Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF

 Τραμπ ισχυρίζεται ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν θα είχε συμβεί ποτέ» εάν εκείνος ήταν πρόεδρος  Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε χθες Δευτέρα πως «η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ «δεν θα είχε συμβεί ποτέ» εάν εκείνος ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον εφιάλτη εκείνης της ημέρας», είπε ο Τραμπ σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε θέρετρο γκολφ, στο Μαϊάμι της Φλόριντας, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς.
08/10/2024 05:52



Πυροβολικό του ισραηλινού στρατού άνοιξε πυρ στο νότιο Λίβανο


Πυροβολικό του ισραηλινού στρατού φέρεται να άνοιξε πυρ στις πόλεις αλ-Σάαμπ και Νακούρα στο νότιο Λίβανο, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τα ξημερώματα της Τρίτης.
08/10/2024 05:50



Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι περίπου 190 βλήματα έριξε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο


Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 ρουκέτες προς το Ισραήλ από τον Λίβανο τη Δευτέρα, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε διάφορες δηλώσεις της, η Χεζμπολάχ είπε ότι στόχευε συγκεντρώσεις στρατιωτών και ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες.
08/10/2024 04:40



Ο διευθυντής της CIA λέει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να «ζυγίζει πολύ προσεκτικά» την απάντησή του στο Ιράν


Ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κίνδυνος μιας ακούσιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως «ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος», παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν την εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ «επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση».

Το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο Μπερνς σε συνέδριο εθνικής ασφάλειας στη Τζόρτζια, αρνούμενος να κάνει εικασίες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα αντίποινα.

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των διαφόρων μορφών χτυπημάτων και των συνεπειών για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», είπε.
08/10/2024 04:37





Ιραν για εκρήξεις στο Ισφαχάν: Κάνουμε ασκήσεις


Οι εκρήξεις που ακούστηκαν πριν από λίγο στο Ισφαχάν προκλήθηκαν από ασκήσεις εκπαίδευσης συστημάτων αεράμυνας που έλαβε πρόσφατα το Ιράν από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ.




08/10/2024 02:36



Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν στο Ιράν


Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν στο Ιράν, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη τη νύχτα, επικαλούμενα ιρανικά μέσα. Σε φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Χ φαίνεται κάτι να φλέγεται.





08/10/2024 02:30



Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια στις επιθέσεις του Ιράν και όλων των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από αυτό


Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ με την επίσημη ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στο λαό του Ισραήλ και στις οικογένειες των 1.200 αθώων ανθρώπων - μεταξύ των οποίων 46 Αμερικανοί - που σφαγιάστηκαν από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς σε μια ημέρα ανείπωτης κτηνωδίας. Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τα παρατήσουν ποτέ μέχρι να φέρουν όλους τους εναπομείναντες ομήρους στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του εβραϊκού λαού, την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπάρχει, και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια στις επιθέσεις του Ιράν και όλων των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και των Χούθις.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης βαθιά θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών στη Γάζα και τα συνεχιζόμενα δεινά των Παλαιστινίων πολιτών ως αποτέλεσμα του πολέμου που εξαπέλυσε η Χαμάς. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη Γάζα που θα φέρει τους ομήρους πίσω, θα διασφαλίσει το Ισραήλ, θα ανακουφίσει τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων και θα ανοίξει το δρόμο για μια διαρκή ειρήνη με τη Χαμάς να μην είναι ποτέ ξανά σε θέση να ελέγξει τη Γάζα ή να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
08/10/2024 01:03



Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι στόχευσε τη βάση που στεγάζει τη Μονάδα 8200 σε επίθεση με ρουκέτα στο Τελ Αβίβ


Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, ισχυριζόμενη ότι είχε βάλει στόχο τη βάση Glilot του Ισραηλινού Στρατού κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η βάση φιλοξενεί τη μονάδα πληροφοριών 8200 του IDF και βρίσκεται δίπλα στο αρχηγείο της Μοσάντ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό καμία από τις ρουκέτες δεν βρήκε στόχο, όλες αναχαιτίστηκαν.
08/10/2024 00:38



Φωτιά σε νεκροταφείο κοντά στο Τελ Αβίβ από θραύσματα ρουκετών


Θραύσματα από αναχαιτισμένες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προκάλεσαν πυρκαγιά σε νεκροταφείο στην Πετάχ Τίκβα (πόλη ανατολικά του Τελ Αβίβ) το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε το Maariv.

Μετά τον συναγερμό που σήμανε στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, οι IDF ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν πέντε ρουκέτες που περνούσαν από τον Λίβανο, μερικές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν και οι υπόλοιπες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.





08/10/2024 00:07



Πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ


Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πέντε πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν αργά τη Δευτέρα το κεντρικό Ισραήλ. Κάποιοι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα και άλλοι έπεσαν σε ανοιχτό χώρο, σε σημεία που δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή ζημιές.
07/10/2024 23:53



Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ


Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ακούστκαν εκρήξεις στο Τελ Αβίβ, λίγη ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ.
07/10/2024 23:31



Σειρήνες ήχησαν ξανά στο κεντρικό Ισραήλ






07/10/2024 23:24





Στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο






07/10/2024 23:21



Μήνυμα Νετανιάχου: Ημέρα απερίγραπτης θλίψης η 7η Οκτωβρίου


Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια ημέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωση κατά την τελετή κρατικού μνημοσύνου, για να τονίσει ότι «δεν ηττηθήκαμε».

«Όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη», είπε στο μήνυμά του.




07/10/2024 22:47



Ο Τραμπ με κιπά σε εκδήλωση για την 7η Οκτωβρίου


Σε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα στο Κουίνς της Νέας Υόρκης για την 7η Οκτωβρίου έλαβε μέρος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίστηκε με κιπά.




07/10/2024 22:33



Έξι διαδοχικά πλήγματα των IDF στη νότια Βηρυτό


Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ.

Η περιοχή βομβαρδίζεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και ο νότιος και ανατολικός Λίβανος.
07/10/2024 22:28



Νόαμ Κατς: Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν σε τόπο και χρόνο που θα επιλέξει


Την πεποίθησή του ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν σε τόπο και χρόνο το οποίο θα επιλέξει το ίδιο, εξέφρασε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς



Ο Τραμπ βλέπει παντού ευκαιρίες για ακίνητα: «Η Γάζα θα μπορούσε να είναι καλύτερη και από το Μονακό»


Η Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται εδώ και έναν χρόνο από τον ισραηλινό στρατό, έχει τις δυνατότητες να γίνει «ακόμα καλύτερη από το Μονακό» όταν ανοικοδομηθεί.

Η δήλωση ανήκει -σε ποιον άλλο;- τον Ντόνταλντ Τραμπ και έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε κατά την πρώτη επέτειο της 7ης Οκτωβρίου.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι το ωραιότερο μέρος, με τις καιρικές συνθήκες που έχει, το νερό, τα πάντα, το κλίμα θα μπορούσε να είναι υπέροχο», δήλωσε για να προσθέσει ότι «θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο από το Μονακό», χωρίς να κάνει λόγο για την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα ή για τον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων.
07/10/2024 22:06



Τουλάχιστον 128 οι νεκροί δημοσιογράφοι στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς


Η πλέον αιματηρή χρονιά για τους εκπροσώπους του Τύπου όπως την καταγράφουν οι ενώσεις.



Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ






07/10/2024 21:42



Η AirFrance και η Transavia αναστέλλουν πτήσεις σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ


Δύο αεροπορικές εταιρείες, η Air France και η χαμηλού κόστους Transavia αναστέλλουν τις πτήσεις τους για Βηρητό και Τελ Αβίβ για λόγους ασφαλείας.

Οι πτήσεις προς το Τελ Αβίβ αναστέλλονται ως τις 15 Οκτωβρίου και αυτές για τη Βηρυτό ως τις 26 Οκτωβρίου.

Η επαναφορά θα γίνει έπειτα από την εξέταση της κατάστασης στο έδαφος.
07/10/2024 21:35



Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ


Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που έγιναν τη Δευτέρα, για τις οποίες ο στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο.

Οι Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, ενώ έκαναν επίσης λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν «πολλούς στόχους» στο Εϊλάτ και τη Γιάφα.
07/10/2024 21:27



Χέρτζογκ για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου: «Χάθηκαν υπερβολικά πολλοί»


«Πληρώσατε τρομερό τίμημα, δεν υπάρχει τρόπος να παρηγορηθείτε», είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ σε συγγενείς θυμάτων του φεστιβάλ Supernova, ο οποίος υποσχέχθηκε ότι η περιοχή θα αποκατασταθεί. «Χάθηκαν υπερβολικά πολλοί», είπε ακόμη στην εκδήλωση.




07/10/2024 21:21



ΗΠΑ για ισραηλινή εισβολή: Παραμένουν «περιορισμένης έκτασης» οι χερσαίες επιχειρήσεις


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Όπως είπε στους δημοσιογράφους, η Ουάσινγκτον αναμένει ότι το Ισραήλ θα πλήξει την οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων.
07/10/2024 21:07



Βανς: Ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος είναι η απελευθέρωση των ομήρων


Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε σε εκδήλωση μνήμης στην Ουάσινγκτον με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την 7η Οκτωβρίου ότι «ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος, και πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος, είναι αν η Χαμάς αφήσει τους ομήρους ελεύθερους».
07/10/2024 20:59



ΗΠΑ: «Όχι» σε μονομερή ισραηλινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα χωρίς απελευθέρωση ομήρων


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, σε ερώτημα αν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον τερματισμό των βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν υποστηρίζει μονομερή ισραηλινή κατάπαυση του πυρός, αλλά μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα.
07/10/2024 20:49



O «εξαφανισμένος» Σινουάρ επικοινώνησε με το Κατάρ


Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ φαίνεται ότι επικοινώνησε εκ νέου με τις επαφές του με το Κατάρ, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος στο Walla news.

Ο Σινουάρ είχε εξαφανιστεί για εβδομάδες, γεγονός που είχε προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να είχε σκοτωθεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σινουάρ να έχει μαλακώσει τη στάση του σχετικά με τους ομήρους και την πιθανότητα εκεχειρίας.
07/10/2024 20:28



IDF: Και από τη θάλασσα οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ


Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να αρχίσει επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και από τη θάλασσα, ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος των IDF.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ απαγορεύει σε οποιονδήποτε να πηγαίνει στην ακτή ή να επιβιβάζεται σε βάρκες στον Λίβανο, από την πόλη της Σιδώνας και προς τα νότια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των λιβανέζικων ακτών είναι εκτός ορίων.
07/10/2024 20:20



Διευρύνει το μέτωπο ο ισραηλινός στρατός


Σε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες προχώρησε πριν από λίγο ο στρατός του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας μεταφέρονται δυτικότερα από τα σημεία που επιχειρούν σήμερα και αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, Τρίτη, επιχειρήσεις οι οποίες, όπως δείχνει ο χάρτης θα φτάνουν πλέον μέχρι και το θαλάσσιο μέτωπο.

Πρόκειται για την τέταρτη επικαιροποίηση από την ημέρα που ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στα εδάφη του Λιβάνου.




07/10/2024 20:10



Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ: Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους κυανόκρανους του ΟΗΕ ως ανθρώπινες ασπίδες


Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για «ασυνήθιστες δραστηριότητες» κοντά σε μια βάση της UNIFIL στο χωριό Maroun al-Ras.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι Al Mayadeen του Λιβάνου, ο διοικητής του γραφείου στο πεδίο δήλωσε ότι ζητήθηκε από τους μαχητές της Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν με τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή για την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

«Ο ισραηλινός εχθρός προσπαθεί να πάρει τις δυνάμεις της UNIFIL ως ανθρώπινες ασπίδες για να καλύψει την αποτυχία του να προχωρήσει προς το χωριό, ειδικά μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες από διάφορα μέτωπα», ανέφερε η δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου