Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Διονυσίου Αεροπαγίτου: Νέος φωτισμός από την Ελευθερία Ντεκώ και το Ίδρυμα Ωνάση - φωτος

Διονυσίου Αεροπαγίτου: Νέος φωτισμός από την Ελευθερία Ντεκώ και το Ίδρυμα Ωνάση - φωτος
Nέο φωτισμό, με την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ, θα αποκτήσει, μία από τις ωραιότερες διαδρομές της Αθήνας, από την αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως το τέλος της Αποστόλου Παύλου. Το Ίδρυμα Ωνάση, πιστό στην πολιτική του να αναδεικνύει τον «πολιτισμό της καθημερινότητας» που απλώνεται διακριτικά στον δημόσιο χώρο, αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, να μεταμορφώσει, αρμονικά με το περιβάλλον, έναν από τους πιο εμβληματικούς περιπάτους της πόλης, αφήνοντας ένα αποτύπωμα που αναζωογονεί τον δημόσιο χώρο.
Η συνεργασία με τη διακεκριμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια φωτισμών, η οποία επιμελήθηκε το 2020, μετά από ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση, και τον ανανεωμένο φωτισμό της Ακρόπολης, δίνει το μέτρο για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ιστορικής διαδρομής.



Το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει επίσης την ανάπλαση στο σημείο όπου ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου συναντά τη Λεωφόρο Αμαλίας. Σήμα κατατεθέν αυτής της παρέμβασης είναι το μπρούτζινο γλυπτό-παγκάκι του Κ. Π. Καβάφη, το οποίο θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και στην Onassis Mandra, λίγα μέτρα μακριά από το νέο κτίριο του Αρχείου Καβάφη. Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται ένα ακόμη τοπόσημο συνδεδεμένο με τον Αλεξανδρινό ποιητή, πολύ κοντά σε έναν χώρο με διεθνή ακτινοβολία, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2023. Παράλληλα, η Αθήνα τιμά έναν κορυφαίο δημιουργό συνεχίζοντας μια ευρωπαϊκή παράδοση, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το παγκάκι του Φερνάντο Πεσόα στη Λισαβόνα, το μπρούτζινο άγαλμα του Τζέιμς Τζόις στην Τεργέστη, καθώς και αυτό του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στην Κοπεγχάγη.



«Στόχος των παρεμβάσεών μάς είναι η βελτίωση της αθηναϊκής γειτονιάς, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα στις πιο συνηθισμένες διαδρομές της πόλης. Σε αυτή τη λογική, συνεχίζουμε το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”, σε συνεργασία με τον Δήμο, με αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε άλλες γειτονιές του κέντρου της πόλης, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, παρέχουν ασφαλές περιβάλλον και άνετη κυκλοφορία, διευκολύνουν την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο και ενισχύουν τη σύνδεση των πολιτών με τον δημόσιο χώρο. Μέσα σε μια πόλη που αναρωτιέται και εξερευνά, ξαναχαράσσει τα εσωτερικά σύνορά της και επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στις γειτονιές. Αυτές οι διαδρομές είναι που εμπνέουν το Ίδρυμα Ωνάση, θυμίζοντας ότι η πόλη είναι στην πραγματικότητα οι μεμονωμένες ιστορίες των κατοίκων της. Αυτές θέλουμε να ακούμε και σε αυτές να ανταποκρινόμαστε» σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, δήλωσε για τη συνεργασία: «Ο διάσημος πεζόδρομος της Αθήνας, αποκτά νέο φωτισμό δια χειρός της διακεκριμένης σχεδιάστριας φωτισμών, Ελευθερίας Ντεκώ. Πρόκειται για μια αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση, που αναδεικνύει την ιστορική διαδρομή και προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες μια νέα εμπειρία του δημόσιου χώρου με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Το επόμενο διάστημα, θα τοποθετηθεί κι ένα μπρούτζινο γλυπτό-παγκάκι του Κ.Π. Καβάφη προς τιμή του Αλεξανδρινού ποιητή, συμπληρώνοντας την ανάπλαση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αναβαθμίζουμε τις υποδομές στην Αθήνα, σεβόμενοι την ιστορία μας, προς όφελος όλων των πολιτών.»



Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν συνέχεια και επέκταση της πολιτικής του Ιδρύματος Ωνάση για τη σύνδεση των κατοίκων με την πόλη τους, αλλά και την ανάπτυξη του πράσινου ως ζωτικού στοιχείου στην καθημερινότητα της μητρόπολης, ειδικά, σε μια περίοδο όπου οι οικολογικές ανησυχίες εντάσσονται στο μεγάλο αφήγημα της κλιματικής κρίσης. Έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Πάρκο Ραγκαβά της Ακρόπολης, στην παιδική χαρά της πλατείας Αυδή στο Μεταξουργείο, στην ολική ανακαίνιση της παιδικής χαράς στο Άλσος Λογγίνου, στις ανακαινίσεις στις παιδικές χαρές του 39ου Κέντρου Νεότητας στον Νέο Κόσμο (Σαρκουδίνου & Κασομούλη) και στο 60ό Κέντρο Νεότητας (Χέλντραϊχ στο Πάρκο Δουργουτίου) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου