Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Φοβάται η γάτα σας κάθε φορά που ακούει κάποιον θόρυβο; Πώς να την βοηθήσετε

Είναι λογικό κάποιοι θόρυβοι να μας ταράζουν και να μας φοβίζουν ειδικά αν είναι αναπάντεχοι και δυνατοί. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Όταν ακούσουν έναν θόρυβο είναι απολύτως φυσιολογικό να τρομάξουν ειδικά αν αυτός ακούστηκε σε στιγμή που δεν το περιμένανε.
Μπορεί να είναι ένας κεραυνός, ένα ποτήρι που έπεσε κάτω και έσπασε, ένα δυνατό χτύπημα της πόρτας. Ωστόσο, αυτό αρχίζει και γίνεται πρόβλημα όταν το αγαπημένο μας ζωάκι, και πιο συγκεκριμένα ο μικρός μας αίλουρος, η γάτα μας, φοβάται με το παραμικρό. Αποτελεί πρόβλημα γιατί βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και έχει ένα μόνιμο άγχος για το αν συμβεί κάτι. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοβάται ακόμα και την σκιά της και πολλές φορές να γίνεται ακόμα πιο επιφυλακτική με τους ανθρώπους και να εμπιστεύεται πολύ δύσκολα.

Αν έχετε κι εσείς ένα γατάκι που φοβάται πολύ τους θορύβους και κάθε φορά που ακούει κάτι τινάζεται σαν να το έχει χτυπήσει ρεύμα ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να το ηρεμήσετε και να ελαχιστοποιήσετε τον τρόμο και το άγχος του.

Για αρχή αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον για τη γάτα σας ώστε να μπορεί να αποσυρθεί κάθε φορά που αγχώνεται, φοβάται ή νιώθει ότι απειλείται από έναν θόρυβο ή ένα γεγονός. Μπορείτε να φτιάξετε μια άνετη γωνίτσα, σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού σας, να τοποθετήστε μια μαλακή κουβέρτα, λιχουδιές, παιχνίδια και γενικά οικείες εικόνες και μυρωδιές.

Ανάλογα με τον θόρυβο που φοβάται η γάτα σας, θα πρέπει να διαχειριστείτε διαφορετικά την κατάσταση. Να είστε προετοιμασμένος/η γιατί θα χρειαστείτε χρόνο – το πόσος χρόνος εξαρτάται από την κάθε γάτα – και πολλή υπομονή. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Χτύπημα κουδουνιού ή πόρτας: Το να χτυπήσει η πόρτα ή το κουδούνι στα ξαφνικά μπορεί να ταράξει πολύ τη γάτα σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι πριν την άφιξη των καλεσμένων σας να ενθαρρύνετε την γάτα σας να πάει στην ήρεμη γωνιά που της έχετε φτιάξει για να μην αγχωθεί. Αυτό που σίγουρα θα σας βοηθήσει είναι να ζητήσετε από τους επισκέπτες να σας καλέσουν για να τους ανοίξετε και να μην χρειαστεί να χτυπήσουν την πόρτα ή το κουδούνι του σπιτιού σας.

Ηλεκτρική σκούπα: Από τους συνηθέστερους φόβους ενός κατοικιδίου είναι ο θόρυβος που κάνει η ηλεκτρική σκούπα. Στην όψη και στο άκουσμά της μπορεί να τρομοκρατηθεί. Για να παραμείνει, λοιπόν, η γατούλα σας ήρεμη, καλό είναι πριν αρχίσετε το σκούπισμα να την βάλετε σε ένα ασφαλές δωμάτιο ώστε να περιοριστεί η ένταση του θορύβου της σκούπας. Υπάρχουν στο εμπόριο ηλεκτρικές σκούπες που είναι σχεδόν αθόρυβες, οπότε αν έχετε τη δυνατότητα κάντε την έρευνά σας πριν την αγοράσετε και είναι σίγουρο ότι η γατούλα σας την επόμενη φορά που θα σκουπίσετε θα είναι πολύ πιο ήρεμη.


Χτύπημα τηλεφώνου: Μπορεί κάποιες φορές να τρομάξουμε ακόμα κι εμείς από το ξαφνικό χτύπημα του τηλεφώνου. Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να χαμηλώσετε την ένταση του τηλεφώνου σας ώστε να μην τρομάζει η γάτα σας. Η αλλαγή του ήχου κλήσης, ειδικά αν είναι απότομος, σίγουρα είναι κάτι που θα βοηθήσει.

Ξαφνικοί και απροσδόκητοι ήχοι: Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν αυτοί οι ήχοι. Ωστόσο, αν έχετε δημιουργήσει τις κατάλληλες κρυψώνες για τη γατούλα σας σε διάφορα σημεία του σπιτιού, μπορεί να απομονωθεί όποτε το έχει ανάγκη μέχρι να νιώσει έτοιμη να ξανακάνει την εμφάνισή της.

Η διαδικασία της απευαισθητοποίησης

Μια μέθοδος που ακολουθούν πολλοί γατογονείς, ειδικοί συμπεριφοράς και εκπαιδευτές είναι η απευαισθητοποίηση του κατοικιδίου πάνω σε αυτό που τους φοβίζει. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Σταδιακά, θα πρέπει να εισάγετε τους ήχους που φοβάται η γάτα σας στην καθημερινότητά της. Στην αρχή η έντασή τους θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή. Μέρα με τη μέρα, μπορείτε να αυξάνετε την ένταση ή να μειώνετε την απόσταση της γάτας σας και του σημείου από το οποίο προέρχεται ο θόρυβος μέχρις ότου να είναι απολύτως χαλαρή ενώ ακούγεται ο ήχος στην τυπική του ένταση.

Την ώρα που ακούγεται ο “τρομακτικός” αυτός ήχος μπορείτε να δίνετε στον μικρό σας αίλουρο λίγες από τις αγαπημένες του λιχουδιές. Ίσως χρειαστείτε και τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου για να βάλει για παράδειγμα εκείνο ηλεκτρική σκούπα και εσείς να είστε με την γάτα σας αγκαλιά, να παίζετε και γενικά να κάνετε πράγματα που την χαροποιούν για να απασχολείται και να μην δίνει σημασία σε ότι συμβαίνει γύρω της.

Εάν αρκετοί και διαφορετικοί θόρυβοι τρομάζουν τη γάτα σας, δουλέψτε έναν έναν τη φορά. Περιμένετε μέχρι να φαίνεται σχετικά άνετη με έναν ήχο προτού ασχοληθείτε με κάποιον άλλο.

Αν δείτε τη γάτα σας να αγχώνεται σταματήστε την εκπαίδευση, μειώστε την ένταση του ήχου ή αυξήστε την απόσταση με τον πομπό. Στην επόμενη συνεδρία ξεκινήστε με μεγαλύτερη απόστασή ή με μικρότερη ένταση απ’ ότι προηγουμένως. Όταν καταφέρετε να μείνει η γάτα σας χαλαρή ακούγοντας τον ήχο που μέχρι πριν την τρόμαζε, μπορεί να βάλετε τον ήχο να ακούγεται την ώρα που τρώει ή παίζει. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά για να αποφύγετε τη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα χρειαστείτε αρκετό καιρό και ότι δεν πρέπει να τα παρατήσετε με την πρώτη δυσκολία. Εξάλλου, όταν τα καταφέρετε θα νιώσετε πολύ καλύτερα επειδή η γάτα σας θα σταματήσει να αγχώνεται και να φοβάται με το παραμικρό.

Δεν είναι κακό να ζητήσετε τη βοήθεια του/της κτηνιάτρου σας ή ενός/μίας ειδικού που είναι περισσότερο εξοικειωμένος/η με τέτοιου είδους τεχνικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου