Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Ασφάλεια στο νερό σε πισίνα και αποφυγή πνιγμού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ασφάλεια στο νερό σε πισίνα και αποφυγή πνιγμού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε Η είδηση θανάτου ενός 8χρονου κοριτσιού σε πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής έχει προκαλέσει πανελλήνιο σοκ. Το τραγικό συμβάν επαναφέρει την αναγκαιότητα ασφάλειας στο νερό της πισίνας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν πνιγμός.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να έχει λεπτομερείς γραπτές διαδικασίες λειτουργίας (ΓΔΛ) που θα περιέχουν την περιγραφή των διαδικασιών που πρέπει να πραγματοποιούνται για την ασφάλεια των λουομένων. Αυτές οι ΓΔΛ, πρέπει να περιλαμβάνουν τις Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας (ΔΚΛ) και το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης (ΣΕΔ).

Οι ΔΚΛ περιλαμβάνουν τον συστηματικό έλεγχο της κολυμβητικής δεξαμενής, του μηχανοστασίου και της συνολικής κολυμβητικής εγκατάστασης από πλευράς ασφαλείας, τον έλεγχο της πρόσβασης στην πισίνα, τον έλεγχο της μέγιστης χωρητικότητας της πισίνας από λουομένους, την ικανότητα, την εκπαίδευση και την επαγγελματική πιστοποίηση των ναυαγοσωστών, τους προσδοκώμενους κανόνες συμπεριφοράς των λουομένων, τη χρήση καλυμμάτων νερού, και τις διαδικασίες συναγερμού.

Το ΣΕΔ περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης της περίπτωσης που η πισίνα είναι γεμάτη από κόσμο, την μειωμένη καθαρότητα του νερού, την εκκένωση της κολυμβητικής εγκατάστασης για διάφορους λόγους (συσκότιση, σεισμό, διαρροή τοξικού αερίου, σοβαρού τραυματισμού ενός λουομένου από πνιγμό, εμπρηστική ενέργεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου