Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Στον ιστορικό χώρο του Τύμβου η τελετή έναρξης του 41ου Μαραθωνίου


Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (9/11) η τελετή έναρξης του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, παρουσία πλήθος θεατών.Στις 12.30 ακριβώς η εκδήλωση ξεκίνησε κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό με την οικεία και αναγνωρίσιμη από όλους φωνή του Αλέξη Κωστάλα να υποδέχεται τους επίσημους καλεσμένους, τους αθλητές και τους φίλους του δρομικού κινήματος, που από νωρίς είχαν κατακλύσει τον χώρο μπροστά από τον Τύμβο.
Η τελετή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι θέλω να σας καλωσορίσω στο σημαντικότερο ίσως μνημείο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Σε αυτό το χώρο πριν από περίπου 2.500 χρόνια η Δημοκρατία και ο ελεύθερος νους κατήγαγαν νίκη εδραίωσης των αξιών που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, αν και είναι ακόμη και τώρα ζητούμενες.

Aυτή την ιδιαίτερη σημασία προβάλλει και αυτό το μνημείο των πεσόντων της μάχης. Αυτή όμως η ιδιαίτερη μάχη απαυγάζει και διακινεί με όλη της τη δύναμη και την ένταση της ιστορικότητάς της το πιο επαναστατικό, διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα: Ειρήνη! Ειρήνη! Ειρήνη!

Σας καλωσορίζω λοιπόν στην αφετηρία του διαρκούς αγώνα όλων μας για ειρήνη. Αυτό είναι το νόημα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο μάς καλεί να συμπαραταχθούμε, αγωνιζόμενους και μη. Για όλους εμάς της μεγάλης οικογένειας του στίβου, ο αθλητισμός είναι η κιβωτός των μηνυμάτων του: Αδελφοσύνη, αλληλεγγύη, ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Το Citius, Altius, Fortius για όλους εμάς δεν μπορεί να είναι σκέτοι αριθμοί, αλλά κάλεσμα για άμιλλα στην υπηρεσία των αξιών και των ιδεωδών που υπηρετούμε.

Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζω ιδιαίτερα τα παιδιά μας από τις πατρίδες των δύο Ολυμπιονικών μας, του Μίλτου Τεντόγλου και του Εμμανουήλ Καραλή, από τα Γρεβενά και τον Πύργο. Τους παρακαλώ να γεμίσουν εμπειρίες και αναμνήσεις και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους έχοντας στο μυαλό τους ότι οι πατρίδες των Ολυμπιονικών γκρέμιζαν τα τείχη στην υποδοχή τους.

Τείχη που σήμαιναν απομονωτισμό, μισαλλοδοξία και φόβο. Αυτά τα τείχη που και σήμερα δηλητηριάζουν τον κόσμο μας γκρεμίστε τα! Γκρεμίστε τα παιδιά με την ίδια δύναμη και το ίδιο πάθος που απαιτεί το Citius, Altius, Fortius».

Έμφαση στο επίτευγμα του ΣΕΓΑΣ, δηλαδή στο γεγονός ότι «με προμετωπίδα την κλασσική διαδρομή, Μαραθώνας – Παναθηναϊκό Στάδιο, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο αθλητικό παγκόσμιο γεγονός που κερδίζει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους συμμάχους», έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στην ομιλία του και κατέληξε: «Είμαστε εδώ για να εμπνευστούμε από τις αξίες του Μαραθωνίου δρόμου για να διατρανώσουμε τα μηνύματα του Ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και της επίμονης και επίπονης προσπάθειας!»

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος συνδέοντας το αρχαιοελληνικό παρελθόν με το σήμερα, προβάλλει τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Αττικής συμβάλλοντας και στην τουριστική προβολή της και ενισχύει την εξωστρέφεια», τόνισε στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, το οποίο και μετέφερε στους παρισταμένους η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Ολυμπιακού Ιδεώδους, Βασιλική Μιλλούση, επισημαίνοντας την στήριξη της Περιφέρειας στο κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός.



«Ο Μαραθώνιος δρόμος δεν είναι απλώς ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση. Είναι, στην ουσία του, ένας ύμνος στη γενναιότητα και ενσαρκώνει όλα τα ιδανικά που πάνω τους βασίστηκε ο Δυτικός Πολιτισμός. Είναι το κατεξοχήν αγώνισμα που, πλέον, ταυτίζεται με την ειρήνη και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και αναδεικνύει πλήρως και σε όλες του τις διαστάσεις το ολυμπιακό ιδεώδες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας.

Η σκυτάλη εν συνεχεία πέρασε στο καλλιτεχνικό δρώμενο που έφερε την υπογραφή του σκηνοθέτη Νίκου Γκεσούλη, ο θεματικός άξονας του οποίου περιστρεφόταν γύρω από τα γεγονότα της Μάχης του Μαραθώνα.

Οι πρώτοι ρυθμικοί ήχου που διαπέρασαν τον αέρα γεννήθηκαν από τα κρουστά της ομάδας του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» με τον δάσκαλό της, τον μουσικό Κώστα Κωνσταντάτο των Encardia.

Η μελωδική φωνή της Βιολέτας Ίκαρη σκόρπισε ρίγη συγκίνησης όταν ερμήνευσε τη «Λαφίνα», ένα μακεδονίτικο μοιρολόι, ενώ ακολούθησε ένας ενδιαφέρον συνδυασμός τραγουδιών των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Γιώργου Χατζηνάσιου, που «ζωντάνεψαν» με τη φωνή τους η υψίφωνος Τζίνα Πούλου και ο τενόρος Σταύρος Σαλταμπασόπουλος με τη συνοδεία του Γιάννη Λουπάκη στο πιάνο.

Ανάμεσα στις μουσικές αναφορές – που περιελάμβαναν τα τραγούδια «Ποιος δε μιλάει για τη Λαμπρή» (μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, ποίηση: Brendan Behan ), «Το παιδί με το ταμπούρλο» (μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, στίχοι: Νίκος Γκάτσος), «Έκτορας και Ανδρομάχη»- ο ηθοποιός, Ηλίας Γκογιάννος, αφηγούνταν τα γεγονότα της Μάχης του Μαραθώνα, όπως τα συνέθεσε σε ένα πρωτότυπο κείμενο ο σεναριογράφος Θανάσης Σκρουμπέλος.

Την τελετή έναρξης του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, που σήμανε και την αρχή της λαμπαδηδρομίας, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Θανάσης Ζαννιάς εκπροσωπώντας το αθλητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ και ο Θοδωρής Λιάπης από το αθλητικό τμήμα του ΚΚΕ, η Αντιπεριφεριάρχης Παιδείας Περιφέρειας Αττικής, Έρρικα Πρεζεράκου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αθηναίων, Παναγιώτης Χαρλαύτης, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Κυριακή Γιαννακίδου, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Στυλιανός Φωτόπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της ΕΟΕ, Ισίδωρος Κούβελος, ο Διοικητής του ΑΣΑΕΔ, Σπύρος Ανδριόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης, οι αντιπρόεδροι του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Καλαντζής (πρώην υπουργός) και Δημήτρης Χαχάμης, καθώς και άλλα μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, μέλη της οικογένειας του ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη και παιδιά- μέλη αθλητικών συλλόγων από τα Γρεβενά και τον Πύργο, πόλεις καταγωγής των Ολυμπιονικών Μίλτου Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλή, αντιστοίχως, τα οποία ήταν προσκαλεσμένα προς τιμήν των δύο σπουδαίων Ελλήνων αθλητών στην Αθήνα και σε όλες τις εκδηλώσεις του ΑΜΑ 2024, από την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου