Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» ζέστης και μελτεμιών σήμερα - Ακραίος κίνδυνος στην Αττική, επί ποδός η Πυροσβεστική

Υψηλές θερμοκρσίες που κατα τόπους μπορεί να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και προστίθενται στην παρατεταμένη ξηρασία, αλλά και ισχυροί βοριάδες στα πελάγη συνθέτουν για σήμερα Παρασκευή ένα επικίνδυνο σκηνικό για το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Το τρίπτυχο «hot-dry-windy» (ζέστη-ξηρασία-άνεμοι) που επικρατεία εδώ και ημέρες αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο την Παρασκευή, κάνοντας την ημέρα την πιο δύσκολη του φετινού καλοκαιριού – και είμαστε ακόμη στον Ιούνιο.
Μια μεγάλη περιοχή στα κεντρικά και νότια της χώρας -Πελοπόννησος, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- έχει χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για σήμερα, ενώ η Αττική είναι στην υψηλότερη κατηγορία, αυτή του «ακραίου κινδύνου».
Όπως επισήμανε, ήδη εδώ και αρκετές μέρες οι συνθήκες είναι δύσκολες στο τρίπτυχο «hot-dry-windy» και λειτουργούν σωρευτικά. «Για τον λόγο αυτό, κυριολεκτικά, την Παρασκευή δεν πρέπει να υπάρξει έστω μία σπίθα, αφού θα φέρει καταστροφή», επισημαίνει ο πυρομετεωρολόγος.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Αττική κάνει λόγο για βοριάδες 4-6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα είναι από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.








Κατάσταση συναγερμού στην Αττική

Σε αυτό το πλαίσιο, για σήμερα Παρασκευή θα επικρατεί ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) στην Αττική σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:






- Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Δείτε τον χάρτη:



Κικίλιας: «Ένας σπινθήρας μπορεί να φέρει τον όλεθρο»

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε "δείκτη 5" στην Αττική δηλαδή red code, κατάσταση συναγερμού, και "δείκτη 4" σε τέσσερις άλλες περιφέρειες της χώρας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση. Εφιστώ την προσοχή σε όλους, ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη συντονιστική σύσκεψη που έγινε την Πέμτπη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον προγραμματισμό των ενεργειών.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες».

Στη σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συναρμόδιοι υπουργοί, περιφερειάρχες περιοχών με κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 5 και 4, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, του ΓΕΕΘΑ και του ΕΚΑΒ καθώς και συναρμόδιοι φορείς.

Τι σημαίνει ο «red code» στην Αττική

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, παραμένει σε γενική επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5).

Σε μερική επιφυλακή τίθενται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που στην περιοχή ευθύνης τους αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4)

Παράλληλα συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Στις επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών που θα επικρατούν σήμερα, λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού, της ζέστης και του ξηρού καιρού, αναφέρεται σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς.

Παράλληλα, όπως τόνιζει: «η ζέστη θα είναι αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα που θα "σπάσει" πρόσκαιρα το μελτέμι».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:






Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας υπογραμμίζει ότι «καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα αύριο στην Αττική» κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο 48ώρο το οποίο είναι μπροστά μας.

«Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν (36-37 βαθμοί) υπάρχει μεγάλη ξηρασία από την ανομβρία του χειμώνα και θα πνέουν θυελλώδεις και ξηροί άνεμοι οι οποίοι κυριολεκτικά θα εκτινάξουν την ευλεκτότητα στα ύψη» τόνισε ο μετεωρολόγος.

Δείτε την ανάρτησή του:









Χθες Πέμπτη είχαμε θερμοκρασίες που κυρίως σε περιοχές στα κεντρικά της χώρας ξεπέρασαν τους 40 και κατά τόπους του 41 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα νότια τμήματα των Δωδεκάνησων και την ανατολική Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 βαθμούς και κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Κρήτη με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου