Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Oι IDF βομβάρδισαν το υπόγειο θησαυροφυλάκιο του Νασράλα - Στόχος και ο «τραπεζίτης» της Χεζμπολάχ

 Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε απόψε ότι, εκτελώντας «χτυπήματα ακριβείας», έπληξε μια υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ που περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η κρύπτη βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Σάχελ, στην «καρδιά» της Βηρυτού.Στο σημείο αυτό, η Χεζμπολάχ είχε αποθηκεύσει, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια σε χρυσό και μετρητά. «Το καταφύγιο τοποθετήθηκε εσκεμμένα κάτω από ένα νοσοκομείο και περιέχει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και χρυσό» είπε ο Χαγκάρι. Και προσέθεσε: «Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του Λιβάνου, αλλά πήγαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ».

Στόχος του ισραηλινού χτυπήματος, ωστόσο, δεν ήταν μόνο το «χρηματοκιβώτιο του Νασράλα», όπως αποκαλείται η κρύπτη την οποία το Τελ Αβίβ έβαλε στο στόχαστρο, αλλά και ο διαχειριστής αυτής της υπόγειας υποδομής -ο «τραπεζίτης» της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ζαφάρ Κασίρ.


Ο «τραπεζίτης» της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ζαφάρ Κασίρ

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως δεν έχει πλήξει το νοσοκομείο, κάτι το οποίο όμως αρνείται κατηγορηματικά ο διοικητής του, ο οποίος ζήτησε από τον Εθνικό Στρατό του Λιβάνου να μεταβεί στην περιοχή για αυτοψία. Το νοσοκομείο, πάντως, είχε προηγουμένως εκκενωθεί, όταν έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ θα χτυπούσε στο σημείο.

Οι πληροφορίες από τα ισραηλινά μέσα μιλούν για ένα ποσό που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο όμως πιθανότατα μετά τον θάνατο του Νασράλα η σιιτική οργάνωση έχει μεταφέρει από το σημείο. Χωρίς τα συγκεκριμένα κεφάλαια, είναι πιθανό η Χεζμπολάχ να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά -και μάλιστα άμεσα- προβλήματα εξοπλισμού και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στα νότια του Λιβάνου.













Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ «τις επόμενες ώρες». «Θα συνεχίσουμε (…) να πλήττουμε στόχους της Χεζμπολάχ παντού στον Λίβανο, όπως στη Βηρυτό και τη Νταχιέ» είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 13 χτυπήματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, αναφέρουν τα κρατικά μέσα του Λιβάνου.





Παράλληλα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε μια συνοικία της Βηρυτού κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαρίρι, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσαν και ομάδες διασωστών που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.








Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έθεσε στο στόχαστρο και τα γραφεία της «θυγατρικής της Al-Qard al-Hassan» (σ.σ. την αποκαλούμενη «τράπεζα της Χεζμπολάχ» στην περιοχή της Χερμέλ, στον ανατολικό Λίβανο. Μάλιστα σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα χτυπήματα έγιναν σε πολύ μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου συνεχίζουν να εκτελούνται εμπορικές πτήσεις, παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.





Η Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε βάση της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ

Από την πλευρά της, η σιιτική, λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ υποστήριξε απόψε ότι εκτόξευσε «ρουκέτες» σε μια βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Οι μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν τις ρουκέτες «στη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» και αφιέρωσαν τα πλήγματα αυτά στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε από το Ισραήλ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου