Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Καρδιακή προσβολή: Προσοχή στον «βήχα» που (δε) σώζει ζωές – Ένας ειδικός εξηγεί

 Ακόμα μια επικίνδυνη τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί αυτή τη φορά να βλάψει ανεπανόρθωτα την καρδιά μας. Η «ΚΑΡΠΑ με βήχα» σύμφωνα με διαφορετικές αναρτήσεις, που είχαν και στη χώρα μας εμφανιστεί κατά καιρούς, θεωρείται λανθασμένα μια μέθοδος που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους, αν είναι μόνοι τους, να επιβιώσουν από καρδιακή προσβολή, βήχοντας ρυθμικά για να διατηρήσουν τον χτύπο της καρδιάς τους. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινίσει και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, «σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε τρόπος παραδοσιακής αναζωογόνησης, ούτε τρόπος το θύμα να παραμείνει εν ζωή και να οδηγήσει μόνο του σε αναζήτηση βοήθειας».



Ο Δρ. David C. Gaze, Ανώτερος λέκτορας Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, με άρθρο του στο The Conversation, παρουσιάζει τους κινδύνους της συγκεκριμένης μεθόδου, προτείνοντας έναν πιο σωστό τρόπο αντιμετώπισης, όταν ο κίνδυνος για την καρδιά είναι ανεπίστρεπτος.

Όπως αναφέρει, η λογική της ΚΑΡΠΑ με βήχα προέρχεται από ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα, ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως ορισμένες μορφές καρδιοχειρουργικής διαδικασίας που πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο. «Σε αυτές τις καταστάσεις, οι γιατροί μπορεί να δώσουν οδηγίες στους ασθενείς να βήξουν δυνατά για να διατηρήσουν στιγμιαία τη ροή του αίματος και τη συνείδηση όταν βιώνουν έναν ανώμαλο ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία)» διευκρινίζει. Παρόλα αυτά, δεν προορίζεται για χρήση εκτός νοσοκομείου, όπως εσφαλμένα ενημερώνουν οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Μια καρδιακή προσβολή και μια ανακοπή θεωρούνται ξεχωριστά ιατρικά επείγοντα περιστατικά, τονίζει ο ειδικός. Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά εμποδίζεται λόγω συσσώρευσης χοληστερόλης και θρόμβων αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά για την πλήρη λειτουργία του. Αντίστοιχα, μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να σταματήσει να χτυπά αποτελεσματικά. «Η ΚΑΡΠΑ με βήχα, θα εφαρμοζόταν μόνο σε ορισμένους τύπους αρρυθμιών και όχι σε καρδιακές προσβολές ή πλήρη καρδιακή ανακοπή» σημειώνει.


«Οι ειδικοί στην καρδιολογία και την επείγουσα ιατρική έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η ΚΑΡΠΑ με βήχα δεν αποτελεί κατάλληλη αντίδραση για τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά» συμπληρώνει. Μαζί με τις προειδοποιήσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς δε συνιστούν τη χρήση εκτός νοσοκομείου. Προειδοποιούν ότι η στήριξη σε αυτή την αναπόδεικτη μέθοδο μπορεί να καθυστερήσει αποτελεσματικές, τεκμηριωμένες θεραπείες, όπως η κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ή η χορήγηση συμβατικής ΚΑΡΠΑ. Σε ένα πραγματικό επείγον περιστατικό, η άμεση ιατρική περίθαλψη είναι κρίσιμη.


«Ενώ υπάρχει κάποια βάση για τη χρήση της ΚΑΡΠΑ βήχα σε αυστηρά ελεγχόμενες ιατρικές συνθήκες, δεν υπάρχει καμία ισχυρή έρευνα που να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά της για τους απλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν επείγοντα καρδιακά περιστατικά» υπογραμμίζει ο ειδικός. Αντίθετα, οι περισσότερες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν τη σημασία της αναγνώρισης των συμπτωμάτων, της κλήσης για βοήθεια και της εκτέλεσης της παραδοσιακής ΚΑΡΠΑ όταν είναι απαραίτητο. Εργαλεία όπως οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της καρδιάς κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει οποιοσδήποτε ελιγμός βήχα.

Τι να κάνετε σε μια έκτακτη ανάγκη;

Εάν κάποιος εμφανίσει σημάδια καρδιακής προσβολής ή καρδιακής ανακοπής, καλέστε αμέσως το 166. Εάν το άτομο δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει, ξεκινήστε θωρακικές συμπιέσεις με σταθερό ρυθμό περίπου 100 έως 120 παλμών ανά λεπτό μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμος απινιδωτής, χρησιμοποιήστε τον σύμφωνα με τις οδηγίες. «Αυτές οι μέθοδοι υποστηρίζονται από δεκαετίες έρευνας και σώζουν αμέτρητες ζωές κάθε χρόνο» τονίζει.

Όσο σαγηνευτικές κι αν είναι οι συμβουλές μέσω κοινωνικών δικτύων, «απαιτείται κριτική σκέψη από τους χρήστες τους. Πριν μοιραστείτε ή ενεργήσετε σύμφωνα με οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, αφιερώστε λίγο χρόνο για να επαληθεύσετε την πηγή και το περιεχόμενό της» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου