Τη διαβεβαίωση ότι η πρωτοβουλία «3+1», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν, στο πεδίο της περιφερειακής συνεργασίας, έδωσε μιλώντας διαδικτυακά στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων.
«Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανασχεδιάζεται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Με μεγάλη χαρά είδα την έμφαση που έδωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στο όχημα "3+1" κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν» σημείωσε ο κ.Πάιατ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία-όχημα, σημείωσε, παραμένει ισχυρή προτεραιότητα, ως προς το πώς η αμερικανική διοίκηση επεξεργάζεται την περιφερειακή συνεργασία, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα των ΗΠΑ ως παρατηρήτριας στο Φόρουμ για το Φυσικό Aέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και «αξιοποιώντας έναν πολύ ισχυρό διάλογο με την ΕΕ τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια, όσο και για την ενεργειακή μετάβαση».
«Από την αμερικανική οπτική, βλέπουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως μια περιοχή εξαιρετικής ευκαιρίας» σημείωσε και αναφέρθηκε και στη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στο εξαιρετικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο και άλλες χώρες, αλλά και στις ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ήταν μπροστά» σε πολλά από τα ζητήματα της περιφερειακής διασύνδεσης, μέσα από σημαντικά πρότζεκτ όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία.
Η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον ερχόμενο χειμώνα
Στην «αυξανόμενα στενή συνεργασία» των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και στον «πολύ κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας», αναφέρθηκε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτε Γιούουλ Γιόργκενσεν (Ditte Juul Joergensen).
«Η Ελλάδα έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο ως σημείο εισόδου (ενέργειας) και ως κόμβος συνεργασίας, που σχετίζεται με όλη την Ευρώπη» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά έργα όπως ο αγωγός ΙGB και οι ελληνικές επενδύσεις σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που μπορούν να βοηθήσουν το σύνολο της περιοχής να παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κυρία Γιόργκενσεν και στον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδας και ως καλού παραδείγματος στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, μέσω της σημαντικής επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόσθεσε δε, πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις και έχει τους ίδιους στόχους με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της ενέργειας, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της απανθρακοποίησης των ενεργειακών συστημάτων και η διασφάλιση προσιτής και αειφόρου ενέργειας.
Ερωτηθείσα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας για τον ερχόμενο χειμώνα, η κυρία Γιόργκενσεν απάντησε πως η ΕΕ έχει δημιουργήσει τα εργαλεία και τις υποδομές, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια συνεχιζόμενη κρίση. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι γεμάτες κατά περίπου 58%, ποσοστό- ρεκόρ για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε και περισσότερες ΑΠΕ μπήκαν στο σύστημα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε, χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας, την επιτάχυνση της αξιοποίησης των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ιδίως ότι οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς αναμένουν συνέχιση της κρίσης, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές πρόσθετες προμήθειες ενέργειας, που να μπαίνουν στο σύστημα παγκοσμίως.
«Κοιτάζοντας λοιπόν τον επόμενο χειμώνα περιμένουμε ότι η κρίση και οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια των προμηθειών, δεδομένου ότι υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων, που είναι έξω από τον έλεγχό μας» πρόσθεσε.
Αναφερόμενη δε στην πλατφόρμα «AggregateEU», που τέθηκε σε λειτουργία στις 25 Απριλίου, επισήμανε ότι αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο, που προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά σε μικρούς αγοραστές και που εκτιμάται ότι στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να σταθεροποιήσει τις τιμές της ενέργειας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να αξιολογηθεί ο ακριβής αντίκτυπός της.
Ο Οσάμα Μομπάρεζ για το τριμερές μνημόνιο ΕΕ- Αιγύπτου- Ισραήλ
Την εκτίμηση ότι οι στόχοι του τριμερούς μνημονίου ΕΕ- Αιγύπτου και Ισραήλ για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιτευχθούν διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του EMGF, Οσάμα Μομπάρεζ (Osama Mobarez). «Πέρυσι, σε μια από τις υπουργικές συναντήσεις μας, υπεγράφη το περίφημο τριμερές MoU, με δύο βασικούς στόχους: Την επιτάχυνση των προμηθειών αερίου από την περιοχή μας για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας και την πραγματοποίηση αυτού του στόχου με υπεύθυνο τρόπο, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε: Η τεχνολογία είναι εδώ, η υποδομή είναι εδώ, αυτό που χρειάζεται είναι να συνεργαστούμε, για να πράξουμε (όσα συμφωνήθηκαν) με τον σωστό τρόπο» είπε.
Εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα πολλή προοπτική για την εξεύρεση αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως είπε, με βάση αρκετές έρευνες, στην περιοχή θα μπορούσαν ίσως να ανευρεθούν άλλα 300 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Η Κύπρος, σημείωσε, έχει ήδη κάνει περισσότερες ανακαλύψεις, η Ελλάδα είναι αρκετά δραστήρια (στην έρευνα) και υπάρχει η ελπίδα ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι και από άλλες χώρες της περιοχής. Βραχυπρόθεσμα, είπε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ήδη υφιστάμενη υποδομή LNG της Αιγύπτου, δυναμικότητας περίπου 17-18 bcm ετησίως, η οποία δεν αξιοποιείται ακόμα πλήρως και θα μπορούσε να επεκταθεί στα 50 bcm, προσφέροντας λύσεις μεσοπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να συζητηθούν και άλλες επιλογές, αλλά καθεμία από αυτές έχει και προκλήσεις, καθώς «δεν αρκεί να είναι οικονομικά βιώσιμη, πρέπει να είναι και πολιτικά βιώσιμη». Ο κ.Μομπάρεζ επισήμανε και τα οφέλη που θα υπάρξουν αν μπει στην εξίσωση το υδρογόνο._
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(353)
- ► Ιανουαρίου (353)
-
►
2024
(10350)
- ► Δεκεμβρίου (1164)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
-
▼
Απριλίου
(1328)
- Συνελήφθη 35χρονος Γεωργιανός για διάρρηξη «μαμούθ...
- «Σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο από σπίτι και έφυγαν μέρα...
- Λαμία: «Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε» - Τ...
- Το έγκλημα μέσα στο δικαστήριο: Ο «Τιγανίτης» έσφα...
- Γιώργος Καραϊβάζ: Τι πρόδωσε τους δράστες - Μισόλο...
- Τουρκία - Bild: «Κατάρρευση της προσφυγικής συμφων...
- Τουρκία: Οι Αρχές έκλεισαν απροειδοποίητα τον εναέ...
- Νεκρή μια τετράχρονη από επίθεση ψαράδων σε πλεούμ...
- Έξαλλος vegan ακτιβιστής που έφαγε... νερόβραστα κ...
- Δολοφονία Καραϊβάζ: Το τηλεφώνημα ενός από τους συ...
- Challenger Cup πόλο, Τεράσα - Απόλλων Σμύρνης 14-1...
- Νορβηγία: Ένα γλυπτό για τη «Φρέγια» στο Όσλο μετά...
- Κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό στη Σ...
- Αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη του βασιλιά Καρόλο...
- Κορινθία: Ρομά έκλεψε καλώδια χαλκού... 1 τόνου κα...
- Η άγνωστη ιστορία πίσω από το όνομα του πρίγκιπα W...
- Ευρέως χρησιμοποιούμενο παυσίπονο επηρεάζει τη λει...
- Στα 20 της γέμισε με τατουάζ όλο το σώμα της και τ...
- Απατεώνας έκανε ψώνια από την... Hermès με την κάρ...
- Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: Οι Βρετανοί διαφωνούν με το...
- Estée Lauder: H ιστορία πίσω από το γνωστό brand
- La Vie En Rose
- Ferrari Roma Spider,
- Αλεξανδρούπολη: Γερανός «χτύπησε» σε καλώδια υψηλή...
- Γαλλία: Θύμα ληστείας Ελληνίδα αεροσυνοδός - Την μ...
- Ταϊλάνδη: Γυναίκα κατηγορείται ότι δηλητηρίασε με ...
- Γιώργος Καραϊβάζ: Τα πακιστανικά τηλέφωνα και τα τ...
- Κριστιάνο Ρονάλντο - Απίστευτη ατάκα του προέδρου ...
- Γκραν Πρι ξιφασκίας: Μοναδική Γκουντούρα, χρυσό με...
- Πολωνία: Το «στρατιωτικό αντικείμενο» που βρέθηκε ...
- Το video με τη μικρή χορεύτρια που μας γεμίζει αισ...
- Παναγιωτόπουλος: Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στ...
- Ρωσία: Μέσω Ουκρανίας εφοδιάζει την Ευρώπη με φυσι...
- Ιταλία: Σάλος για το άγαλμα γοργόνας αλά... Καρντά...
- Το κινεζικό αντίπαλο δέος των Wrangler και Defender
- Σουηδία: Εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικοί αντιδραστ...
- Γερμανία: Παραμένει... κοκέτα στα 113 της η γηραιό...
- Ανήλικοι Ρομά με αρχηγό γυναίκα έκλεβαν και λήστευ...
- Γυναίκα πήγε στους γιατρούς με «βουητό» στο αυτί κ...
- Έρευνα για την πιστωτική κάρτα: Πώς μέσα σε ελάχισ...
- Νέα υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης - Τ...
- Πατριός βίαζε και εξέδιδε τον ανήλικο γιο της συντ...
- Ντογιάκος: «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπο...
- Μπραντ Πιτ: Ήταν... στοιχειωμένο το σπίτι του; - Τ...
- Μπού! O τρόμος που έγινε παγκόσμιο business – Ενα ...
- Τελείωσαν άδοξα οι διακοπές 13 κατασκηνωτών με κοκ...
- Η τρομερή ιστορία του Adam Rainer, του ανθρώπου πο...
- Tο διαβόητο πείραμα με τον δικέφαλο σκύλο που έχει...
- Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ούν επιτίθεται στον Μπάιντ...
- Καλαμάτα: Είπαν σε 31χρονο «βγάλε την μπλούζα της ...
- «Χάος αν επανεκλεγεί ο Μπάιντεν» - Για πρώτη φορά ...
- Maserati GranTurismo
- Σοϊλού «τα βάζει» με τον Μπάιντεν και τον κατηγορε...
- Αλβανία: «Ντελιβεράς» εκτέλεσε επιχειρηματία σε κα...
- Μέγας Αρχιμανδρίτης: Προσφυγή στη δικαιοσύνη προαν...
- Σόδα παντού, ακόμα και στον καφέ: η τάση που ήρθε ...
- Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Εντοπίστηκε κρούσμα ...
- Άγριο κράξιμο: Αγόρασε φαγητό για άστεγο, αλλά το ...
- Οι αιρέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο - Από τη Γου...
- Ισραήλ - Χέρτζογκ: Η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότ...
- Πολυτεχνείο: Οι 11 καινοτόμες εταιρείες τεχνοβλαστ...
- Πέθανε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης σε ηλικία 79 ετών
- C-130 που παίρνει η Ελλάδα
- Γιώργος Καραϊβάζ: Στα ίχνη του εντολέα της εκτέλεσ...
- Εκλογές 2023: Οι απόδημοι Έλληνες θα ψηφίσουν σε 9...
- Κάπνισμα: Ο παράγοντας που θα σας πείσει να το κόψ...
- Ξυλοκόπησε τη σύζυγό του επειδή έκλαιγε το βρέφος ...
- MasterChef: Ο Νίκος Τράκας κέρδισε το Silver Award
- Κένυα: Ποιος είναι ο διάσημος πάστορας που συνελήφ...
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις φλόγες δεξαμενή καυσίμ...
- Τρομακτικό χρονοδιάγραμμα εξηγεί τι θα συμβεί στο ...
- Το πιο ακριβό διαμέρισμα της Αθήνας αγοράστηκε από...
- Εκλογές 2023: Ποια είναι η επικεφαλής του ψηφοδελτ...
- Κινητό: Ο λόγος που πρέπει να σταματήσουμε να σκρο...
- Ο κύριος Επαμεινώντας, πολιτικός του μέλλοντος
- Τουρκικές εκλογές - Άμεση ανάλυση της «Liberation»...
- Δολοφονία Καραϊβάζ: Πώς το λευκό φορτηγάκι «πρόδωσ...
- Τσαβούσογλου: Προετοιμασία τετραμερούς συνόδου των...
- Νεπάλ: Φόβοι για συνωστισμό στη «ζώνη θανάτου» του...
- Βραζιλία: Έδιωξαν μοντέλο του OnlyFans από σούπερ ...
- Χουάν Κάρλος έχει κρυφή κόρη από εξωσυζυγική σχέση...
- Καρλ Λάγκερφλντ: Ντοκιμαντέρ του BBC ερευνά τον κλ...
- Οδηγός νταλίκας μετέφερε λαθραία τσιγάρα στην Ηγου...
- Ιταλία - Έλι Σλάιν: Αντιδράσεις για τη γραμματέα τ...
- Γυναίκα επιτέθηκε σεξουαλικά σε άνδρα στο μετρό το...
- Ντάνιελ Νούρκα: «Την περίοδο που έψαχνα σπίτι, μου...
- Αποχώρησε από το Survivor η Σαλταφερίδου, ως η πιο...
- Βαγγέλης Δρίσκας: Το κρέας μιλάει στο DNA των Ελλή...
- Tony Bennett, Lady Gaga - I've Got You Under My Sk...
- Αλλάζουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων
- Σουδάν: Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν τουρκ...
- Νέο Ηράκλειο: Η Δίωξη Εκβιαστών ανέλαβε την υπόθεσ...
- Χτύπησε ηλικιωμένο λαχειοπώλη και άρπαξε ξυστά λαχεία
- Πατήσια: «Δεν σταματούσαν να τον χτυπούν μέχρι που...
- Ρωσία: Ο Πούτιν «καρατόμησε» τον υφυπουργό που έδω...
- Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν τυπική, απρόσιτη, με κινήσ...
- Έλληνες ερευνητές ανασχεδιάζουν το «ξυλάκι» του γι...
- Ξενοδοχείο «big brother» στη Χαλκιδική: Η κρυφή κά...
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση μολυσμένου γερμανικού χαβιαριού
- Βασίλης Τόπαλος: Ανατροπή στην υπόθεση - Νέες διώξ...
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου