Αυτό το ερώτημα μού έθεσε διαδικτυακός φίλος και θεωρώ πως αντιπροσωπεύει μια γενικευμένη απορία η οποία δεν έχει μια εύκολη απάντηση, μια και πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Οπότε θα το απαντήσω αναλυτικά και όσο πιο διεξοδικά γίνεται.Ο πιο βασικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η σκληρότητα των κρεάτων στο μαγείρεμα και δυστυχώς δεν είναι αντιμετωπίσιμος, έχει να κάνει με τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Δηλαδή αν το ζώο έχει σφαχτεί πολύ πρόσφατα και δεν έχει προλάβει να σιτέψει φυσικά, τόσο, ώστε ν’ αρχίσει να μαλακώνει. Γιατί μέσα στο κρέας υπάρχουν ένζυμα που αρχίζουν τη δουλειά τους αφού περάσει η νεκρική ακαμψία στο ζώο, αποδομώντας τον μυϊκό ιστό και έτσι στην πορεία τον μαλακώνουν με απόλυτα φυσικό τρόπο. Εφόσον αυτή η διαδικασία γίνει σε επαγγελματικά ψυγεία και για περίοδο άνω των 2 εβδομάδων, το μοσχαρίσιο κρέας αρχίζει να είναι επαρκώς μαλακό για μαγειρική.
Όσο πιο ζωντανό μωβ είναι το κρέας που βλέπετε στο χασάπη, τόσο πιο φρέσκο δείχνει να είναι. Το κρέας που έχει σιτέψει, έχει σαφώς πιο βαθύ κόκκινο ως μπορντό χρώμα. Το να πωλείται στον καταναλωτή πολύ φρέσκο κρέας είναι φαινόμενο που συναντάμε πιο συχνά στην επαρχία, μεταξύ άλλων και λόγω έλλειψης βαθιάς γνώσης περί σιτέματος στα μοσχάρια. Επιπλέον τα μοσχάρια εκεί είναι συνήθως ντόπια που συχνά βοσκάνε στη φύση, που σημαίνει πως κινούνται όλη μέρα και άρα είναι πιο σκληροί οι μύες τους. Είναι πραγματικά κρίμα μια πρώτη ύλη που θα είχε μεγάλη αξία, δυστυχώς να βγαίνει συχνά προς πώληση πολύ σύντομα μετά το σφαγείο, ενώ έχει απόλυτη ανάγκη σιτέματος δύο ή τριών εβδομάδων.
Στις μεγάλες πόλεις αντιθέτως, η μεγαλύτερη ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος είναι εισαγόμενη, με αποτέλεσμα να έχει προλάβει να σιτέψει στα ψυγεία του συστήματος διανομής και κατά τη μεταφορά. Αλλά επειδή σήμερα υπάρχει και αυξανόμενη γνώση αλλά και ανταγωνισμός ανάμεσα στα κρεοπωλεία και τα σουπερ μάρκετ, οι κρεοπώλες φροντίζουν τα περισσότερα μοσχάρια που διαθέτουν να είναι επαρκώς σιτεμένα για να ικανοποιούν τον πελάτη και να τον κρατάνε.
Δυστυχώς ως σήμερα, δεν έχω βρει αποτελεσματικό τρόπο να ξεπεράσω τεχνικά τη σκληρότητα που οφείλεται σε ένα πολύ φρέσκο κρέας. Ακόμη και το πολύ μαγείρεμα δεν είναι επαρκής λύση, οπότε το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να το προλάβουμε στην αγορά της πρώτης ύλης και μόνο.
Εφόσον το κρέας έχει υποστεί μια κανονική περίοδο σιτέματος, όπως τα περισσότερα που πωλούνται σε καλά κρεοπωλεία, ο δεύτερος παράγων που επηρεάζει τη σκληρότητα έχει να κάνει με το κομμάτι που επιλέγουμε και τον συνεπαγόμενο χειρισμό του που χωρίζεται σε δύο ειδών κοπές.
Υπάρχουν μύες που τους ονομάζουμε λευκούς, οι οποίοι δεν δουλεύουν έντονα, και άρα είναι φυσικά πιο μαλακοί, όπως οι κοπές που χρησιμοποιούμε για ψητές μπριζόλες (μπριζόλα, φιλέτο, σπαλομπριζόλα, ριμπάι,κλπ.). Παράλληλα υπάρχουν οι λεγόμενοι κόκκινοι μύες που δουλεύουν πολύ και έχουν μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου, που είναι η πρωτεΐνη που συνδέει τον μυϊκό ιστό. Αυτοί είναι φυσικά πιο σκληροί.
Στους λευκούς μύες η μαγειρική αντιμετώπιση οφείλει να είναι ένα γρήγορο ψήσιμο με το κέντρο του κομματιού να μην υπερβεί τους 60°C (δηλαδή medium) ώστε να είναι ζουμερό. Γιατί στους 60°C συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα. Πρώτον αρχίζει να σφίγγει η πρωτεΐνη του κολλαγόνου. Δεύτερον, η μυοσφαιρίνη, η ουσία που βάφει κόκκινα τα υγρά του κρέατος (που ο κόσμος λανθασμένα θεωρεί αίμα) αρχίζει να μετουσιώνεται, να γίνεται γκρι, και αυτό ακριβώς είναι το σημάδι ότι η απώλεια υγρών (και άρα μαλακότητας ) έχει αρχίσει.
Μόλις η εσωτερική θερμοκρασία στο κρέας φτάσει στους 66°C, υπάρχει και μια δεύτερη πρωτεΐνη που διασπάται, η ακτίνη, που σημαίνει πως από εδώ και πέρα οι χυμοί πιέζονται πολλαπλάσια να βγουν εκτός των ινών του κρέατος και άρα να το στεγνώσουν. Με άλλα λόγια, να το σκληρύνουν.
Το συμπέρασμα είναι πως για τους λευκούς μύες, που έχουν ελάχιστο κολλαγόνο, ο μόνος τρόπος να βγαίνουν μαλακοί στο ψήσιμο είναι απλά να ψήνονται από 46°C εσωτερικά (rare) ως 60°C (medium), συνθήκη που τους επιτρέπει να είναι ζουμεροί, γιατί η ίδια φυσιολογία τους, νομοτελειακά τους ωθεί να σκληρύνουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
Οι κόκκινοι μύες όμως, που έχουν πολλαπλάσιο κολλαγόνο και συχνά και ενδομυϊκό λίπος, πρέπει να σιγομαγειρευτούν επί πολύ ώρα και μάλιστα με υγρά. Γιατί θα πάρει πολύ ώρα να μαλακώσει το κολλαγόνο, ώστε να ξεσφίξει τις ίνες των μυών και να μετατραπεί σε νόστιμη ζελατίνη. Επιπλέον η φυσική αφύγρανση των ινών του κρέατος που συμβαίνει μετά τους 66°C, εξισορροπείται από την ύπαρξη σάλτσας στη κάθε μπουκιά, την οποία διασφαλίζουν τα υγρά στο μαγείρεμα.
Έτσι, κομμάτια όπως το ποντίκι, τα μάγουλα, οι στηθοπλευρές και η ουρά που έχουν πολύ κολλαγόνο, μαζί με κομμάτια όπως η σπάλα, η ελιά και το κιλότο που έχουν λίγο λιγότερο, μπορούν από σκληρά να καταλήξουν εξαιρετικά μαλακά, χάρη στη διαδικασία αργού μαγειρέματος, παρουσία σάλτσας.
Άρα στους κόκκινους μύες, στα κομμάτια που παίρνουμε για μαγειρευτό, η βασική μέθοδος να μαλακώσει το κρέας είναι το αργό, σιγανό μαγείρεμα. Όσο μάλιστα αυτό γίνει με τη παρουσία ζωμού, χωρίς όξινα στοιχεία όπως τομάτα ή λεμόνι που σφίγγουν το κρέας αν μπουν στην αρχή, τόσο καλύτερο. Η σύγχρονη τεχνική είναι τα όξινα στοιχεία να μπαίνουν στη κατσαρόλα στο τέλος της μαγειρικής και αφού το κρέας έχει μαλακώσει.
Μέθοδοι όπως το μαρινάρισμα που θεωρητικά μπορεί να μαλακώσει ένα μυϊκό ιστό σε ψάρια ή πουλερικά, στο μοσχαρίσιο κρέας, στη πραγματικότητα δε λειτουργούν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Απλά αλλάζουν λίγο τη γεύση στην εξωτερική επιφάνεια και σε βάθος ενός-δύο χιλιοστών, πράγμα που θεωρώ πως γαστρονομικά είναι μη ευκταίο, εφόσον το ίδιο το κρέας είναι καλό και φυσικά νόστιμο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(353)
- ► Ιανουαρίου (353)
-
▼
2024
(10350)
-
▼
Δεκεμβρίου
(1164)
- Νυμφαίο: Έπεσαν σε χειμέριο λήθαργο οι αρκούδες το...
- Γερμανία: Η αστυνομία σκότωσε άνδρα που έκλεψε εκσ...
- Καμπανάκι από το Ιράν - Μια «νέα αντίσταση» κατά τ...
- Σέρρες τρεις ανήλικους που έκλεψαν αυτοκίνητα και ...
- Μαχαίρωσαν μέρα μεσημέρι 30χρονο Τούρκο στη Θεσσαλ...
- Ερντογάν – Αλ Τζολάνι: Η παγίδα για τη Δύση που στ...
- Πόσο κοντά είναι σε ρήξη οι σχέσεις Ρωσίας και Του...
- Από κοκαΐνη μέχρι MDMA, LSD και κεταμίνη στο ναρκο...
- Γερμανία: Στο 20% το ακροδεξιό AfD σε νέα δημοσκόπ...
- Τροχαίο στη Ραφήνα
- Μαγνησία: 42χρονος πατέρας δύο παιδιών έπεσε από σ...
- Λεμεσο το πυρηνικό υποβρύχιο USS Indiana φωτο
- Στόχος μας με το Kids Wallet η εξάλειψη του φαινομ...
- Διαγνώστηκε με καρκίνο στα 25 του – Το ενοχλητικό ...
- Ισραήλ προειδοποιεί τους Χούθι πως διακινδυνεύουν ...
- Στη φυλακή οι γονείς του 14χρονου που σκότωσε 10 α...
- Τα νέα φάρμακα που έρχονται το 2025 για παχυσαρκία...
- Συνελήφθη 40χρονος στον Βύρωνα με πιστόλι και 15 φ...
- Συρία: Τριάντα ένας νεκροί σε μάχες μεταξύ κουρδικ...
- Σκύλος που χάθηκε για 9 ημέρες επέστρεψε σπίτι και...
- Γερμανός πιλότος αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο αντιμε...
- Το ημερολόγιο ενός Βορειοκορεάτη στρατιώτη που σκο...
- Αφγανιστάν: Οι γυναίκες πλέον δεν θα μπορούν να κο...
- Πρόσεχε μην πέσεις! Πολύτιμες συμβουλές αποφυγής π...
- Ξεριζώθηκε δέντρο στο κέντρο Ηρακλείου
- Δεκαοκτώ χρόνια από τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χου...
- Ο ρόλος του νηολογίου Λιβερίας στην ελληνική ναυτι...
- Wham! - Last Christmas (Live at Wembley Arena, Dec...
- Il Volo, The Valley Of The Temples 2024 [1/3]
- MARCHA RADETZKY. Johann Strauss. Director: Andrés ...
- U2 with Chris Martin & Bruce Springsteen Live In T...
- Ciao Piaggio Ape: Η Ιταλία αποχωρίζεται τα θρυλικά...
- Ερντογάν και Νετανιάχου απειλούν «να πράξουν ό,τι ...
- Βερολίνο κατά Μασκ: Προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλ...
- Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς taxisnet: Πώς εκτυ...
- Καλύβια: 13 συλλήψεις σε ναρκοπάρτι, ανάμεσά τους ...
- Ντόναλντ Τραμπ: Εφετείο του Μανχάταν επικύρωσε την...
- Αν νιώθεις διαρκώς έτοιμη να αρπαχτείς online, δεν...
- Κατεχόμενα: Γκρίνιες από το ψευδοκράτος για τις πτ...
- Νέο πρόβλημα για το πλοίο «SAONISOS», επέστρεψε στ...
- Έμα Στόουν: Ο Independent την ανέδειξε ως τη 2η κα...
- Κύπρος: Το ψευδοκράτος απειλεί πάλι με μέτρα για τ...
- Συνελήφθη 58χρονος για revenge porn στην Πάτρα
- Αυστραλία: Χειροπέδες σε 4 Έλληνες για 37 κιλά μεθ...
- Πλειστηριασμοί: Με ποια «βαριά σφυριά» κάνει «ποδα...
- Ταϊλάνδη: 21χρονος ήπιε μονορούφι ένα μπουκάλι ουί...
- Διαγνώστηκε στα 31 με καρκίνο μαστού, παρά την «κα...
- Γρίπη πτηνών: Έρχεται νέα πανδημία; Η κατάσταση στ...
- Θάνατος του Τζίμι Κάρτερ: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ -...
- Γλυφάδα: Βρέθηκε όπλο σε διαμέρισμα που είχε κλείσ...
- Η επίσημη έκθεση καταλογισμού: Η ΑΑΔΕ ζητάει €8,3 ...
- ΚΕΦΙΜ: Οι νόμοι για το Κτηματολόγιο και τις νέες δ...
- Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά την Πρωτοχρονιά και ...
- Χάθηκε στην πίστα ο Οικονομόπουλος: «Λουλούδια-Νίκος
- 5 τρόποι για να μαλακώσουμε ένα σκληρό κομμάτι κρέ...
- Όρμπαν, ένας αντι-ευρωπαίος παραδίδει το τιμόνι τη...
- Άρειος Πάγος δεν «έσπασε» τα ισόβια για τον πρώην ...
- ΑΑΔΕ: Νέα εφαρμογή για «κούρεμα» προστίμων έως και...
- Συντριβή αεροπλάνου στη Νότια Κορέα: Τα δραματικά ...
- Μήνυση για την εξαφάνιση του έργου «58 καρφιά στα ...
- Feliz Navidad - Los Tres Tenores
- Austrian Alpin Road Driving Home for Christmas HD ...
- Mercedes-AMG SL 43
- Glacier Express – To εξπρές των παγετώνων με τη μα...
- Οι λόγοι που η γάτα σας πιπιλάει τις κουβέρτες κάν...
- Σκίουροι δολοφόνοι: Εγκαταλείπουν τους καρπούς για...
- Οι πέντε κατηγορίες των Influencers που μπαίνουν σ...
- Δυσκοιλιότητα: Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει 5...
- Βρήκε το χαμένο του ΝΟΚΙΑ 3310 μετά από 22 χρόνια ...
- Ασμά αλ Άσαντ: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της - ...
- Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου κατήγγειλε την κλοπή του κ...
- Έλληνας πατέρας στο Τορίνο δώρισε τμήμα από το ήπα...
- Χοιρινό κότσι: η σωστή τεχνική για το ψήσιμό του β...
- Επιθεώρηση Εργασίας: 72.000 έλεγχοι και πρόστιμα ά...
- 23χρονος στην Κρήτη κατήγγειλε ότι συγχωριανός του...
- Bild: Είναι όντως γιατρός ο 50χρονος Σαουδάραβας π...
- Η νέα σύντροφος του Όσκαρ Πιστόριους είναι ίδια με...
- «Στικάκια» νικοτίνης: Η ανεξέλεγκτη μόδα που απειλ...
- Μαχαίρωσαν 27χρονο έξω από μπαρ στη Λάρισα
- Πυροσβέστες απεγκλώβισαν ελάφι που έπεσε στο κανάλ...
- Τουρκία: Θετική ανταπόκριση Οτσαλάν στην πρόταση Μ...
- Τουρίστας έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία στ...
- Μικροσεισμοί στην Αθήνα: Πρέπει ν' ανησυχούμε
- Συντριβή αεροπλάνου στη Νότια Κορέα: Θα είχαν επιζ...
- Ρωσία: Νεκρός στο κελί του ο διοργανωτής ταξιδιών ...
- Κιμ Γιονγκ Ουν λέει ότι θα εφαρμόσει την πιο σκληρ...
- Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένο πεζό στ...
- ΑΑΔΕ: Δημιουργείται νέο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορ...
- Financial Times: Η Ρωσία κατασκευάζει τους πυραύλο...
- H απίθανη ιστορία ενός Ισπανού που κατάλαβε το «κό...
- Grimes: Ξεκαθαρίζει πως εκείνη χώρισε τον Έλον Μασ...
- Σύρος πρωταθλητής ιππασίας έζησε 21 χρόνια φυλάκισ...
- Επιστήμονες ανακάλυψαν την «8η ήπειρο» που αγνοούτ...
- Αγία Παρασκευή: 43χρονη κατήγγειλε τον ιερέα σύζυγ...
- ΣΓΟΥΡΔΑ 1870: Το τέλος μιας εταιρείας με ιστορία 1...
- Βούλγαρος κρατούσε παράνομα 36χρονη τυφλή σε εγκατ...
- Φειδίας: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής τον κατηγορ...
- Γιατί η γάτα σας είναι συνεχώς κρυμμένη σε κάποιο ...
- Το αρχαιότερο χριστιανικό εύρημα βόρεια των Άλπεων...
- «Καυλαντίζω»: Βρήκαμε το ελληνικό κρασί που θα ξεπ...
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
Δεκεμβρίου
(1164)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου