Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Το μικροσκοπικό εξωτικό φρούτο που μειώνει το λίπος στο ήπαρ και ευνοεί το έντερο

Το μικροσκοπικό εξωτικό φρούτο που μειώνει το λίπος στο ήπαρ και ευνοεί το έντερο Οι γιατροί έχουν βρεθεί εδώ και χρόνια σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, μιας πάθησης που επηρεάζει πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Ωστόσο, μια εκπληκτική νέα μελέτη δείχνει ότι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε ένα εξωτικό μούρο του Αμαζονίου που ονομάζεται camu camu.

H μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ουλές και ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια εάν δεν αντιμετωπιστεί. Συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές, γεγονός που την καθιστά μια αυξανόμενη κρίση δημόσιας υγείας. Eπί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες, αφήνοντας ως μοναδικές επιλογές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η άσκηση.

Γι’ αυτό, η διαπίστωση ότι το φρούτο camu camu, ένα μικρό κόκκινο μούρο που αναπτύσσεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο πρόβλημα, θεωρείται σημαντική. Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Σε μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση σε υπέρβαρους και ενήλικες με υψηλές τιμές των τριγλυκεριδίων μόλις 1,5 γραμμαρίου σκόνης camu camu την ημέρα για 12 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική μείωση του ηπατικού λίπους κατά 15,85% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

«Το μικροβίωμα του εντέρου μεταβολίζει τα μεγάλα μόρια πολυφαινολών που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο, μετατρέποντάς τα σε μικρότερα μόρια που μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός για να μειώσει το ηπατικό λίπος», εξηγεί ο Δρ. André Marette, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Université Laval.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου