Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Καρχαρίας έκανε εμετό μπροστά σε ένα θαλάσσιο βιολόγο: Το μοναδικό θέαμα που τον άφησε άναυδο

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τη συμπεριφορά και τις διατροφικές συνήθειες των καρχαριών, τέτοια περιστατικά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μέσα στα θαλάσσια οικοσυστήματα.Οι καρχαρίες τίγρεις είναι διαβόητοι για τις αδιάκριτες διατροφικές τους συνήθειες. Γνωστοί ότι καταναλώνουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, από θαλασσοπούλια και άλλους καρχαρίες μέχρι ελαστικά, πινακίδες κυκλοφορίας, ακόμη και μια μικρή τηλεόραση, αυτοί οι θαλάσσιοι θηρευτές σπάνια κάνουν διακρίσεις όσον αφορά τη διατροφή τους. Ωστόσο, ένας συγκεκριμένος καρχαρίας-τίγρης βρέθηκε να μην μπορεί να χωνέψει ένα ζώο, έναν αγκαθωτό έχιδνα.

Το αξιοσημείωτο αυτό περιστατικό συνέβη στα ανοικτά των ακτών του νησιού Orpheus στο βόρειο Κουίνσλαντ, όπου μια ομάδα ερευνητών έβαζε ετικέτες σε καρχαρίες στο πλαίσιο μιας τριετούς μελέτης το 2022. Ο θαλάσσιος βιολόγος Nicolas Lubitz από το πανεπιστήμιο James Cook κατέγραψε την εκπληκτική στιγμή που ο μήκους 3 μέτρων καρχαρίας τίγρης έκανε εμετό.

«Ήταν ένας πλήρως άθικτος εχίδος με όλα τα αγκάθια και τα πόδια του», αφηγήθηκε ο Lubitz. «Κατάφερα να τραβήξω μόνο μία φωτογραφία, αλλά μπορείτε να δείτε το περίγραμμα της έχιδναςστο νερό».

Ο Lubitz υποψιάζεται ότι ο συνδυασμός άγχους και δυσπεψίας οδήγησε στην ασυνήθιστη παλινδρόμηση. «Είναι πολύ σπάνιο [οι καρχαρίες τίγρεις] να ξερνούν το φαγητό τους, αλλά μερικές φορές όταν αγχώνονται μπορούν», εξήγησε ο Lubitz. «Σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι ο αχινός πρέπει απλώς να ένιωσε λίγο περίεργα στο λαιμό του».

Η ανακάλυψη της έχιδνας στο στομάχι του καρχαρία αναδεικνύει τη συχνά εκπληκτική και ποικίλη διατροφή των καρχαριών τίγρεων. Παρά τη φήμη τους ως καιροσκόπων τροφοδότες, το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όταν καταναλώνουν ιδιαίτερα ακανθώδη θηράματα. Η πλήρως άθικτη κατάσταση της εχίντνας, με τα αγκάθια και τα πόδια της, την έκανε μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη συνάντηση για τον Lubitz και την ομάδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου