Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Πλειστηριασμοί: «Προσκλητήριο πεσόντων» για ισχυρές βιομηχανίες αυτή την εβδομάδα (pics)

 Με «προσκλητήριο πεσόντων» ισχυρών βιομηχανικών και άλλων ονομάτων της αγοράς, που κυριάρχησαν για πολλά χρόνια και κατέληξαν στο σφυρί, μοιάζει η λίστα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυτής της εβδομάδας. Από την «Cardico» και την «Καπνική Μιχαηλίδη» μέχρι την «Ελφίκο», τη «Schwabe Hellas» και την «Elite», καθεμιά από αυτές έχει γράψει τη δική της ιστορία, ενώ τώρα οι καταστάσεις τις οδηγούν στην… κοινή μοίρα του πλειστηριασμού.
Η Cardico των ξηρών καρπών

Δέκα χρόνια μετά την κήρυξή της σε πτώχευση, οδεύει προς το σφυρί το κεντρικό εργοστάσιο της Cardico στο Σχηματάρι, γράφοντας το τελευταίο ίσως επεισόδιο σε μια μακρά και περιπετειώδη διαδρομή. Γιατί χωρίς αμφιβολία, η εταιρεία της οικογένειας Καρδασιλάρη υπήρξε leader επί σειρά ετών στην εγχώρια αγορά ξηρών καρπών, με τον ιδρυτή και επικεφαλής της, Νίκο Καρδασιλάρη, να χαρακτηρίζεται ως «βασιλιάς» της εν λόγω αγοράς.


Στις ένδοξες εποχές η Cardico ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας – εισαγωγής ξηρών καρπών, με παρουσία σε 26 χώρες και με τζίρο που το 2005 έφτασε τα 230 εκατ. ευρώ. Όσο εντυπωσιακές όμως ήταν οι επιδόσεις της, τόσο… μεγάλα ήταν και τα χρέη που συσσωρεύονταν, ιδιαίτερα από την περίοδο που ξεκίνησε η μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Ήδη το 2010 ο τζίρος είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.

Στην κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς εταιρείας έπαιξαν ρόλο αφενός οι πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά την περίοδο 2007 – 2009, λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με καθοριστικές συνέπειες στην ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, αφετέρου η λεγόμενη «κρίση της αμυγδαλόψιχας», λόγω υπερπροσφοράς από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν.


Όλα αυτά οδήγησαν που στην πτώχευση της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2014. Λίγα χρόνια αργότερα μπήκαν με τραγικό τρόπο οι τίτλοι τέλους. Τον Ιούλιο του 2018 ο Νίκος Καρδασιλάρης έφυγε από τη ζωή μετά από ανακοπή, αλλά η περιπέτεια είχε ήδη μεταφερθεί στο πεδίο των πλειστηριασμών.



Έτσι, τον Νοέμβριο του 2017 βγήκε στο σφυρί η μεγαλοπρεπής οικία της οικογένειας Καρδασιλάρη στη Βούλα, συνολικού εμβαδού 384.21 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 1,017 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τον Απρίλιο του 2018 δύο καταστήματα στο Ηράκλειο Αττικής, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 ήρθε η σειρά του ακινήτου της εταιρείας στην περιοχή του Ρουφ. Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν από τις βασικές εγκαταστάσεις της Cardico, μέχρι το 2003 που καταστράφηκε από πυρκαγιά.



Ο αρχικός πλειστηριασμός με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς 1.684.000 ευρώ και ήταν άγονος. Στις 2 Νοεμβρίου 2022 ξαναβγήκε στο σφυρί με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στις 842.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.217.585 ευρώ, δηλαδή με 375.585 ευρώ παραπάνω.

Το τωρινό σφυρί

Η συνέχεια γράφεται αυτήν την εβδομάδα, καθώς για την Παρασκευή 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός -με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης- του κεντρικού βιομηχανικού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 58.315 τ.μ. που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας, στη Βοιωτία, και συγκεκριμένα στη θέση «Ραχίλη», στο οποίο λειτουργούσε βιομηχανία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ξηρών καρπών.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 26.879 τ.μ., εκ των οποίων οι κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι καλύπτουν 20.804 τ.μ., οι κύριοι αποθηκευτικοί χώροι 2.313 τ.μ. και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 3.720 τ.μ.

Μαζί βγαίνουν στο σφυρί τα μηχανήματα και λοιπά κινητά πράγματα που βρίσκονται εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος και εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ξηρών καρπών (ξεφλούδισμα, κοπή σε φέτες, καθαρισμός, ψήσιμο, τηγάνισμα, προσθήκη υλικών όπως καραμέλωμα κλπ). Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο και τον εξοπλισμό έχει οριστεί σε 9.593.000 ευρώ.

Η «Καπνική Μιχαηλίδη»

Άλλος ένας «βασιλιάς», αυτήν τη φορά στην αγορά καπνού, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σφυρί αυτήν την εβδομάδα. Η Καπνική Μιχαηλίδη, 4η μεγαλύτερη, κάποτε, εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, θα δει το βιομηχανικό της συγκρότημα στο Κιλκίς να βγαίνει ξανά σε πλειστηριασμό την Τετάρτη 26 Ιουνίου.


Η «Καπνική Α. Μιχαηλίδης», με ιστορική διαδρομή 136 ετών, υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού με ισχυρό διεθνές βεληνεκές, εγκαταστάσεις εντός και εκτός συνόρων, αλλά και εκείνη που εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την καλλιέργεια αμερικανικού τύπου καπνών.

Στο απόγειο της δόξας της διατηρούσε τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Bιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley, ενώ είχε παρουσία, με εργοστάσια και θυγατρικές σε οκτώ χώρες (Β. Μακεδονία, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία και Βουλγαρία).



Είναι ενδεικτικό ότι στη χρήση του 2012, ο τζίρος της έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δάνεια. Το 2022 ο τζίρος έχει διολισθήσει στα 2,07 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες της χρήσης να φτάνουν τα 23 εκατ. ευρώ. Στο δυσθεώρητο ύψος των 606,35 εκατ. ευρώ κινούνταν και οι συνολικές υποχρεώσεις, εκ των οποίων τα 318 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια, τα 193,3 εκατ. εμπορικές υποχρεώσεις και τα 87,6 εκατ. ευρώ φόρους και τέλη.


Το 2016 η εταιρεία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα μετά τις κατηγορίες των τραπεζών που την δάνειζαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών, ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.

Έτσι, υπήρξε δέσμευση των ποσοτήτων καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που είχε αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ (“Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος”) μετά από έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε σχέση με τις επίσημες δηλώσεις της εταιρείας. Η εξέλιξη προκάλεσε σωρεία προβλημάτων στους παραγωγούς, αλλά και τους εργαζομένους της «Καπνική Μιχαηλίδης», ενώ έκτοτε ξεκίνησε ένα «γαϊτανάκι» δικαστικών αντιπαραθέσεων και πλειστηριασμών.



Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, η εταιρεία καταγράφει συσσωρευμένες ζημίες ύψους 638,17 εκατ. ευρώ, ενώ ανάμεσα στα πολλά προβλήματα βρέθηκε σε κόντρα και με την πανίσχυρη Deutsche Bank AG, που είναι και η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού για το εκτός λειτουργίας συγκρότημα στο Κιλκίς.

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, αναγνωρίστηκε και κηρύχθηκε εκτελεστή η 173799/3.12.19 διαιτητική απόφαση του εδρεύοντος στο Λονδίνο Δικαστηρίου Διεθνούς Διαιτησίας, το οποίο δικαίωσε τη γερμανική τράπεζα επιδικάζοντας συνολικό ποσό 253.554.515,41 ευρώ. Κάπως έτσι το συγκρότημα στο Κιλκίς βγήκε στο σφυρί στις 28 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς 6.491.000 ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τώρα ξαναβγαίνει την Τετάρτη με την ίδια τιμή εκκίνησης. Πρόκειται για ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ.(μετά του επ΄ αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού), άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ. και βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και συγκεκριμένα επί του 2ου χλμ της επαρχιακής οδού Σιταριάς – Πολυκάστρου.

Επί του γηπέδου έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού επιφάνειας 81.602 τ.μ.


Το ελληνο-γερμανικό joint venture

Είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνο-γερμανικά Joint Venture καθότι η ιστορία της ξεκινάει από το 1974. Η Schwabe Hellas S.A. δημιουργήθηκε ως ελληνο-γερμανική κοινοπραξία για την κατασκευή εξειδικευμένου ηλεκτροτεχνικού υλικού (για λαμπτήρες, μετασχηματιστές κ.α.), έχοντας άδεια της Hermann Schwabe / Urbach (αργότερα Vossloh Schwabe). Στη συνέχεια, απέκτησε και «δίδυμη» εταιρεία στη Βουλγαρία.

Ο ελληνικός βραχίονας της «Σβάμπε Ελλάς», συστάθηκε το 2002 και είναι αυτός που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ηλεκτρονικό σφυρί για την κεντρική μονάδα στο Κορωπί. Η ελληνική εταιρεία, που στην πορεία συγχωνεύθηκε με τη «Στυλιανός Σταμπούλης ΑΕΒΕ Ηλεκτροτεχνικών Προϊόντων», φαίνεται όλα τα τελευταία χρόνια να καταγράφει χαμηλούς ετήσιους τζίρους (60.000 ευρώ το 2022, έναντι 28.800 ευρώ το 2021 και 108.000 ευρώ το 2020), με τις συσσωρεμένες ζημίες να ανέρχονται σε 6,92 εκατ. ευρώ και τις υποχρεώσεις σε 12,17 εκατ. ευρώ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να βγαίνει σε πλειστηριασμό το ακίνητο επί της Βάρης – Κορωπίου. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 9.641,28 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Κλωσάρι» της κτηματικής περιφέρειας Κορωπίου, εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) και Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.). Στο αγροτεμάχιο έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτίριο, αποτελούμενο από υπόγειο συνολικής επιφανείας 745,40 τ.μ., ισόγειο 3.967,20 τ.μ., πρώτο όροφο 3.326,50 τ.μ. και δεύτερο όροφο 1.185 τ.μ.



Το κτίριο είναι συνήθους ποιότητας κατασκευής, με μέτριο βαθμό συντήρησης εξωτερικά, ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος και εντός του υπάρχουν ράμπες εισόδου αυτοκινήτων, υπόστεγα, κατοικία φύλακα, φυλάκιο εισόδου. Επίσης, η περίφραξη περιλαμβάνει περιτοίχιση και μάντρα από μπετόν.

Επισπεύδουσα είναι η Cepal και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, που είναι μέρος μεγαλύτερης απαίτησης, ενώ η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 2.875.500 ευρώ. Κατόπιν άγονων προσπαθειών έπεσε στα 1.910.000 ευρώ. Ενόψει του τωρινού πλειστηριασμού η εταιρεία άσκησε ανακοπή που έγινε εν μέρει δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ανεβάζοντας την τιμή πρώτης προσφοράς στα 4 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΦΙΚΟ

Μισό αιώνα ιστορίας συμπληρώνει η ΕΛΦΙΚΟ, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο των φινιριστηρίων και της επεξεργασίας υφασμάτων, που ωστόσο εδώ και μια δεκαετία, βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Η κραταιά κάποτε εταιρεία των οικογενειών Κουκουλία και Ουραηλίδη, βρέθηκε από πέρυσι αντιμέτωπη με δύο διαδοχικούς πλειστηριασμούς για το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητό της στο Σχηματάρι.

Ο πρώτος, στις 15 Νοεμβρίου 2023 κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών και ο δεύτερος, μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 2023, ανεστάλη λόγω αποχής των συμβολαιογράφων. Το επόμενο σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, με επισπεύδουσα την Eurobank και με τιμή πρώτης προσφοράς 2.369.000 ευρώ.



Αυτό αφορά ένα εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων στη θέση «Παληάμπελα», στο 62ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας. Το βαφείο – φινιριστήριο είναι εγκατεστημένο σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 38.643,64 τ.μ., που προέρχεται από τη συνένωση 17 όμορων αγροτεμαχίων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κύριο κτιριακό όγκο βιομηχανικών αιθουσών και χώρο γραφείων, υπόστεγα αποθήκευσης και βιολογικό καθαρισμό. Η έκταση είναι περιφραγμένη τμηματικά, με εξαίρεση τμήμα επιφάνειας 2.419 τ.μ., που είναι ανεξάρτητης πρόσβασης και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων που έχουν ανεγερθεί από το 1969 έως το 2006 είναι περίπου 9.578 τ.μ., και 2.830 τ.μ είναι οι επιφάνειες των ορόφων. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ η ποιότητα – συντήρηση των κτιρίων είναι μέτριου βαθμού. Όπως σημειώνεται, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και εμφανίζει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.


Το κτίριο της Elite

Ένα ακόμη κτίριο – απομεινάρι του ένδοξου παρελθόντος είναι αυτό της Elite, που υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία υποδημάτων και έγινε γνωστή από το σλόγκαν «άνεση επί ποδός». Ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί και από το 1976, με την νέα εταιρική μορφή της, έγραψε για χρόνια χρυσές σελίδες στην αγορά, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Χριστοδουλάτου και του συνεταίρου του Νίκου Ζαχαρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διέθετε παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1.000.000 ζευγαριών γυναικείων υποδημάτων τον χρόνο, αλλά και δίκτυο 65 καταστημάτων, πολλά εκ των οποίων είχαν αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise. Το 2008 όμως, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και τελικά η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017.

Το τελευταίο διάστημα βγαίνει στο σφυρί χωρίς αποτέλεσμα ακίνητο στην Κολοκυνθού, στη διασταύρωση των οδών Πτολεμαίου, Θρασυμάχου και Ακράγαντος, όπου βρισκόταν η έδρα της Elite ΑΒΕΕ Υποδημάτων.



Στον επαναληπτικό πλειστηριασμό που θα γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου, θα βγει ξανά το ποσοστό των δύο τρίτων (2/3) εξ αδιαιρέτου της οριζόντιας ιδιοκτησίας του τέταρτου ορόφου του κτιρίου, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του ορόφου και αποτελείται από μία ενιαία αίθουσα εμβαδού 2.660 τ.μ.

Σήμερα, η οριζόντια ιδιοκτησία είναι διαμορφωμένη, δηλαδή υπάρχουν χωρίσματα αλουμινίου με διάφορα γραφεία, καθώς και τέσσερις τουαλέτες. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 1.112.464 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου