Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Επαγγελματίες: Αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος με… 20 καταχωρήσεις

 Στο δίλημμα «πληρώνω τον φόρο ή προχωράω σε αμφισβήτηση των τεκμαρτών ποσών, προκαλώντας φορολογικό έλεγχο,» οι περισσότεροι επαγγελματίες φαίνεται να επιλέγουν την ασφαλή οδό! Να δεχθούν δηλαδή τον «λογαριασμό» της εφορίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν υποβληθεί 255 ενστάσεις αμφισβήτησης και από αυτές ολοκληρωθήκαν μόνο 24! Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που «πιάνει» το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις!

Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο και το τεκμαρτό εισόδημα είτε δηλώνοντας ότι το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος ήταν χαμηλότερο λόγω νοσηλείας, στρατιωτικής θητείας ή άλλων αντικειμενικών λόγων είτε υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά. Στην δεύτερη περίπτωση όμως θα πρέπει να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.
Mε βάση τον οδηγό της ΑΑΔΕ, οι εν λόγω υπόχρεοι μόλις εισέλθουν στην ανωτέρω εφαρμογή μπορούν στο πεδίο «Οι Εφαρμογές μου» να επιλέξουν «Αμφισβήτηση του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013».

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, πρέπει να πιστοποιηθεί η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και να υπάρξει συναίνεση στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων.
Από εκείνη όμως τη στιγμή αρχίζει ο «Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους, καθώς η υποβολή της αίτησης συνεπάγεται τη διενέργεια εξονυχιστικού ελέγχου, προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσης για εισόδημα μικρότερο του προσδιορισθέντος τεκμαρτού.
Ο φορολογούμενος υποχρεούται εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει και να υποβάλει το ερωτηματολόγιο, ενώ σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας, χάνεται το δικαίωμα αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος.
Αναλυτικότερα, οι υπόχρεοι αφού έχουν συμπληρώσει τους κωδικούς 443-444 του Ε1, θα επιλέξουν «Υποβολή Αίτησης» και να ξεκινήσουν την υποβολή του σχετικού ερωτηματολογίου, πρέπει μετά να πατήσουν «Υποβολή» στο κουμπί «Ερωτηματολόγιο της παρ.1 του άρθρου 23 ΚΦΔ» και εν συνεχεία να ακολουθήσουν τα ακόλουθα 20 βήματα μέχρι την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης αμφισβήτησης τα οποία είναι:

Βήμα 1 – Ιδιότητα Αιτούντος
Βήμα 2 – Προσωπικά Στοιχεία. Προσυμπληρώνονται τα προσωπικά στοιχεία, όπως αυτά αντλούνται από το Φορολογικό Μητρώο.
Βήμα 3 – Φορολογικό Έτος Διενέργειας Ελέγχου και στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρωθούν τα ακόλουθα στοιχεία:
Βήμα 4 – Στοιχεία Τραπεζικών Λογαριασμών
Βήμα 5 – Στοιχεία Επενδύσεων Συμμετοχών
Βήμα 6 – Στοιχεία Τραπεζικών Θυρίδων
Βήμα 7 – Στοιχεία Λοιπών Επενδύσεων
Βήμα 8 – Στοιχεία Κινητών Μέσων
Βήμα 9 – Στοιχεία Διαθέσιμων Μετρητών
Βήμα 10 – Στοιχεία Διαθέσιμων Κρυπτονομισμάτων
Βήμα 11 – Στοιχεία Ηλεκτροδότησης / Υδροδότησης
Βήμα 12 – Στοιχεία Σταθερής / Κινητής Τηλεφωνίας
Βήμα 13 – Στοιχεία Χρεωστικών / Πιστωτικών / Προπληρωμένων Καρτών
Βήμα 14 – Στοιχεία Ασφάλισης Αυτοκινήτων / Δικύκλων
Βήμα 15 – Στοιχεία Ασφάλισης Προσώπων
Βήμα 16 – Στοιχεία Ασφάλισης Ακινήτων
Βήμα 17 – Στοιχεία Δαπανών για Δίδακτρα
Βήμα 18 – Στοιχεία Δαπανών για Ταξίδια
Βήμα 19 – Προεπισκόπηση Ερωτηματολογίου και Υποβολή της Αίτησης Οι υπόχρεοι σε αυτό ακριβώς το βήμα θα πρέπει να ελέγξουν συγκεντρωτικά όσα έχουν συμπληρώσει σε όλα τα προηγούμενα βήματα και επίσης έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ό,τι χρειάζεται σε οποιοδήποτε βήμα. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην «Υποβολή» πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν «Συμφωνώ και αποδέχομαι» στο πεδίο της «Υπεύθυνης Δήλωσης». Μετά την επιτυχή υποβολή, εμφανίζεται το κατωτέρω μήνυμα:


Βήμα 20 – Εκτύπωση Αίτησης

Σε αυτό το τελευταίο βήμα, επιλέγοντας «ΛΗΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ» στο πεδίο «Αντίγραφο Αίτησης», μπορούν να ανακτήσουν σε μορφή pdf τη δήλωση την οποία έχουν υποβάλει.

1 σχόλιο:

  1. Το Χατζηδάκη το ανάπηρο όπου πέρασε καταστροφή έφερε
    Ρε ανάπηρε τι Προσφυγή να κάνω δεν βλέπεις έσοδα έξοδα περιουσία;
    Το αργόμισθο ΔΥ πως τον αφήνεις να τρώει τον κόπο μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου