Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Αγγλία: Αντιδράσεις για τον… woke σταυρό στη νέα φανέλα της Εθνικής - Η Nike άλλαξε τα χρώματα

Αντιδράσεις που έχουν φτάσει μέχρι και στον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, έχει προκαλέσει στην Αγγλία, η κίνηση της Nike να αλλάξει τον σταυρό στην σημαία της εθνικής ομάδας των ανδρών, βάζοντας μάλιστα χρώματα τα οποία οι επικριτές τα χαρακτηρίζουν ως woke.Η Nike, η οποία κατασκευάζει τις εμφανίσεις των εθνικών ομάδων της Αγγλίας, αποκάλυψε το νέο της σχέδιο αυτή την εβδομάδα, το οποίο είπε ότι αποτίει φόρο τιμής στην ανδρική ομάδα της χώρας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966. Δεν διαθέτει τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι κόκκινος σε λευκό φόντο και είναι η εθνική σημαία της Αγγλίας, αλλά έναν άλλον σε αποχρώσεις του κόκκινου, του μπλε και του μωβ στο πίσω μέρος του γιακά του πουκαμίσου.

Η Nike χαρακτήρισε την αλλαγή μια «ενημέρωση» που είχε σκοπό να «ενώσει και να εμπνεύσει», προσθέτοντας ότι η σχεδίαση «διαταράσσει την ιστορία με μια μοντέρνα αντίληψη του κλασικού».




Όμως, αυτή η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους φιλάθλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας την κατάργηση του νέου σχεδίου.

Οι οπαδοί κατακεραύνωσαν τον αμερικανικό αθλητικό γίγαντα για το γεγονός ότι άλλαξε τον παραδοσιακό κόκκινο σταυρό με έναν που χαρακτηρίζει το ναυτικό, το γαλάζιο και το μοβ στη φανέλα που κοστίζει έως και 125 λίρες.


Ο πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, ο οποίος έπαιξε με την εθνική ομάδα σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, είπε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει η σημαία: «Νομίζω ότι βλέπουμε πολλές αλλαγές αυτές τις μέρες με διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι τα χρώματα για την Αγγλία, όπως τα "Τρία Λιοντάρια", είναι παραδοσιακά», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική, Peter Shilton, δήλωσε σήμερα: «Αυτό είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Είμαι εντελώς αντίθετος. Συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα χρεώσει η Nike. Δεν συμφωνώ με αυτό. Είναι woke. Αν πρόκειται να βάλεις τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου σε μια στολή, κάτι που προφανώς έκανε η Nike, τότε βάλ' τον με τα παραδοσιακά χρώματα. Όπως τα τρία λιοντάρια, είναι παραδοσιακά.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε στην εφημερίδα «The Sun» ότι η Nike θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιο.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Mark Francois, δήλωσε στη MailOnline: «Είμαστε περίπου ένα μήνα πριν από την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου, όταν γιορτάζουμε την αγγλικότητά μας με έναν αισιόδοξο, θετικό τρόπο, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί γιορτάζουν την 4η Ιουλίου. Αυτή είναι μια woke τρέλα και θα πρέπει να την χτυπήσουν στο κεφάλι».






Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας επέμεινε ωστόσο ότι δεν θα ανακαλέσει τη φανέλα, λέγοντας σε ανακοίνωσή της σήμερα το απόγευμα: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον κόκκινο και άσπρο σταυρό του Αγίου Γεωργίου - τη σημαία της Αγγλίας. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους οπαδούς μας, και πώς ενώνει και εμπνέει, και θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στο Γουέμπλεϊ αύριο - όπως πάντα - όταν η Αγγλία παίζει με τη Βραζιλία».

Η πίεση αυξάνεται στα υψηλόμισθα στελέχη που υπέγραψαν τις αλλαγές στον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Οι επικριτές διερωτήθηκαν αν η εταιρεία με έδρα το Όρεγκον, αξίας 122 δισεκατομμυρίων λιρών, θα τολμούσε να αλλάξει τα χρώματα των αστεριών και των λωρίδων στη φανέλα του αμερικανικού ποδοσφαίρου.



Η αντίδραση του Σούνακ

«Όταν πρόκειται για τις εθνικές μας σημαίες, δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε μαζί τους γιατί είναι πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας, ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως είναι» δήλωσε σήμερα (22/3) ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, αφού η απόφαση της Nike.



«Λοιπόν, προφανώς, προτιμώ το πρωτότυπο», είπε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους. «Η γενική άποψή μου είναι ότι όταν πρόκειται για τις εθνικές μας σημαίες, δεν πρέπει να μπλέκουμε μαζί τους, γιατί είναι πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας, ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως είναι».

Τι σημαίνει woke

Woke είναι ένα επίθετο που σημαίνει «επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων». Πλέον, ο όρος φέρεται να έχει αρνητική χροιά στον δυτικό κόσμο, ενώ η κουλτούρα που προωθείται γύρω από την συγκεκριμένη πολιτική, κατηγορείται ως υπερβολική και πολλές φορές παραβιαστική ως προς την ελευθερία του λόγου. Επίσης, η woke κουλτούρα κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιηθεί από το σύστημα, με σκοπό να προωθήσει νεοφιλελευθερες πολιτικές, καμουφλαρισμένες με πολιτικές δικαιωματισμών και προώθησης διάφορων κοινωνικών ομάδων (όπως ΛΟΑΤΚΙ+, φεμινίστριες, ακτιβιστές του BLM κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου