Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Bruno Sacco: Αντίο στον σχεδιαστή που διαμόρφωσε τις σύγχρονες Mercedes-Benz

«Η Mercedes ήταν η ζωή μου». Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Bruno Sacco πέθανε στο Sindelfingen της Γερμανίας σε ηλικία 90 ετών. Ο θάνατός του γνωστοποιήθηκε αρκετές ημέρες αργότερα, σκορπίζοντας θλίψη πρωτίστως στη γερμανική εταιρεία, αλλά και στους παλαιότερους φίλους της αυτοκίνησης, που γνωρίζουν ποιος ήταν.Οι νεότεροι, εύλογα, δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι, αλλά δοθείσης της ευκαιρίας, είναι χρήσιμο να ξέρουν ότι τα θαυματουργά χέρια του -γεννημένου στο Ούντινε- Ιταλού σχεδιαστή, όρισαν εν πολλοίς τη σύγχρονη ιστορία της Mercedes-Benz!
Στα γραφεία της οποίας, ο Sacco μπήκε το 1958 και ουσιαστικά (τυπικά συνταξιοδοτήθηκε το 1999) δεν βγήκε ποτέ! Έχοντας μια μικρή εμπειρία από την Carrozzeria Ghia, προσαρμόστηκε άμεσα στον γερμανικό τρόπο σκέψης, διατηρώντας όμως το ιταλικό ταπεραμέντο στο σχέδιο και από το 1975, ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος.


Υιοθετώντας το δόγμα της… γυναίκας του Καίσαρα («Μια Mercedes, πρέπει να μοιάζει με Mercedes»), επέβλεπε από τα βασικά μοντέλα της γκάμας, μέχρι τα λεωφορεία και τα φορτηγά. Στα 41 χρόνια της επίσημης παρουσίας του στην μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία του πιστώνονται μεταξύ άλλων η G-Class, η S-Class, η M-Class, οι CL, SL και SLK, αλλά και icons, όπως η θρυλική 190 και παλαιότερα -την εποχή που δεν ήταν στην κορυφή της ιεραρχίας- η «Παγόδα» αλλά και η πρωτοποριακή πρωτότυπη C111.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου