Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί οι γάτες δείχνουν την κοιλιά τους στον κηδεμόνα τους

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την κίνηση την έχουμε συνηθίσει από τα σκυλάκια. Αυτά είναι συνήθως που ξαπλώνουν ανάσκελα δείχνοντας την χνουδωτή κοιλιά τους στον σκυλογονιό τους για να πάρουν ακόμα περισσότερα χάδια, για να δηλώσουν την εμπιστοσύνη και ίσως την υποταγή τους.Από την άλλη πλευρά οι γάτες, δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές. Σπάνια δηλαδή θα γυρίσουν την κοιλιά τους για χάδια και αν το κάνουν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλουν κάτι τέτοιο. Πολλές, μάλιστα, γατούλες μπορεί να εμφανίσουν επιθετικότητα και να γρατζουνίσουν όποιον προσπαθήσει να τρίψει την κοιλίτσα τους.

Γιατί, όμως, αυτά τα αιλουροειδή πλάσματα γυρίζουν ανάσκελα, προτάσσοντας την κοιλιά τους και τεντώνοντας κάθε εκατοστό του ευλύγιστου κορμιού τους;

Μπορεί για εμάς η κοιλιά της γάτας μας να είναι μαλακή σαν ζελεδάκι και απαλή σαν σύννεφο, όμως για εκείνες είναι μια περιοχή ευάλωτη, γεμάτη με πολλά ζωτικά όργανα, οπότε ενστικτωδώς προσπαθούν να την καλύψουν και την προστατέψουν. Αυτό που αναφέρουν ειδικοί συμπεριφοριστές ζώων είναι πως οι γάτες δείχνουν την κοιλιά τους μόνο στα άτομα που εμπιστεύονται, ξέρουν ότι δεν αποτελούν απειλή και ελπίζουν δεν πρόκειται να τις βλάψουν.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι γάτες δείχνουν την κοιλιά τους. Ο ένας από αυτούς είναι ότι θέλουν ένα καλό μασάζ/ξύσιμο και περιμένουν από τον γατογονιό τους να τους προσφέρει ένα χεράκι βοηθείας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες τις γάτες και πολλές είναι αυτές που αν προσπαθήσει κάποιος να τις ακουμπήσει σε αυτό το ευαίσθητο σημείο του σώματός τους, είτε θα αμυνθούν είτε θα επιτεθούν.


Κάποιες γάτες δείχνουν την κοιλιά τους γιατί προσπαθούν να περάσουν ένα μήνυμα στον κηδεμόνα τους. Ξέρουν ότι κάθε φορά που στριφογυρίζουν ανάσκελα, αυτός θα τρελαθεί από την χαρά του και θα τους δώσει για παράδειγμα μια λιχουδιά. Έτσι, λοιπόν, εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δείχνουν την κοιλίτσα τους για να πάρουν αυτό που θέλουν.



Τελικά, όμως, αρέσει στις γάτες να τις χαϊδεύουν στην κοιλιά;

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες δεν είναι και οι μεγαλύτερες φαν του τριψίματος της κοιλιάς τους. Επειδή, όπως, αναφέραμε η κοιλιά είναι ένα μαλακό και ευάλωτο σημείο, ακόμα και ένα μικρό άγγιγμα μπορεί να τις τρομάξει ή να τις αγχώσει. Σε αντίθεση, λοιπόν, με του σκύλους οι οποίοι απολαμβάνουν και με το παραπάνω τα χάδια στην κοιλιά, οι γάτες μάλλον δεν το θεωρούν και τόσο καλή ιδέα. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, και κάποιες γάτες απολαμβάνουν κάθε είδους προσοχής που τους δείχνει ο κηδεμόνας τους.

Αν πιστεύετε ότι και το δικό σας αιλουροειδές κατοικίδιο αγαπάει το τρίψιμο στην κοιλιά, μπορείτε να το προσπαθήσετε όταν σας γυρίζει ανάσκελα και αρχίσει να τεντώνεται και να γουργουρίζει. Θα πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικός/ή, να παρατηρείτε τα σημάδια και όταν νιώσετε ότι δεν θέλει άλλο, να αφήσετε την γάτα σας στην ησυχία της. Ακόμα και χαλαρή να είναι μπορεί ξαφνικά λόγω υπερδιέγερσης να αποφασίσει ότι την έχετε εκνευρίσει και να σας γρατζουνίσει ή να σας δαγκώσει. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή!

Συνοψίζοντας


Ας μην παίρνουμε παράδειγμα από τους σκύλους που αγαπούν τα χάδια στην κοιλιά. Οι γάτες είναι λίγο πιο πολύπλοκα όντα και ναι μεν μπορεί να γυρίζουν την κοιλιά τους γιατί θέλουν χάδια, νιώθουν ασφάλεια και δείχνουν εμπιστοσύνη, όμως δεν ανέχονται και πολλά πολλά και έτσι μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως. Επομένως, αν θέλετε να γαργαλήσετε την μικρή σας γατούλα στην χνουδωτή της κοιλιά, καλό είναι να το κάνετε με προσοχή και όταν νιώσετε ότι δεν θέλει άλλο, να την αφήσετε να ηρεμήσει. Να ξέρετε αυτό θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο από τα χάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου