Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ιαπωνία: Γιατί οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στην τετραήμερη εργασία;

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θέλει να ξεκουράσει τους υπαλλήλους της χώρας, ασκώντας πιέσεις στις εταιρείες να υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Ωστόσο, η κίνηση καλής θέλησης των αρχών της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου» δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία «μεταρρύθμισης του τρόπου εργασίας» με στόχο την προώθηση ευέλικτων ρυθμίσεων, λιγότερων ωρών και την θεσμοθέτηση ορίων σε ότι αφορά τις υπερωρίες.
Σημειώνεται ότι μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και το 2021 ωστόσο, αν και έλαβε το πράσινο φως από τους νομοθέτες, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς οι ενδιαφερόμενοι ήταν απρόθυμοι να δουλέψουν λιγότερο.

Γιατί οι Ιάπωνες δεν θέλουν να δουλεύουν λιγότερες ώρες

Για να ενθαρρύνει περισσότερο αυτή την πρωτοβουλία, το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει και την παροχή επιδοτήσεων και δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών.



Για παράδειγμα, η Panasonic, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, υιοθέτησε την επιλογή τετραήμερης εργασίας για τους εργαζόμενους το 2022, αλλά μόνο περίπου 150 από τους 63.000 επιλέξιμους εργαζόμενους επέλεξαν να συμμετάσχουν.

«Οι λόγοι που οι Ιάπωνες εργάζονται πολλές ώρες είναι πολιτιστικοί και κοινωνικοί. Αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν με ταχύ ρυθμό», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Τιμ Κρεγκ, ο οποίος διδάσκει και διενεργεί έρευνες σε κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων στην Ιαπωνία την τελευταία 20ετία.



Σύμφωνα με τον Κρεγκ, ο οποίος έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο για την ιαπωνική λαϊκή και παραδοσιακή κουλτούρα, οι πολίτες βάζουν πολύ ψηλά το θέμα της εργασίας καθώς τείνουν να τη βλέπουν ως «θετικό μέρος της ζωής».

Επιπλέον, στον εργασιακό χώρο, οι περισσότεροι Ιάπωνες έχουν τις περισσότερες κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι είναι συχνά πρόθυμοι να μείνουν περισσότερο για να βοηθήσουν την ομάδα και να παρακολουθήσουν μεγάλα δείπνα της εταιρείας, υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλζ, επικεφαλής οικονομολόγος πολιτικής στη Fujitsu.

«Το να είσαι μέλος μιας εταιρείας είναι για τους Ιάπωνες σαν ένα είδος κοινότητας, το οποίο τους ωθεί στο να δουλεύουν περισσότερες ώρες, όχι, όμως, απαραίτητα, στο να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, τονίζει ο Κρεγκ.

Κοινωνική πίεση σε όσους εργάζονται λιγότερο






Εκτός όμως από αυτό, ακόμα και εάν κάποιος θελήσει να δουλέψει λιγότερο, θα έρθει αντιμέτωπος με την κοινωνική πίεση. «Αν πάνε σπίτι νωρίς, τότε οι συνάδελφοί τους, πρώτον θα τους κοιτάξουν με... μισό μάτι και έπειτα θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο. Και στις δύο περιπτώσεις θα νιώσουν άσχημα», πρόσθεσε ο Κρεγκ.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του 2022, το 10,1% των ανδρών και το 4,2% των γυναικών στην Ιαπωνία εργάζονται πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα. Η υπερεργασία των Ιαπώνων, όμως, σχετίζεται αφενός και με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η ανακοπή καρδιάς και το εγκεφαλικό, αλλά και αφετέρου με τη συχνότερη εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψή ή σε πολλές περιπτώσεις αυτοκτονίες.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ενσωματωθεί στην αγορά η νοοτροπία της τετραήμερης εργασίας, δεν έχουμε συνηθίσει να είμαστε ευέλικτοι», δήλωσε από την πλευρά του ο Χιροσί Όνο, καθηγητής ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Hitotsubashi και πρόσθεσε: «Είναι ακόμα αρκετά σπάνιο και σε άλλες χώρες. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι ειδικά η Ιαπωνία ά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να το κάνει αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου