Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Απολογούνται οι συλληφθέντες για τα μέλη του κυκλώματος μαστροπείας - Τιμοκατάλογος, κέρδη και εικονικά τροχαία

Απολογούνται οι συλληφθέντες για τα μέλη του κυκλώματος μαστροπείας - Τιμοκατάλογος, κέρδη και εικονικά τροχαία


Με επίκεντρο τρία καταστήματα που λειτουργούσαν υπό τον μανδύα της παροχής ψυχαγωγικού και χαλαρωτικού μασάζ, το κύκλωμα φαίνεται πως υποχρέωνε γυναίκες να προσφέρουν ερωτικές υπηρεσίες σε πελάτες




 
Το κατώφλι του γραφείου της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απολογηθούν, περνούν από το πρωί οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα το οποίο, με «βιτρίνα» επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μασάζ, εκμεταλλευόταν σεξουαλικά γυναίκες, επεκτείνοντας την εγκληματική δράση του και σε απάτες με εικονικά τροχαία ατυχήματα αλλά και δανεισμούς χρημάτων με τοκογλυφικούς όρους. Ως "εγκέφαλος" του κυκλώματος φέρεται ένας 43χρονος Έλληνας, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται η 42χρονη σύζυγός του και ο 21 ετών γιος τους. Ήδη το προηγούμενο 24ωρο απολογήθηκαν δύο από τους συνολικά επτά συλληφθέντες (όλοι ημεδαποί), από τους οποίους ο πρώτος κρίθηκε προφυλακιστέος και ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος.

Εις βάρος τους η εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, και κατά περίπτωση για μαστροπεία και συνέργεια στην πράξη αυτή, εμπορία ανθρώπων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, απάτη (τετελεσμένη και σε απόπειρα), άμεση συνέργεια στην απάτη, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή υπεύθυνη δήλωση και παράνομη κατοχή όπλου.



Η εξάρθρωση του κυκλώματος ήταν προϊόν πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη σύλληψη των εμπλεκόμενων προσώπων. Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα αναζητείται ένα ακόμη άτομο, ενώ η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον 12 άτομα που διώκονται για επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.





Ο τιμοκατάλογος και τα καθαρά έσοδα

Με επίκεντρο τρία καταστήματα που λειτουργούσαν υπό τον μανδύα της παροχής ψυχαγωγικού και χαλαρωτικού μασάζ, το κύκλωμα φαίνεται πως υποχρέωνε γυναίκες να προσφέρουν ερωτικές υπηρεσίες σε πελάτες, με τον τιμοκατάλογο να κυμαίνεται ανάλογα με το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών από 30 έως 90 ευρώ. Οι παθούσες δεν λάμβαναν σταθερό μισθό, αναγκάζονταν να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, πολλές φορές υπό την απειλή ή χρήση βίας, λεκτικής και ψυχολογικής, όπως προέκυψε κατά την αστυνομική έρευνα. Ανάμεσα στις εννέα εργαζόμενες ήταν μία γυναίκα από την Ουκρανία, 41 ετών, η οποία εγκατέλειψε την πατρίδα της λόγω του πολέμου και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, φιλοξενείται πλέον σε μονάδα υποστηρικτικής αγωγής για γυναίκες - θύματα εμπορίας ανθρώπων.



Οι επιχειρήσεις «βιτρίνα» λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Εύοσμο και στην οδό Μοναστηρίου, ενώ όταν η πρώτη σταμάτησε να λειτουργεί (τον περασμένο Μάρτιο) άρχισε να λειτουργεί ανάλογη επιχείρηση στην πόλη των Σερρών. Ως υπεύθυνη για τη λειτουργία τους φέρεται μία 30χρονη, η οποία συνελήφθη ενώ τα καταστήματα λειτουργούσαν στο όνομα ενός 54χρονου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις διωκτικές αρχές ως «αχυράνθρωπος». Ο τελευταίος που φαίνεται να λάμβανε μηνιαίως το ποσό των 400 ευρώ απολογήθηκε ήδη και αποφασίστηκε η προσωρινή του κράτηση.



Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., οι ημερήσιες εισπράξεις του κυκλώματος προσέγγιζαν τα 600 ευρώ και μηνιαίως τις 18.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο 43χρονος «διευθύνων» την εγκληματική οργάνωση δεν κατέβαλε σταθερούς μισθούς στις εργαζόμενες, ούτε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, τα καθαρά κέρδη από τα μέσα του 2023 που ξεκίνησαν οι αστυνομικές έρευνες υπολογίζονται σε 12.000 ευρώ, τον μήνα.

Οι αγορές αυτοκινήτων και το κόλπο με τα εικονικά τροχαία






Μέρος των παράνομων εσόδων φαίνεται πως νομιμοποιούνταν μέσω αγοράς πολυτελών ή μη αυτοκινήτων από το εξωτερικό, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας και κάποια μεταβιβάζονταν σε τρίτα πρόσωπα ύστερα από τις διαδικασίες έκδοσης των προβλεπόμενων αδειών κυκλοφορίας. Με τον τομέα των αυτοκινήτων συνδέεται και το αποδιδόμενο στην οργάνωση σκέλος των εικονικών τροχαίων ατυχημάτων με σκοπό την εξαπάτηση ασφαλιστικών εταιρειών.




Ως "πρωταγωνιστής" της απάτης φαίνεται ο 43χρονος (διατηρεί ατομική επιχείρηση που μεσολαβεί στην πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) με τη συνδρομή περιστασιακών συνεργών του, όπως περιγράφεται στην ίδια δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει πέντε περιπτώσεις τροχαίων και για δύο απ' αυτές το κύκλωμα πέτυχε να αποζημιωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα υποτιθέμενα τροχαία εμφανίζονται να έχουν σημειωθεί σε περιοχή κοντά στον τόπο διαμονής του 43χρονου και σε όλες τις περιπτώσεις τα οχήματα του κυκλώματος εμφανίζονται να μην έχουν υπαιτιότητα για την πρόκληση των συγκρούσεων, την οποία όμως αποδέχονταν πλήρως οι οδηγοί των άλλων οχημάτων. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψαν ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες και επισκέψεις σε συνεργεία αυτοκινήτων, όπως καταγράφεται στη δικογραφία, ενώ για εμπλοκή στο σκέλος αυτό συνελήφθη ένας 43χρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που μετά την απολογία του στην ανακρίτρια αφέθηκε ελεύθερος.


Επιπλέον, στο κατηγορητήριο περιγράφονται δάνεια που χορήγησε το κύκλωμα σε τρίτα πρόσωπα που είχαν ανάγκη από μετρητά και για τα οποία ζήτησε και λάμβανε μηνιαία επιτόκιο 20%, σε κάποια περίπτωση 12% χάριν διευκόλυνσης προς τον λήπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου