Philharmoniker
- HAUSER - Caruso (Live in Italy)
- Lara Fabian - Je t'ai cherché (Live on Tout Le Mon...
- Tα ηλεκτρικά δεν κάνουν για περιπολικά;
- Που βρίσκεται το «Χιλιόμετρο Mηδέν» στην Ελλάδα; (...
- CUPRA SUV.
- Κώστας Σημίτης: Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 9...
- Αναποδογύρισε όχημα στον Πειραιά φωτο
- Μαχαίρωσαν 20χρονο στην κεντρική πλατεία της Λιβαδ...
- Τράβηξε χειρόφρενο, έβαλε τέρμα τη μουσική και άρχ...
- Έλον Μασκ; - Άνω κάτω η Γερμανία με τις... παρεμβά...
- Μύκονος: Παρανάλωμα του πυρός πολυτελές ακίνητο
- Αθηροσκλήρωση: Με «φραγμένες» αρτηρίες 1 στους 7 Έ...
- Γερμανία: Χάος σε αεροδρόμια έχει προκαλέσει η κακ...
- Φλόριντα η Μελόνι για συνάντηση με τον Τραμπ
- Αυστρία: Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσε ότι...
- Το βίντεο που ελέγχει εξονυχιστικά η ΕΛ.ΑΣ από τη ...
- Προοίμιο πολέμου; Γιατί οι κεντρικές τράπεζες συσσ...
- Ήταν αναμενόμενο, απαντά η Μπέρμποκ για την άρνηση...
- Η στιγμή που δυο άνδρες στην Πάτρα κλέβουν μηχανάκι
- Αυτόκλητοι τιμωροί παιδεραστών και στην Ελλάδα
- Πρόστιμο στη Βάνα Μπάρμπα για οδήγηση υπό την επήρ...
- Ερντογάν: Δεν μπήκαμε στη Συρία, αλλά τη φέραμε στ...
- Ανακαλύφθηκε το μυστηριώδες ηφαίστειο που πάγωσε τ...
- Ουρές χιλιομέτρων και λαοθάλασσα στο χιονοδρομικό ...
- Μασκ κατά Φάρατζ: «Δεν έχει τα προσόντα» για να εί...
- Συρία: Αυξήσεις 400% στους μισθούς του Δημοσίου αν...
- Ανήλικοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο στο Πέραμα - ...
- Mποτιλιάρισμα στον χιονισμένο Ψηλορείτη φωτος
- Κώστας Σημίτης: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός σε ηλι...
- Opel GSe
- Πώς πετυχαίνουμε την πιο ζουμερή χοιρινή μπριζόλα;
- Υπό διωγμόν οι σόμπες εξωτερικού χώρου - Απαγορεύτ...
- Έρευνες στη Δυτική Αττική για τους επικίνδυνους κα...
- Τραμπ μετά την καταδίκη του στην υπόθεση Στόρμι Ντ...
- Πυροβολισμοί στο Ζεφύρι μπροστά στα μάτια μικρών π...
- Σφοδρή σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο στο Κιλκίς -...
- Περιεμμηνόπαυση: Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τη...
- Οδηγός στο Βόλο καταδίωξε μεθυσμένο που του χτύπησ...
- 22 συνταγές των 15 λεπτών: Από το ορεκτικό μέχρι τ...
- Μόργκαν Όρταγκους: Ο Τραμπ την ανακοίνωσε αναπληρώ...
- Τιμ Κουκ της Apple δώρισε 1 εκατ. δολάρια για την ...
- «Δεν είμαι γιατρός, αλλά ίσως θα ήταν καλό να την ...
- FSB απέτρεψε βομβιστική επίθεση στην Αικατερινούπολη
- Οι παραλίες του Μπαλί πνίγηκαν από σκουπίδια
- Τυρί και μέλι: Τι κρύβεται πίσω από τον πιο νόστιμ...
- Ο δρόμος που οι κλήσεις για ταχύτητα έρχονται δύο,...
- Κόρη χτύπησε αλύπητα την μητέρα της ανήμερα την Πρ...
- Οργή Τραμπ για την καταδίκη του στην υπόθεση Στόρμ...
- Κηφισός: Πώς σχηματίστηκαν οι λίμνες και πού εντοπ...
- Χωρίς τους Κούρδους δεν υπάρχει ενιαία Συρία, το μ...
- Spiegel αποκαλύπτει το παρασκήνιο της δημοσίευσης ...
- Εφιαλτικές ώρες για μητέρα και την 10χρονη κόρη της
- «Τον έσπρωξα και με δάγκωσε στο μάγουλο», λέει η 2...
- 10 Ιανουαρίου η ποινή στον Τραμπ για τα χρήματα στ...
- Ιράν: Η Τεχεράνη διαμαρτύρεται για ένα έργο κατασκ...
- Καρδιακή προσβολή: Προσοχή στον «βήχα» που (δε) σώ...
- Το Taste Atlas «υμνεί» τα παϊδάκια και το κλέφτικο...
- Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής εκλέχτηκε ξανά ο ...
- Κατέληξε η 40χρονη Ευγενία μετά τον άγριο ξυλοδαρμ...
- Βάρη: Διάρρηξη με λεία Rolex και κοσμήματα
- Βερολινέζικη αγορά τροφίμων Marheineke Markthalle ...
- Αυτοκτόνησε ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ και της...
- Πυρκαγιά σε σπίτι στο Αιγάλεω - Χωρίς τις αισθήσει...
- Υπάλληλος φύλαξης καταστήματος έσωσε τουρίστριες α...
- Πλημμύρησαν και πάλι δρόμοι στη Ρόδο – Ήχησε το 11...
- 📌 Vivaldi vs Paganini: Clash of the Titans in Vio...
- Honda CBR650R E-Clutch
- Τίτλοι τέλους για την Tupperware στην Ελλάδα
- Τεράστιο διαστημικό «σκουπίδι» έπεσε σε χωριό στην...
- Άνδρας επιχείρησε να μεταφέρει από το Ισραήλ με dr...
- Η εξαφάνιση της μόδας για τη μεσαία τάξη: Τι απέγι...
- Σπηλαιολόγος της ομάδας που ανακάλυψε τις λίμνες σ...
- Το τερμάτισε ο Έλον Μασκ - Μετά τους ύμνους στο ακ...
- Η Γερμανίδα Τάμπεα Αλτ καταγγέλλει κακοποιήσεις στ...
- Έκλεψαν σπίτι στο Ζευγολατιό, την ώρα της κηδείας ...
- Ιερέας κατήγγειλε συνταξιούχο αστυνομικό για ασέλγ...
- Κώδικας Braille: Το σύστημα που άλλαξε τη ζωή των ...
- Στο φως η άγνωστη Αγιά Σοφιά μετά από 15 αιώνες - ...
- ΕΟΔΥ: 22 θάνατοι από κορωνοϊό και 2 από γρίπη την ...
- Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και φιλοτουρκικ...
- Μπομπ Μενέντεζ: Ζητά επιείκεια από τους δικαστές κ...
- ΕΛΑΣ για την τουρκική μαφία - 11 συλλήψεις σε Αττι...
- Αυτόφωρες συλλήψεις για περιβαλλοντική ρύπανση - Α...
- Λέκκας για τη λίμνη στον Κηφισό: Χρειάζεται έλεγχο...
- high tech απάτες που μας απειλούν: Από πλαστές τηλ...
- Καρκίνος: «Kάτω από τα πόδια τους» ο κίνδυνος της ...
- Συνελήφθη 28χρονος που χτύπησε επίτηδες και τραυμά...
- Διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Αυτές είναι οι έξι ώρ...
- Γιατρός υποδέχθηκε το πρώτο περιστατικό του χρόνου...
- Αγία Παρασκευή: Άρπαξαν €90.000 και κοσμήματα μεγά...
- Ένα τσίμπημα από τσιμπούρι την έκανε αλλεργική στο...
- Περιστατικά μέθης ανηλίκων στα Ιωάννινα: Διασωληνώ...
- Πυκνή ομίχλη «έπνιξε» το κέντρο της Θεσσαλονίκης φ...
- Αποχέτευση στην Ανατολική Αττική: Ποιοι οικισμοί κ...
- Σουηδία: Ξεκινά το κυνήγι του λύκου – Αντιδράσεις ...
- Waltz N°2 - Shostakovich
- Aston Martin e
- Τουρκία: Επιστρέφει μετά από 3 χρόνια η άσκηση «Γα...
-
▼
Ιανουαρίου
(199)
-
►
2024
(10351)
- ► Δεκεμβρίου (1165)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου