Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ισραήλ: Έτσι δρούσαν οι επτά συλληφθέντες κατάσκοποι για λογαριασμό του Ιράν

Επτά Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούνται, μετά τη σύλληψή τους τον περασμένο μήνα, για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν τα δύο προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιώντας περίπου 600 αποστολές κατ' εντολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.Οι επτά - κάτοικοι της Χάιφια και άλλων περιοχών του βόρειου Ισραήλ - κατηγορούνται για τα αδικήματα της παροχής βοήθειας και πληροφοριών στον εχθρό σε καιρό πολέμου. Μεταξύ τους, περιλαβμάνεται ένας πρώην στρατιώτης και δύο ανήλικοι 16 και 17 ετών.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Azis Nisanov στρατολογήθηκε από το Ιράν ως επικεφαλής του κατασκοπευτικού κυκλώματος, με τον βοηθό του, Alexander Sadykov να διαχειρίζεται τους άλλους πράκτορες.

Ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ένας ανώνυμος ανήλικος, ο οποίος ήταν ο κύριος πράκτορας για καθήκοντα που αφορούσαν τη φωτογράφηση και την αποστολή εικόνων στις ιρανικές επαφές, και ο τέταρτος ήταν ένας δεύτερος ανήλικος που ασχολήθηκε με καθήκοντα φωτογράφησης, αποστολής περιεχομένου και λήψης χρημάτων από έναν ιρανικό πράκτορα.



Οι Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe και Yigal Nissan κατονομάζονται από τους εισαγγελείς ως οι τρεις τελευταίοι κατηγορούμενοι.

Εάν συλληφθεί, ο Nisanov είχε δημιουργήσει μια «ιστορία κάλυψης» σύμφωνα με την οποία οι κατάσκοποι παρουσιάζονταν ως ξεναγοί, δήλωσαν οι εισαγγελείς.



Οι εισαγγελείς λένε ότι οι ύποπτοι συνέλεξαν πληροφορίες για ευαίσθητες τοποθεσίες στο Ισραήλ, στρατιωτικές βάσεις και ανθρώπινους στόχους.

Οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν εκατοντάδες αποστολές για τη φωτογράφηση των αεροπορικών βάσεων Nevatim, Ramat David, Tel Nof και Palmachim, των στρατιωτικών βάσεων σε Beer Tuvia, Kiryat Gat, Emek Hefer, καθώς και το συγκρότημα Glilot, βόρεια του Τελ Αβίβ.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι φωτογράφισαν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Iron Dome και κυβερνητικά κτίρια στη Χάιφα, καθώς και τα λιμάνια της Χάιφα, του Ασντόντ και του Εϊλάτ, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Χαντέρα και το παρατηρητήριο των IDF στον κόμβο Γκολάνι.

Οι Ιρανοί χειριστές έστειλαν επίσης σε έναν από τους υπόπτους πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές βάσεις και στρατηγικές τοποθεσίες, με σκοπό τη διεξαγωγή μελλοντικών αποστολών φωτογράφησης, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζαρίας της εκπαιδευτικής βάσης Γκολάνι που έγινε στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς και μιας τοποθεσίας που ανήκει στην αμυντική εταιρεία Rafael.

Οι εισαγγελείς προσθέτουν ότι οι ύποπτοι στάλθηκαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Nevatim στις 14 Απριλίου, την επομένη της επίθεσης του Ιράν με βαλλιστικό πύραυλο και drone.

Οι ύποπτοι λάμβαναν για τις υπηρεσίες και τα έξοδά τους, ποσά που κυμαίνονταν από 500 έως 1.200 δολάρια για την κάθε αποστολή. Η συνολική αμοιβή που έλαβε το κύκλωμα κατασκόπων ήταν 300.000 δολάρια, τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ των μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου