Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Οι λόγοι που η γάτα σας πιπιλάει τις κουβέρτες κάνοντας “πατουσάκια”


Έχετε πιάσει ποτέ τη γάτα σας να πιπιλάει μια μαλακή κουβέρτα κάνοντας “πατουσάκια”; Κάντε εικόνα μια ενήλικη γάτα που πιπιλάει ένα μαλακό ύφασμα, τα ρούχα, ή το δέρμα σας σαν μωρό που θηλάζει, ενώ “ζυμώνει κουλουράκια” με τα πόδια της. Το “πιπίλισμα” και τα “πατουσάκια” είναι συνηθισμένες, αβλαβείς συμπεριφορές που εμφανίζονται σε γάτες όλων των φυλών και ηλικιών. Παρόλα αυτά, όταν οι συμπεριφορές αυτές εμφανίζονται σε ενήλικες γάτες, τείνουν να τραβούν περισσότερο την προσοχή μας και να θεωρούνται πιο αφύσικες.

Πράγματι, η συγκεκριμένη συμπεριφορά που θυμίζει μωρό γατάκι που θηλάζει προέρχεται από τις αναμνήσεις του θηλασμού, που είναι μια περίοδος η οποία ανασύρει τη μνήμη της ασφάλειας ακόμα και σε γάτες που έχουν προ πολλού ενηλικιωθεί. Σπάνια πρόκειται για μια βλαβερή συνήθεια. Ας δούμε όμως περισσότερα για αυτή τη συμπεριφορά:


Γιατί οι γάτες πιπιλίζουν ακόμα και μετά την ενηλικίωση;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό:

1. Πρόκειται για φυσικό ένστικτο

Το ένστικτο που οδηγεί στο πιπίλισμα είναι πολύ ισχυρό στα μωρά γατάκια, καθώς ζουν θηλάζοντας τη μαμά τους. Τα μικρά γατάκια μπορεί να επιχειρήσουν να πιπιλίσουν οτιδήποτε μαλακό και ζεστό, που τους θυμίζει τη μαμά τους. Αυτή η συμπεριφορά, η οποία είναι αντίστοιχη με ένα παιδί που πιπιλάει τον αντίχειρά του, μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση, με τη γάτα να αφιερώνει την προσοχή της σε μια ζεστή κουβέρτα ή σε ένα μάλλινο πουλόβερ.

2. Της παρέχει ασφάλεια


Όταν ένα γατάκι είναι ήρεμο και νιώθει άνετα, συχνά παρουσιάζει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τα γνωστά σε όλους μας “πατουσάκια”. Η συνήθεια αυτή μοιάζει να προσφέρει ασφάλεια και χαλάρωση στη γάτα, ακόμα κι όταν δεν συνδυάζεται με το θηλασμό. Αυτό καθίσταται προφανές αμέσως μετά τον απογαλακτισμό, όπου τα γατάκια συνεχίζουν να πιπιλίζουν υφάσματα ή τη μαμά τους ακόμα κι όταν δεν τρέφονται.

3. Αποτελεί σημάδι άγχους

Αν η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη, ενδέχεται να εμφανίσει ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως είναι το έντονο πιπίλισμα. Άλλα σημάδια στρες είναι το υπερβολικό καθάρισμα της γούνας της, το πιπίλισμα του ποδιού της και η μάσηση της ουράς της.

4. Γενετικοί παράγοντες

Κάποιες φυλές γάτων, όπως είναι οι Σιαμέζες, οι γάτες του Μπαλί, οι Τονκινέζες, καθώς και οι διασταυρώσεις τους, τείνουν να εμφανίζουν την παραπάνω συμπεριφορά μετά την ενηλικίωση σε μεγαλύτερο βαθμό από τις Ευρωπαϊκές και της Βορειοαμερικάνικες γάτες.


5. Απογαλακτισμός

Σε πολλές περιπτώσεις, το έντονο πιπίλισμα έχει συνδεθεί με τον πρώιμο απογαλακτισμό κατά την βρεφική ηλικία.

Μπορεί το πιπίλισμα να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης;

Οι παθήσεις που μπορεί να οδηγούν στο έντονο πιπίλισμα είναι όλες συμπεριφορικές, και περιλαμβάνουν την έλλειψη επαρκών περιβαλλοντικών ερεθισμάτων, τις αγχώδεις διαταραχές, και το περιβαλλοντικό στρες.

Δεν υπάρχουν γνωστές οργανικές παθήσεις που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, αν ξεκινήσει ξαφνικά, μπορεί να αποτελεί σημάδι πόνου (όπως είναι ο πόνος στα δόντια) ή στρες, και η γάτα σας ενδέχεται να καταφεύγει σε αυτήν για να καθησυχάσει τον εαυτό της. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Χρειάζεται να σταματήσω αυτή τη συμπεριφορά;

Το πιπίλισμα και τα “κουλουράκια” είναι φυσιολογικές συμπεριφορές με καθησυχαστικό χαρακτήρα για τη γάτα, επομένως δεν χρειάζεται να τις σταματήσετε. Παρόλα αυτά, εάν εικάζετε ότι οφείλονται σε στρες ή άγχος, ή αν η γάτα σας έχει την τάση να δαγκώνει και να καταπίνει κομμάτια υφάσματος (η επονομαζόμενη συμπεριφορά pica είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις γάτες), τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε.






Τι παιχνίδια μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας αν τρώει τα πάντα

Οι γάτες που έχουν PICA καταπίνουν, με τρόπο σχεδόν ψυχαναγκαστικό, μη βρώσιμα αντικείμενα, όπως παιχνίδια, υφάσματα, νήματα και φυτά.


1. Παρέχετε στη γάτα σας τα αντικείμενα που χρειάζεται

Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε αρκετά περιβαλλοντικά ερεθίσματα στη γάτα σας. Αυτό περιλαμβάνει παιχνίδια, γατόδεντρα και ονυχοδρόμια, και ψηλά σημεία στα οποία θα μπορεί να σκαρφαλώνει.

Διαχωρίστε τους χώρους στους οποίους η γάτα τρώει, κοιμάται, και πηγαίνει τουαλέτα, και βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν στον χώρο της κρυψώνες στις οποίες θα μπορεί να απομονώνεται όταν χρειάζεται λίγη ιδιωτικότητα.

2. Περιορίστε τις πηγές του στρες

Αν το πιπίλισμα της γάτας φαίνεται να προκύπτει λόγω στρες, επιχειρήστε να μειώσετε τους στρεσογόνους παράγοντες στον χώρο και στη ρουτίνα σας, και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή έκλυσης φερομονών. Το παιχνίδι και τα χάδια πάντα βοηθούν μια γάτα να ηρεμήσει.

3. Δώστε της κάτι που θα μπορεί να πιπιλίζει με ασφάλεια

Παρέχετε στη γάτα σας πρόσβαση σε υλικά που της επιτρέπουν το πιπίλισμα αλλά δεν μπορούν να τη βλάψουν. Αποφύγετε κουβέρτες με κρόσια ή νήματα τα οποία μπορεί να καταπιεί.

4. Δώστε προτεραιότητα στα νοητικά ερεθίσματα

Η πλήξη μπορεί να αποτελεί βασική αιτία της συγκεκριμένης συνήθειας, επομένως συνιστάται να αυξήσετε τον χρόνο που παίζετε με τη γάτα σας, χρησιμοποιώντας διαδραστικά παιχνίδια και λιχουδιές ώστε να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά της.

5. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο

Αν η συμπεριφορά αυτή αρχίσει ξαφνικά, ή αν ανησυχείτε για οποιοδήποτε λόγο για την υγεία της γάτας σας, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου