Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

«Αυτοκράτορας» Τεντόγλου στη Ρώμη - Πρωταθλητής Ευρώπης για 3η συνεχόμενη φορά με απίθανο άλμα στα 8.65μ

Τι απίθανη τυπάρα είσαι ρε Μίλτο Τεντόγλου;
Αυτή η τεράστια μορφή του παγκόσμιου αθλητισμού έκανε και πάλι το θαύμα του κατακτώντας το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοικτού στίβου και κάνοντας το 6χ6 σε όλους τους τελικούς Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ανδρών (σε κλειστό και ανοικτό στίβο).Με τους Ιταλούς διοργανωτές να έχουν προμοτάρει όσο κανένα άλλο αγώνισμα τον τελικό του μήκους όπου ο Μίλτος Τεντόγλου θα αντιμετώπιζε τον δικό τους Ματία Φουρλάνι, το Ολίμπικο της Ρώμης ήταν κατάμεστο και η ατμόσφαιρα θύμιζε κάτι από αγώνα της Ρόμα ή της Λάτσιο (αλλά πάντα σε φίλαθλα πλαίσια και με φοβερό fair play στο φινάλε του τελικού)...
Μόνο που δεν είχαν υπολογίσει σωστά το τι μπορεί να κάνει ο Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες.

Ο Μίλτος ξεκίνησε ως 5ος τις προσπάθειες του στον τελικό και με το πρώτο του άλμα «πάγωσε» τους Ιταλούς καθώς το αλμα του ήταν μια δήλωση «Καλησπέρα, ήρθα να πάρω άλλο ένα χρυσό».

Αν και ο ίδιος βγήκε από το σκάμμα εκνευρισμένος για την προσγείωση του, ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραψε 8.42, ήτοι η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.


Λίγο αργότερα ήρθε κι η σειρά του Φουρλάνι ο οποίος δεν έδειξε να αγχώνεται με το 8.42 του Μίλτου και με άλμα στα 8.38μ. πέρασε δεύτερος ξεσηκώνοντας τον κόσμο
Οι υπόλοιποι ήταν πολύ μακριά τους με τους δύο πρωταγωνιστές να κάνουν άκυρα άλμα στη δεύτερη προσπάθεια τους.
Στο τρίτο άλμα ο Ελβερός Έχαμερ έφτασε στα 8.31μ. έχοντας προβάδισμα για το χάλκινο, ωστόσο σ' αυτήν την προσπάθεια ο Τεντόγλου απογειώθηκε στα 8.49 κάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά νέα κορυφαία επίδοση στον κόσμο!
Οι Ιταλοί περίμεναν την απάντηση του Φουρλάνι, αλλά ο νεαρός έχοντας πλέον ακόμη μεγαλύτερη πίεση είχε άλμα στα 8 μέτρα.

Από κει και πέρα συνέχισαν οι 8 πρώτοι, με τον Τεντόγλου όμως να κάνει πλέον τελευταίος την προσπάθεια του (καθότι πρώτος μέχρι εκείνη τη στιγμή) και ο Φουρλάνι προτελευταίος...

Ο Ιταλός με επίδοση 6.60μ. απογοήτευσε του συμπατριώτες του οι οποίοι τρόμαξαν με το επόμενο άλμα του Μίλτου, αλλά η τελική καταμέτρηση έδειξε 8.45μ. Τρίτο άλμα μέσα σε λίγα λεπτά, καλύτερο από την έως σήμερα κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο και απίστευτη σταθερότητα.

Κι όμως η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή... Με τον Φουρλάνι να λυγίζει από την πίεση ο Μίλτος στην 5η του προσπάθεια εκανε άλμα στα 8.65μ. που είναι ατομικό ρεκόρ, αλλά και ρεκόρ σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μένοντας ένα μολίς εκατοστό κάτω από το στοιχειωμένο Πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα.
Κι ενώ όλοι είχαν μείνει μ' ανοικτό το στόμα, ο αθεόφοβος γύρισε στον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι και με πολύ ήρεμο κι αποφασιστικό ύφος του είπε «έχω άλλο ένα...».
Ο Φουρλάνι στην τελευταία του προσπάθεια ήταν άκυρος, αλλά δείχνοντας τον σπουδαίο χαρακτήρα του κι αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του αντιπάλου του γύρισε προς τους συμπατριώτες του κι άρχισε να χειροκροτά παρακινώντας όλο το στάδιο να κάνει το ίδιο για να δώσει ρυθμό στον Έλληνα πρωταθλητή..
Κι Μίλτος τους αποζημίωσε κάνοντας ένα ακόμη τεράστιο άλμα, το οποίος όμως και πάλι του έδωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ καθώς η καταμέτρηση έδειξε 8.65 μέτρα! Δύο άλματα με το ίδιο ατομικό ρεκόρ... Απίθανος πραγματικά, με τον Φουρλάνι να είναι ο πρώτος που έσπευσε να του δώσει συγχαρητήρια... Το αθλητικό ιδεώδες σε όλο του το μεγαλείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου