Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς να μετατρέψουμε το smartphone μας σε «παραδοσιακό» τηλέφωνο για μια πιο... ήσυχη ζωή

Στην ψηφιακή εποχή, τα smartphones έχουν γίνει απαραίτητο μέρος της ζωής μας. Όμως, με τις συνεχείς ειδοποιήσεις, τις εθιστικές εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το δέλεαρ της ατελείωτης κύλισης, συχνά γίνονται κουραστικά και ανυπόφορα. Αν λοιπόν έχετε βρεθεί να επιθυμείτε την απλότητα ενός συμβατικού τηλεφώνου, χωρίς να θυσιάζετε όμως όλα τα χρήσιμα χαρακτηριστικά του smartphone σας, δεν είστε οι μόνοι.Πολλοί άνθρωποι πλέον επιστρέφουν στα συμβατικά κινητά τηλέφωνα για να ξεφύγουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ατελείωτα μηνύματα και τον καταιγισμό περιεχομένου - που πλέον παράγεται όχι μόνο από τους ανθρώπους, αλλά και από την τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν ακόμη και ειδικά τηλέφωνα που έχουν κατασκευαστεί για να παραμείνουν στα βασικά, διατηρώντας χρήσιμες λειτουργίες όπως οδηγίες οδήγησης και λήψη φωτογραφιών, ενώ παράλληλα βάζουν σε σίγαση πολλές από τις θορυβώδεις ειδοποιήσεις και περισπασμούς που συνήθως συνοδεύουν ένα smartphone. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται να αγοράσετε μια νέα συσκευή για να πετύχετε το ζεν του αθόρυβου τηλεφώνου. Εγκαθιστώντας μερικές εφαρμογές και τροποποιώντας ορισμένες ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας, μπορείτε να επιβραδύνετε τον κατακλυσμό δεδομένων και να ανακτήσετε στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης του μυαλού σας.

Σίγαση ειδοποιήσεων: Έλεγχος του θορύβου



Ο συνεχής θόρυβος των ειδοποιήσεων μπορεί να είναι μία από τις πιο ενοχλητικές πτυχές των smartphones. Για να συγκεντρωθείτε, ξεκινήστε με τη σίγαση των μη απαραίτητων ειδοποιήσεων.

Για το Android

Προσαρμογή ειδοποιήσεων: Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις. Στην ενότητα Ειδοποιήσεις εφαρμογών, θα δείτε μια λίστα με όλες τις εφαρμογές σας. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια ή οποιαδήποτε εφαρμογή που δεν είναι κρίσιμη για την αποστολή. Για περισσότερο έλεγχο, ρυθμίστε τη λειτουργία προτεραιότητας στην ενότητα Ήχος και δόνηση. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει ειδοποιήσεις μόνο από εφαρμογές που έχετε επιλέξει, όπως κλήσεις ή μηνύματα.



Λειτουργία «Μην ενοχλείτε»:
Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ήχος > Μην ενοχλείτε και ρυθμίστε τη λειτουργία αυτή ώστε να αποκλείονται όλα τα άλλα εκτός από τις βασικές ειδοποιήσεις, όπως κλήσεις ή συναγερμοί.

Για το iPhone



Λειτουργία εστίασης: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εστίαση > Μην ενοχλείτε και ρυθμίστε προσαρμοσμένες λειτουργίες εστίασης που σιωπούν τις ειδοποιήσεις εκτός από κρίσιμες εφαρμογές (π.χ. Μηνύματα, Τηλέφωνο). Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε τη λειτουργία εστίασης να ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, όπως τις ώρες εργασίας ή την ώρα του ύπνου.
Προσαρμογή ειδοποιήσεων: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων κάθε εφαρμογής και απενεργοποιήστε ή περιορίστε τις ειδοποιήσεις για εφαρμογές που σπαταλούν χρόνο, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Εξαλείψτε τους περισπασμούς: Καθαρίστε την αρχική σας οθόνη

Μια γεμάτη αρχική οθόνη είναι ένας συνεχής πειρασμός. Η απλούστευσή της μπορεί να κάνει το smartphone σας να αισθάνεται λιγότερο σαν μηχανή απόσπασης της προσοχής και περισσότερο σαν εργαλείο.

Για το Android

Περιορίστε την αρχική οθόνη στα απαραίτητα: Πατήστε παρατεταμένα στην αρχική οθόνη σας, πατήστε Ρυθμίσεις και προσαρμόστε το πλέγμα των εφαρμογών σας ώστε να είναι ορατές λιγότερες εφαρμογές. Μετακινήστε τις εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή σε φακέλους ή αφαιρέστε τις εντελώς από την αρχική οθόνη.





Χρησιμοποιήστε έναν μινιμαλιστικό εκκινητή: Μπορείτε να εγκαταστήσετε μινιμαλιστικούς εκκινητές όπως ο Before Launcher ή ο Niagara Launcher, οι οποίοι δίνουν έμφαση στην απλότητα, εμφανίζοντας μόνο λίγες βασικές εφαρμογές και μειώνοντας την ακαταστασία.


Για το iPhone

Χρησιμοποιήστε τη βιβλιοθήκη εφαρμογών: Αφαιρέστε τις περισσότερες εφαρμογές από την κύρια αρχική σας οθόνη και κρατήστε μόνο τις απαραίτητες. Αποκτήστε πρόσβαση στις υπόλοιπες με σάρωση στη Βιβλιοθήκη εφαρμογών όταν χρειάζεται.
Ενεργοποιήστε τα όρια εφαρμογών: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Χρόνος οθόνης > Όρια εφαρμογών και ορίστε ημερήσια χρονικά όρια για τις εφαρμογές που τείνουν να καταναλώνουν το χρόνο σας.


Αφαιρέστε ή περιορίστε τις εφαρμογές που σπαταλούν χρόνο

Η μετατροπή του smartphone σας σε ένα παραδοσιακό τηλέφωνο σημαίνει μείωση της χρήσης εθιστικών εφαρμογών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια ή οι πλατφόρμες ροής.


Για Android

Εργαλεία ψηφιακής ευημερίας: Τα τηλέφωνα Android διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες Digital Wellbeing. Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις > Digital Wellbeing & Parental Controls για να παρακολουθείτε τη χρήση εφαρμογών, να ορίζετε χρονοδιακόπτες και ακόμη και να ενεργοποιείτε τη λειτουργία Focus Mode, η οποία διακόπτει τις εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της μελέτης.
Απεγκατάσταση ή απενεργοποίηση εφαρμογών: Πατήστε παρατεταμένα σε οποιαδήποτε εφαρμογή και επιλέξτε Απεγκατάσταση ή Απενεργοποίηση για να αφαιρέσετε εντελώς τις εφαρμογές που θέλετε να αποφύγετε.


Για iPhone

Έλεγχοι χρόνου οθόνης: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Χρόνος οθόνης και ενεργοποιήστε τον. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τη χρήση εφαρμογών και να ορίσετε όρια για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η ψυχαγωγία. Μόλις φτάσετε στο ημερήσιο όριο, η εφαρμογή θα κλειδώνει για το υπόλοιπο της ημέρας.
Διαγράψτε εφαρμογές ή εκφορτώστε αχρησιμοποίητες εφαρμογές: Διαγράψτε τις εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες. Αν δεν θέλετε να χάσετε δεδομένα, χρησιμοποιήστε την επιλογή Offload Unused Apps (Αποφόρτωση αχρησιμοποίητων εφαρμογών ) στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Αποθήκευση iPhone. Αυτή η επιλογή αφαιρεί την εφαρμογή, αλλά διατηρεί τα δεδομένα αποθηκευμένα, ώστε να μπορείτε να την επανεγκαταστήσετε αργότερα.


Χρησιμοποιήστε μόνο τις βασικές λειτουργίες επικοινωνίας

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός συμβατικού τηλεφώνου είναι ότι εστιάζει μόνο στις κλήσεις και τα μηνύματα και μπορείτε να το αναπαράγετε αυτό ελαχιστοποιώντας άλλες λειτουργίες στο smartphone σας.

Για το Android

Μεταβείτε σε λειτουργία μόνο για SMS: Χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως το Simple SMS Messenger ή τα Μηνύματα για να επικεντρωθείτε μόνο στα βασικά μηνύματα και να αφαιρέσετε επιπλέον λειτουργίες όπως ομαδικές συνομιλίες ή κοινή χρήση πολυμέσων.
Περιορίστε την περιήγηση στο διαδίκτυο: Απενεργοποιήστε εφαρμογές περιήγησης ή εγκαταστήστε αποκλειστές όπως το BlockSite για να περιορίσετε την πρόσβαση σε ιστότοπους που ενθαρρύνουν τη σπατάλη χρόνου.


Για το iPhone

Λειτουργία μόνο μηνυμάτων: Επικεντρωθείτε στη χρήση μόνο του iMessage ή του τηλεφώνου για να μειώσετε την απόσπαση της προσοχής από μη απαραίτητες επικοινωνίες.

Περιορισμοί στο Safari: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Χρόνος οθόνης > Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου και περιορίστε τους ιστότοπους για ενήλικες ή ακόμη και αποκλείστε εντελώς συγκεκριμένους ιστότοπους για να αποφύγετε την περιττή περιήγηση.


Ορίστε ζώνες «χωρίς τηλέφωνο»

Για να απολαύσετε πραγματικά μια απλοποιημένη εμπειρία smartphone, ορίστε φυσικά και νοητικά όρια για τη χρήση του τηλεφώνου.
Δημιουργήστε ζώνες ή ώρες χωρίς τηλέφωνο: Ορίστε συγκεκριμένες περιοχές (όπως το υπνοδωμάτιο ή η τραπεζαρία) ή ώρες της ημέρας (όπως μια ώρα πριν από τον ύπνο) όπου το τηλέφωνό σας είναι απρόσιτο ή εκτός ορίων. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη συγκέντρωση και να είστε παρόντες χωρίς να βασίζεστε στη συνεχή χρήση του τηλεφώνου.

Χρησιμοποιήστε ένα πραγματικό παλιό τηλέφωνο (εάν είναι απαραίτητο): Για ακραίες περιπτώσεις, σκεφτείτε να μεταβείτε σε ένα εφεδρικό αδρανές τηλέφωνο όταν δεν χρειάζεστε πρόσβαση σε εφαρμογές ή στο διαδίκτυο. Συσκευές όπως το Light Phone ή το Punkt MP02 προσφέρουν βασικές λειτουργίες κλήσεων και μηνυμάτων χωρίς τους περισπασμούς του smartphone.

Πάρτε τον έλεγχο του Smartphone σας

Τα smartphones είναι απίστευτα εργαλεία, αλλά μπορούν επίσης να γίνουν τόσο ενοχλητικά αν τα χρησιμοποιούμε ανεξέλεγκτα. Σιωπώντας τις ειδοποιήσεις, εξαλείφοντας τους περισπασμούς και περιορίζοντας τις εφαρμογές που σπαταλούν χρόνο, μπορείτε ωστόσο να μετατρέψετε τη συσκευή σας σε ένα απλοποιημένο εργαλείο που βελτιώνει τη ζωή σας, αντί να την απορροφά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου