Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Τι να κάνετε αν η γάτα σας δεν χορταίνει με τίποτα

 Αν έχετε μια γάτα που το μυαλό της είναι συνέχεια στο φαγητό, σας καταλαβαίνουμε… Κάποιες γάτες τρώνε σαν σπουργιτάκια, άλλες σαν πειναλέοι λέοντες στη σαβάνα. Έστω ότι η γάτα που φροντίζετε εσείς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, και μάλιστα μοιάζει να ζητάει όλο και περισσότερο. Βασικά έχετε έναν μικρό Καμπαμαρού (βλ. ο γνωστός γιαπωνέζος νίντζα που τρώει με μανία ζυμαρικά). Σημάδια: τρώει μέχρι σκασμού. Όταν απομακρύνετε το φαγητό, γκρινιάζει ασύστολα. Αν έχετε κι άλλο ζώο συντροφιάς, του κλέβει το φαγητό. Όταν τρώτε εσείς, σας κοιτάει σαν παραπονεμένο κουτάβι στα όρια της ασιτίας, ή σκαρφαλώνει πάνω σας για να φάει ό,τι τρώτε. Αν αφήσετε ακάλυπτο σκεύος στην κουζίνα, ανεβαίνει στους πάγκους. Δεν βρίσκετε ησυχία με τίποτα. Περιγράψαμε σωστά την κατάσταση;
Ο Καμπαμαρού (Kabamarou), cult αχόρταγο anime είδωλο. Βγαίνει και σε έκδοση γάτας.

Γιατί είναι πρόβλημα το να τρώει αχόρταγα μια γάτα;


Μια γάτα που τρώει πολύ ή δεν χορταίνει μπορεί να σας «ειδοποιεί» για κάποια υποβόσκουσα κατάσταση υγείας, όπως:

-Σκουληκάκια (ενδοπαράσιτα). Είναι πιθανόν να φταίνε τα ενδοπαράσιτα, κυρίως αν βλέπετε ότι η γάτα πεινάει, τρώει ποσότητες και δεν παίρνει βάρος (ή αδυνατίζει). Κάντε κάθε τρεις μήνες την απαραίτητη αποπαρασίτωση για προληπτικούς λόγους. Αν έχει ήδη προσβληθεί από σκουληκάκια, μπορεί ο/η κτηνίατρος να σας συστήσει να δώσετε χάπι (ή τη σχετική πάστα-αλοιφή για πιο μικρά γατάκια) σε πιο σύντομα μεσοδιαστήματα.

-Υπερθυρεοειδισμός. Όταν ο θυρεοειδής της γάτας (όπως και στους ανθρώπους) είναι υπερδραστήριος, θα δείτε αύξηση όρεξης αλλά και απώλεια βάρους.

-Διαβήτης. Εδώ η ασύστολη πείνα συνδυάζεται με δίψα αλλά και συχνουρία: είναι ενδεχόμενα σημάδια αυξημένου σακχάρου.

-Γαστρεντερικά προβλήματα. Πιο σπάνιο αυτό αλλά μπορεί να πρόκειται για διαταραχές στην πέψη ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, που δεν αφήνει τη γάτα να προσλάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό της.


Ένας έλεγχος στον/την κτηνίατρο είναι η καλύτερη ιδέα, ώστε να αποκλείσετε οτιδήποτε από αυτά. Άλλωστε ο μικρός σας Καμπαμαρού, μπορεί απλώς (ντραμς αγωνίας…) να είναι πεινάλας εκ πεποιθήσεως, να ζητάει τροφή επειδή βαριέται, ή επειδή αποζητά την προσοχή, ή επειδή για κάποιον λόγο έχει ανησυχία. Άλλωστε κι εμείς οι άνθρωποι κάνουμε stress eating. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μια γάτα έχει έξτρα όρεξη, όπως αν είναι σε μικρή ηλικία (γατάκια κάτω των 6 μηνών που είναι στην ανάπτυξη), αν είναι έγκυος, αν θηλάζει, ή αν είναι πρώην αδέσποτο που έχει περάσει μεγάλες περιόδους πείνας.

Τι να κάνετε;

● Όπως είπαμε, αν δείτε ότι τρώει πολύ αλλά δεν παίρνει βάρος (ή -θεός φυλάξοι- χάνει βάρος), προγραμματίστε μια επίσκεψη στον/στη γιατρό. Θα εξετάσει το φαγανό σας μουσούδι και θα κάνει εξετάσεις αίματος για να δει αν φταίει κάποια πάθηση.

● Αν το ζώο παίρνει βάρος, δώστε και σε αυτή την περίπτωση προσοχή. Η παχυσαρκία στις δεσποζόμενες γάτες έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, αγγίζοντας το 60% των γατών στις ανεπτυγμένες χώρες σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, και επιδεινώνει πολύ τη συνολική τους υγεία.

● Κρατήστε ένα ημερολόγιο βάρους. Ένας εύκολος τρόπος για να ζυγίζετε τακτικά τη γάτα σας είναι να ζυγίζεστε μαζί της στην κλασική ζυγαριά του σπιτιού, και από τα συνολικά κιλά (και των δυο σας), να αφαιρείτε τα δικά σας κιλά.


● Φτιάξτε μια καλύτερη ρουτίνα σίτισης. Μην ταΐζετε τη γάτα σας όποτε σας το ζητάει αλλά δώστε της 2-3 προγραμματισμένα γεύματα μέσα στη μέρα. Μην υποκύψετε σε τυχόν συναισθηματικούς εκβιασμούς – ξέρετε εσείς τι εννοούμε. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η γάτα σας θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Α! επίσης, όταν δεν είναι ώρα φαγητού μπορείτε να απομακρύνετε το μπολ για να μην το βλέπει και σκέφτεται «άδειο το μπολ μου, άδεια η ζωή μου…» σαν τον Σταμάτη Γονίδη.

● Προσαρμόστε τις μερίδες. Πολλοί γατοκηδεμόνες δεν διαβάζουν ποτέ τις συνιστώμενες δόσεις που γράφει η συσκευασία της τροφής και δίνουν ποσότητες στην τύχη. Να συμβουλεύεστε πάντα τη συσκευασία της τροφής.

● Δώστε καλής ποιότητας τροφή. Κι όμως είναι πολύ σημαντικό αυτό ώστε να νιώθει κορεσμό η γάτα σας. Μια μη καλής ποιότητας τροφή μπορεί να μην έχει τα συστατικά που χρειάζεται η γάτα, κι έτσι εκείνη να τρώει πολύ για να τα αφομοιώσει. Επίσης θυμηθείτε απαραιτήτως να δίνετε τροφή για στειρωμένες γάτες, μόλις η γάτα σας στειρωθεί.

● Όσον αφορά το αν είναι πιο χορταστική η υγρή τροφή (κονσέρβες και φακελάκια) ή η ξηρά (κροκέτες), διίστανται οι απόψεις. Η ποιότητα όπως είπαμε, είναι αυτή που έχει σημασία. Η διαφορά υγρής και ξηράς είναι ότι η υγρή τροφή βοηθά στην πρόσληψη νερού από τη γάτα σας, ενώ η ξηρά τροφή βοηθάει στο να μένουν πιο υγιή τα δόντια της.






Πώς να φτιάξετε τούρτα γενεθλίων για τη γάτα σας

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες και νόστιμες λιχουδιές κατάλληλες για το κατοικίδιό μας.


● Αποφύγετε την ελεύθερη σίτιση. Ελεύθερη σίτιση λέμε τη συνεχή διάθεση φαγητού στο μπολ για να τρώει όσο θέλει. Για γάτες επιρρεπείς στο φαγητό και με τάση για παχυσαρκία, δεν ενδείκνυται.

● Αν ο λόγος που ζητάει φαγητό η γάτα είναι απλή λαιμαργία κ.λπ. πάρτε μια αυτόματη ταΐστρα. Αυτή η συσκευή έχει σώσει πολύ κόσμο. Η γάτα σας θα «μάθει» σύντομα ότι το φαγητό το παρέχει η ταΐστρα, σε προγραμματισμένες δόσεις και ώρες, και θα αποκτήσει μια καλύτερη καθημερινότητα διατροφής. Σημείωση: μη φοβάστε ότι σε ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος, το γατόπαιδό σας θα μείνει νηστικό. Οι ταΐστρες λειτουργούν με εφεδρική τροφοδοσία (π.χ. μπαταρίες).

● Αν έχετε πολλές γάτες, ταΐστε τες ξεχωριστά. Αυτό θα τις βοηθήσει να μη νιώθουν άγχος ότι δεν θα προλάβουν να φάνε, και δεν θα ανταγωνίζονται για το φαγητό.

● Πάρτε ειδικό μπολ φαγητού για αργή σίτιση. Αν η γάτα τρώει αρπαχτά και γρήγορα, φυσικό είναι να μη νιώθει αμέσως κορεσμό. Πάντα μια καλή ιδέα είναι τα μπολ (και παιχνίδια) που κυκλοφορούν στο εμπόριο και βοηθούν το ζωάκι μας να τρώει πιο αργά. Μια άλλη ιδέα είναι να βρέχετε πού και πού την ξηρά τροφή.
Ενδεικτικό μπολ αργής σίτισης για τη γάτα. Μια καλή λύση για να μην εξαφανίζεται το φαγητό σε τρία νανοσεκόντ.

● Εμπλουτίστε την καθημερινότητα της γάτας. Δεν φαντάζεστε πόσες γάτες εστιάζουν την προσοχή τους στο πότε θα φάνε μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν άλλα θετικά ερεθίσματα για να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους. Περάστε χρόνο με τη γάτα σας, χαϊδέψτε τη, χτενίστε τη, παίξτε μαζί της, ωθήστε τη να ασκηθεί με μπαλάκια ή έστω με μια απλή κορδέλα και ένα τσαλακωμένο χαρτάκι.

● Βεβαιωθείτε ότι η γάτα δεν τρώει από στρες. Αν είναι συνέχεια ανήσυχη ή αν ο χώρος που ζει έχει συχνές εντάσεις και θορύβους, μπορεί να καταφεύγει στο φαγητό ως μέσο χαλάρωσης. Φτιάξτε ένα ήρεμο περιβάλλον ή χρησιμοποιήστε βοηθήματα που κάνουν το γατούδι πιο chill (π.χ. συσκευές με φερομόνες κ.λπ.).

Πάμε να συνοψίσουμε;

Η ακόρεστη πείνα και η υπερφαγία μπορεί να μην είναι τόσο «αθώα» σημάδια. Μπορεί όμως να οφείλονται και στο ότι η γάτα μας δεν έχει σωστή διατροφική ρουτίνα. Είναι στο χέρι μας να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά της και να έχουμε σε λίγο καιρό ένα γατούνι καλά σιτισμένο, χορτάτο και ήρεμο που δεν βλέπει στο φαγητό τη μοναδική του διέξοδο «διασκέδασης» και «πληρότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου