Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Τα μυστικά που κρύβονται στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας: Η αρχαία πόλη και οι αμύθητοι θησαυροί (vid)

 Η σημασία της πόλης επεκτάθηκε και κατά την οθωμανική περίοδο, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού, παραδίδοντας ξυλεία, άνθρακα και οικοδομικά υλικά στην Κωνσταντινούπολη.Σε μια απαράμιλλη επιστημονική προσπάθεια, τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν επιτέλους να αποκαλύπτουν την επί μακρόν κρυμμένη ιστορία τους. Ξεκίνησε το 2020 και σηματοδότησε την πρώτη επιστημονική υποβρύχια ανασκαφή στη Μαύρη Θάλασσα, αποκαλύπτοντας έναν θησαυρό από αντικείμενα χιλιετιών και τα απομεινάρια μιας αρχαίας πόλης-λιμανιού που άκμασε για 1.500 χρόνια πριν υποκύψει στη θάλασσα.

Στη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται ο μικρός κόλπος του Kerpe. Γνωστός στην αρχαιότητα με το ελληνικό του όνομα που σημαίνει «δοχείο» ή «κανάτα», η ονοματολογία αυτή υποδηλώνει τη σημασία του κόλπου στην αρχαιότητα ως πολυσύχναστου εμπορικού κόμβου. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής, βυζαντινής και γενοβέζικης περιόδου, η πόλη χρησίμευε ως ζωτικής σημασίας ενδιάμεσος σταθμός και ασφαλές λιμάνι για τα πλοία που έπλεαν στα επικίνδυνα νερά της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή η ιστορική αφήγηση, που για πολύ καιρό βυθιζόταν κάτω από τα κύματα, έρχεται τώρα στο φως μέσα από τα ευρήματα αυτής της πρωτοποριακής ανασκαφής, όπως αναφέρει το Anatolian Archaeology.
Η σημασία της πόλης επεκτάθηκε και κατά την οθωμανική περίοδο, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού, παραδίδοντας ξυλεία, άνθρακα και οικοδομικά υλικά στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό εξασφάλισε τη συνεχή σημασία του λιμανιού πολύ πριν από την οθωμανική εποχή, χαρακτηρίζοντάς το ως κρίσιμο κόμβο στα εμπορικά δίκτυα του αρχαίου κόσμου.

Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν από αυτόν τον βυθισμένο οικισμό, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται πριν από 2.400 χρόνια, παρέχουν μια απτή σύνδεση με το παρελθόν. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται αμφορείς, τα αρχαία δοχεία που χρησιμοποιούνταν ευρέως για τη μεταφορά αγαθών σε όλη τη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Αυτά τα ευρήματα, μαζί με άλλα λείψανα που είναι χαρακτηριστικά ενός εμπορικού κέντρου, προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τις εμπορικές δραστηριότητες που κάποτε ευδοκιμούσαν σε αυτό το αρχαίο λιμάνι.


Αυτή η πρώτη επιστημονική υποβρύχια ανασκαφή στη Μαύρη Θάλασσα όχι μόνο αναδεικνύει τις τεχνολογικές και μεθοδολογικές εξελίξεις στην υποβρύχια αρχαιολογία, αλλά ανοίγει επίσης ένα παράθυρο στο παρελθόν, αποκαλύπτοντας τη δυναμι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου