Οι πέντε λέξεις-κλειδιά που εξηγούν την κυριαρχία των κρατών της Άπω Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας στις λίστες με τους εξυπνότερους του πλανήτη. Χρειάζεται μόνο μία γρήγορη ματιά στη λίστα των κρατών με το υψηλότερο IQ στον κόσμο και στοιχειώδεις γνώσεις γεωγραφίας για να αντιληφθείτε το παράδοξο. Το CEOWORLD Magazine στην επικαιροποιημένη του λίστα για τις «εξυπνότερες» χώρες δίνει την εξής σειρά (σε παρένθεση το σκορ IQ): 1η Ιαπωνία (106,48), 2η Ταϊβάν (106,47), 3η Σιγκαπούρη (105,89%), 4ο Χονγκ Κονγκ (105,37), 5η Κίνα (104,1) και 6η Νότια Κορέα (102,35).
H Iαπωνία είναι 1η στη λίστα με τις «εξυπνότερες» χώρες του πλανήτη.
Όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται σ’ έναν νοητό κύκλο που περιλαμβάνει τις ανεπτυγμένες οικονομικά της Άπω Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Χώρες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, εκπαιδευτικό σύστημα, κουλτούρα και γενικότερη φιλοσοφία για τη μάθηση και τη ζωή. Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στην 55η θέση της λίστας με σκορ 90,77. Λίγο, ελάχιστα, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο εξυπνάδας.
Τι συμβαίνει, λοιπόν; Έχει μήπως σχέση με το DNA; Είναι οι Ασιάτες, μάλιστα από το ανατολικό άκρο της αχανούς ηπείρου, πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους; Μήπως είναι ζήτημα εκπαιδευτικού συστήματος; Ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες που βοηθούν όσους συμμετέχουν σ’ αυτά τα τεστ να σκοράρουν καλύτερα από τους άλλους;
Κατ’ αρχάς, μια υπενθύμιση. Τα τεστ IQ υπερηφανεύονται ότι μετρούν την εξυπνάδα, πλην όμως είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Αξιολογούν και βαθμολογούν διαφορετικές μεν λειτουργίες των νευρώνων, αυτό που στην αργκό λέμε «πόσο στροφάρει το μυαλό», αλλά ως τεστ έχουν δημιουργηθεί για να… τεστάρουν το συγκεκριμένο. Οπότε π.χ. μια καλλιτεχνική ιδιοφυία της αφηρημένης τέχνης θα μπορούσε να πάρει πολύ κακό βαθμό σ’ ένα τεστ IQ, ακόμα και κάτω από τη βάση.
Γύρω από το «DNA εξυπνάδας» και το «εκπαιδευτικό σύστημα» έχουν πλεχτεί οι δύο σημαντικότεροι μύθοι που αφορούν το IQ. Οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν μεν ότι η εξυπνάδα είναι και κληρονομική, ωστόσο αρνούνται πεισματικά ότι αυτή έχει συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Μετά από εκατοντάδες τέτοιες έρευνες, μπορούν να το βεβαιώσουν: Το IQ είναι απολύτως ατομικό, έχει να κάνει με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται και «κληρονομούνται» (π.χ. η δυνατή μνήμη, η ευφράδεια στο λόγο, η αποκρυπτογράφηση συμβόλων-γραμμάτων) από πατέρα και μητέρα σε γιους και κόρες, αλλά όχι φυλετικό. Δεν υπάρχει ούτε μια εμπεριστατωμένη έρευνα που να δείχνει ότι οι Ασιάτες γενικά είναι πιο έξυπνοι γενετικά από τους Ευρωπαίους ή τους Αφρικανούς.
Όσο για το εκπαιδευτικό σύστημα αυτό καθ’ αυτό, δηλαδή τον τρόπο που επιλέγει κάθε κράτος να μαθαίνει βασικές δεξιότητες στα παιδιά του, είναι αυτονόητο πως οι απόψεις διίστανται. Κι αυτό, διότι στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται δύο τελείως διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, το ιαπωνικό και το φινλανδικό. Διαφορετικά και ως προς τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά, αλλά και την ηλικία στην οποία έρχονται σε επαφή με τη μάθηση.
Είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα ασιατικά κράτη βρίσκονται παραδοσιακά στις πρώτες θέσεις αυτής της λίστας και συναγωνίζονται μεταξύ τους; Κάθε άλλο. Υπάρχουν πέντε λέξεις-κλειδιά που εξηγούν αυτή την κυριαρχία.
Στις Aσιατικές χώρες η μάθηση δεν είναι μια βαρετή διαδικασία.
Αστικοποίηση. Οι έρευνες των ειδικών έχουν δείξει ότι τα σκορ των παιδιών που μεγαλώνουν σε πολυπληθέστερους οικισμούς (μεγάλες πόλεις) είναι σταθερά πολύ καλύτερα απ’ αυτά που μεγαλώνουν σε χωριά ή απομακρυσμένους οικισμούς. Οι ασιατικές χώρες στη λίστα είναι πολύ έντονα αστικοποιημένες (με αποκορύφωμα τη Σιγκαπούρη, η οποία είναι στην ουσία πόλη-κράτος χωρίς «αγροτικές περιοχές»), κάτι που ανεβάζει το μέσο όρο τους. Κι αν κανείς αναρωτιέται για την παρουσία της Κίνας στην πεντάδα, τα δείγματα τεστ IQ από την λεγόμενη κινέζικη «επαρχία» προέρχονται από πόλεις που δεν έχουν σχέση μεν με τα θηριώδη αστικά κέντρα (Πεκίνο, Σανγκάη, Καντώνα, Σενζέν κτλ.) αλλά με πόλεις όπως η Νίνγκμπο (9,6 εκατομμύρια) ή η Χεφέι (9,5 εκατομμύρια).
Κουλτούρα. Για τους νεαρούς μαθητές σε αυτές τις χώρες η διαδικασία της μάθησης δεν είναι μια βαρετή διαδικασία, κάθε άλλο. Η ίδια η οικογένεια σπρώχνει το παιδί να αγαπάει να μαθαίνει. Η πειθαρχία και η μεθοδικότητα είναι ούτως ή άλλως γνώρισμα των λαών της Άπω Ανατολής (και μέσω της πολύ μεγάλης κινεζικής κοινότητας έχει μεταφερθεί και στη Σιγκαπούρη), οπότε ακόμα και οι ώρες του διαβάσματος μετά το σχολείο (οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με εργασίες, όχι π.χ. με προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης μέρας) είναι στιγμές χαράς και όχι καταναγκασμού. Η κοινωνική αποδοχή δε που απολαμβάνει ένας κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου δεν έχει σχέση με αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα.
Προσδοκίες. Η λέξη «απαιτήσεις» μάλλον θα απέδιδε καλύτερα την έννοια αυτή. Στις συγκεκριμένες χώρες, παρ’ ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι το ίδιο, οι απαιτήσεις για «καλούς βαθμούς» είναι προαπαιτούμενο, όχι προαιρετικό. Οι γονείς απαιτούν από το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει στο παιδί τους τέλεια τη γλώσσα, τα μαθηματικά, την ιστορία κτλ. Κι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, οι ερωτήσεις δεν θα απευθύνονται μόνο στο παιδί, αλλά και στον εκπαιδευτικό. Στη Σιγκαπούρη υπάρχει εξάμηνη αξιολόγηση των δασκάλων τόσο από τα ίδια τα παιδιά, όσο και από τους γονείς τους. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια μέτρια αξιολόγηση έχει οδηγήσει μέχρι και σε κυρώσεις στους εκπαιδευτικούς. Κοινώς, ο δάσκαλος σπάει το κεφάλι του να μεταδώσει τη γνώση, έτσι ώστε να την κατανοήσουν τέλεια όλοι οι μαθητές του.
Ομαδικότητα. Ένα δημοφιλές ρητό στην Ιαπωνία αναφέρει ότι «ο καλύτερος δάσκαλος είναι ο συμμαθητής». Και το εφαρμόζουν στην πράξη, αντί για την έννοια του φροντιστηρίου, που φυσικά είναι άγνωστη σ’ εκείνα τα μέρη (κι όχι μόνο εκεί). Οι συνομήλικοι έχουν τους δικούς τους κώδικες για να μεταδώσουν γνώση και να γίνουν κατανοητοί, χωρίς το (κάποιες φορές απωθητικό) δασκαλίστικο ύφος. Έτσι, λοιπόν, ενθαρρύνονται στις σχολικές τάξεις τα «γκρουπ εργασίας», όπου οι μαθητές απολαμβάνουν να διαβάζουν μαζί και τα παιδιά δεν έχουν το βραχνά να παραδεχτούν μπροστά στον εκπαιδευτικό ή σε όλη την τάξη ότι δεν κατάλαβαν κάτι.
Προετοιμασία. Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα τεστ IQ αποτελούν ένα σημείο αναφοράς του εκπαιδευτικού συστήματος στα κράτη αυτά. Οι μαθητές έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τέτοια τεστ δεξιοτήτων στο σχολείο και οι πρωτιές επιβραβεύονται, ακόμα και με ειδικούς επαίνους σε εκδηλώσεις. Οπότε το τεστ IQ είναι και μια δημοφιλής εξωσχολική δραστηριότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 42% των επίσημων τεστ IQ που «αγοράστηκαν» στο διαδίκτυο το 2023 τα πλήρωσαν Ιάπωνες! Στα 13 χρόνια της βασικής εκπαίδευσης στην Ταϊβάν (πλην της πανεπιστημιακής, δηλαδή) τα παιδιά υποβάλλονται κατά μέσο όρο σε 60-70 τεστ IQ από το σχολείο τους, ξέχωρα απ’ αυτά που θα επιλέξουν να κάνουν μόνα τους ή με την παρότρυνση των γονιών τους.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(10153)
- ► Δεκεμβρίου (967)
-
▼
Οκτωβρίου
(823)
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στη δίκη για εξαπάτηση εκλ...
- Ντόναλντ Τραμπ: Τρόλαρε τον Μπάιντεν για τα «σκουπ...
- Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμος να συν...
- Διαρρήκτης κρύφτηκε σε βαλίτσα για να γλιτώσει τη ...
- Ο πρόεδρος της Αργεντινής αποπέμπει την υπουργό Εξ...
- Ο Τραμπ σκέφτεται περικοπή κονδυλίων σε πόλεις που...
- Ηλεία: Συνελήφθη εισαγωγέας «μαϊμού» παπουτσιών - ...
- Αγριογούρουνα εισέβαλαν σε παιδική χαρά στα Πεύκα ...
- Κύπρος: Από κόκκαλα αλεπούς μέχρι νεκροκεφαλή με φ...
- Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το ...
- Τζο Μπάιντεν: Δάγκωσε στο πόδι μωρό που ήταν ντυμέ...
- Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκ...
- 12χρονος μαθητής κλέφτη και τον στέλνει στην φυλακή
- Πλημμύρες - Ισπανία: Πένθος για τους 95 νεκρούς - ...
- Εγγονός κατηγορείται ότι έκλεψε 27.000 ευρώ από το...
- Νέα μάστιγα οι γυναικοκτονίες στη Γερμανία
- Τουρκία: Συνελήφθη ως μέλος του PKK ο δήμαρχος του...
- Politico: Γιατί κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ νοσταλ...
- Περιστέρι: Θρίλερ για 22χρονη που την παρακολουθού...
- Σκάνδαλο στην ΑΕΠΙ: Στο εδώλιο η «εγκληματική οργά...
- Εμβολιασμοί: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για όσους...
- Ψυχικό: Εισέβαλαν σε μονοκατοικία και άρπαξαν χρυσ...
- Τροχαίο στη Μαραθώνος: Αυτοκίνητο έπεσε σε κολώνα ...
- Ασθενής σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Αθήνα
- This Love Song Will Melt Your Heart - Two Shining ...
- Alpine
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Το εντυπωσιακό «ανοιχτό μουσεί...
- Συνελήφθη 21χρονος φαντάρος για revenge porn στην ...
- Η πιο χοντρή γάτα του κόσμου πέθανε λίγες εβδομάδε...
- Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από μια αρχαία εκκλ...
- Ματούλα: Οι δέκα ζωές της θρυλικής περσόνας από το...
- Πολίτης γκρεμίζει τα τεκμήρια
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Αλλάζουν στάση δισεκατο...
- Ο Όρμπαν σπάει τη γραμμή της ΕΕ - «Δημοκρατικές οι...
- ΗΠΑ: Παραλήρημα σχολιαστή του CNN - Είπε σε μουσου...
- Καψόνια και κρυφτούλι από τον Ράμα για να αποφύγει...
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Υπόσχεται να αξιοποιήσει όλ...
- Χειροπέδες σε 64χρονη στο Ελ. Βενιζέλος για λαθρεμ...
- Τρίτο πόρισμα από την Αρχή Ξεπλύματος για την Καθο...
- Βραζιλία: Influencers πνίγηκαν γιατί δεν έβαλαν σω...
- Οι αρχές της Βολιβίας καταστρέφουν 21,6 τόνους κοκ...
- Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών ως κ...
- Νέα επίθεση της Χάρις στον Τραμπ: Είναι ασταθής κα...
- Φοροελαφρύνσεις: Πώς θα γίνει πράξη η κατάργηση τω...
- Αλβανία: Η «οπισθοδρόμηση» με τα καψώνια στον Μπελ...
- Τα κλεμμένα πρόβατα στο Ρέθυμνο τα βρήκε το… drone...
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Οργή για σχόλιο του Τζο Μπάιντεν...
- Γλυφάδα: Θα συλληφθούν και οι 9 που συνεπλάκησαν -...
- Μαρούσι: Έκλεψαν BMW M2 και πήραν μαζί και ένα Toy...
- «Δηλητήριο» από τον Έρικ Τραμπ για τον πρίγκιπα Χά...
- Λίβανος: Σε βάθος 6 χιλιομέτρων από τα σύνορα έχου...
- Ερντογάν: Να ενωθούμε γύρω από το όραμα του τουρκι...
- Η Κροατία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μά...
- Χεζμπολάχ: Ο Ναΐμ Κασέμ νέος ηγέτης- Ποιος είναι ο...
- Αλβέρτος Μπουρλά: Η αποκαθήλωση του ισχυρού άντρα ...
- Μαρκόπουλο: Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά σε αποθ...
- HAUSER and Aida Garifullina - Habanera (Carmen) LI...
- H ηλεκτρική BMW M3, που θα βασίζεται στην πλατφόρμ...
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα σε ευά...
- Κορωπί: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος
- Τραμ έπεσε σε κατάστημα στο Όσλο - Τέσσερις τραυμα...
- Οι Ιάπωνες περιμένουν ακόμα το πρώτο χιόνι του χει...
- Αλβανία: Πλοίο με ύποπτα απόβλητα επέστρεψε στη χώ...
- Ψευδοκράτος: Τάισαν 7 βρέφη με γάλα που παρασκεύασ...
- Γάτα βγήκε προς πώληση στο Vinted και ο κόσμος δεν...
- Τα δύο πορίσματα Βουρλιώτη για τα καρουζέλ Αθήνας ...
- Αυτοκτόνησε στις φυλακές Κορυδαλλού 22χρονη κρατού...
- ΕΣΥ: Σε ποιο νοσοκομείο της χώρας γίνονται όλα ψηφ...
- Υεμένη: Οι Χούθι αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέ...
- Γερμανία: Καταδικάζει το «απάνθρωπο καθεστώς» του ...
- Τραμπ από Ατλάντα: Δεν είμαι ναζιστής, είμαι το αν...
- ΚΟΣΜΟΣ Η Washington Post έχασε πάνω από 200.000 συ...
- Ισραήλ: Με συντριπτική πλειοψηφία η Κνεσέτ απαγόρε...
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Οι αναποφάσιστοι ψηφοφό...
- Ισραήλ: Αυτές είναι οι εγκαταστάσεις που χτύπησε μ...
- Ιράν: Εκτελέστηκε ο Γερμανοϊρανός Τζαμσίντ Σαρμάντ...
- Έλον Μασκ: Εισαγγελικό στοπ για τη λοταρία ενός εκ...
- Τραμπ: Σάλος για τη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη - Χυ...
- Lola - A Thousand Years
- Mercedes-AMG GT 63 4MATIC+ Coupé BADEN BADEN
- ΝΑΤΟ - Ρούτε: «Απειλή η ενίσχυση της στρατιωτικής ...
- Αυστρία: Κυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε δήμαρχο
- Κύπρος: Ένα μωρό νεκρό και έξι στη ΜΕΘ στα Κατεχόμενα
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Πόσο θα αλλάξει ο κόσμος αν εκλε...
- «Ρομποτάκι» της Εφορίας ψάχνει τριγωνικές συναλλαγ...
- Θεσσαλονίκη: Δελφίνια εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό π...
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Φουλ επίθεση κατά της Χάρις και ...
- Κασπία Θάλασσα: Η μεγαλύτερη λίμνη στον πλανήτη συ...
- Ημιμαραθώνιος: Τρελό παγκόσμιο ρεκόρ ο Γιομίφ Κεγι...
- Εκλογές ΗΠΑ 2024 - Τραμπ: «Εσωτερικός εχθρός» οι Δ...
- Μεξικό: 14 νεκροί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξ...
- Συνελήφθη 19χρονος με περίστροφο στο Παλαιό Φάληρο
- Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη άνδρας μετά από καταγγελ...
- Χυδαία σχόλια κατά των Δημοκρατικών στη συγκέντρωσ...
- Missing alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη...
- Lola - Palladio 2.0 (Performance Video)
- Šostakovič - náš valčík
- Porsche Macan 4
- Audi Α2
- Βολιβία: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Έβο Μοράλες ...
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου