Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Mercedes SL του 1955 στη Ferrari GT του 1964

“To design δεν είναι απλά μια τέχνη. Είναι η κομψότητα της λειτουργίας”. Τα παραπάνω λόγια του θρυλικού σχεδιαστή αυτοκινήτων Dr. Porsche δίνουν κάποια στοιχεία που ορίζουν τα αυτοκίνητα που σας παρουσιάζουμε, ως “εμβληματικά”. Ο Roger Penske είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που ασχολείται με τους επαγγελματικούς αγώνες αυτοκινήτων και ένας συνταξιούχος επαγγελματίας οδηγός αγώνων αυτοκινήτων. Στην προσπάθειά του να ορίσει ένα αυτοκίνητο ως “iconic” είχε πει: “…Είναι ένας συνδυασμός μοναδικού στυλ, ευέλικτης απόδοσης, δημοφιλίας και τεχνικής αρτιότητας”.


Τέτοια αυτοκίνητα εκτίθενται στο Τορόντο του Καναδά, σε μια συλλογή που πήρε τον τόσο ευφάνταστο, όσο και πραγματικό, τίτλο “Dare to dream” (προορίζεται για όσους τολμούν να ονειρεύονται). Ιδιοκτήτης της συλλογής είναι ο Καναδός Miles Spencer Nadal, που χαρακτηρίζεται ως “διεθνής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος”. Υπήρξε παιδί που μεγάλωσε με πενιχρά οικονομικά μέσα, άρα είναι αυτοδημιούργητος, κάτι που τον έκανε να πιστεύει με πάθος στην προάσπιση των ανθρώπων να κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς όρια, έχοντας ιδρύσει την πρωτοβουλία Dare To Dream για την υποστήριξη φιλόδοξων επιχειρηματιών και ατόμων που έχουν ανάγκη.




Mercedes-Benz 300SL Gullwing, 1955

Το παιδικό πάθος του ήταν η συλλογή από αυτοκινητάκια τύπου matchbox, ενώ η συλλογή των ίδιων μοντέλων σε πραγματικές διαστάσεις ήταν ένα όνειρο που πραγματοποίησε ως ενήλικας. “Για εμένα το πρώτο αυτοκίνητο που πλοιρούσε όλα τα κριτήρια του ορισμού ενός “iconic” αυτοκινήτου ήταν η Aston Martin DB5. Aυτόματα αναγνωρίσιμη διαθέτει ένα διαχρονικό στυλ και μια προέλευση που είχε “μπολιαστεί” με τις υψηλές επιδόσεις”. Παρά τα αλλεπάλληλα “casting” αυτοκινήτων που έκανε η οικογένεια Broccoli, που κατέχει τα δικαιώματα των ταινιών James Bond, το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου αποτέλεσε με ευκολία το αποτελεσματικότερο όπλο στη φαρέτρα του θρυλικού μυστικού πράκτορα της MI6. Το θερμό ενδιαφέρον που είχε από μαθητής για τα αυτοκίνητα του James Bond, είχαν μια συνεχόμενη επίδραση στη ζωή του Καναδού μετέπειτα επιχειρηματία. Ετσι, 14 χρόνια πριν, αγόρασε μια Aston Martin DB7 Vantage. Αυτή ήταν και η πρώτη αγορά πραγματικού αυτοκινήτου από τον Miles Spencer Nadal. “Μια εκπληκτική μηχανή που προηγουμένως μόνο ονειρευόμουν, η DB7 έχει ξεχωριστό design, θρυλικό σχήμα και φυσικά ανώτερες επιδόσεις”.




Ferrari 250 GT Lusso, 1964




Jaguar XK-150, 1959




BMW Isetta 250, 1957

Η επόμενή του αγορά ήταν μια Mercedes Benz 280 3.5. Aκολούθησαν μια Porche 356, μια Mercedes Benz 450 SL, μια Bentley turbo, Ferrari Maranello… Κάθε μοντέλο είχε τη δική του ξεχωριστή θέση στον κόσμο της αυτοκίνησης. Ο Καναδός επιχειρηματίας είχε γίνει πλέον συλλέκτης αυτοκινήτων. Τον καθόρισαν ως τέτοιο δύο συναντήσεις που είχε στη ζωή του. Η μία ήταν η επίσκεψη που έκανε πριν δύο χρόνια στο γκαράζ “D.A.D.” του Αμερικάνου σχεδιαστή μόδας Ralph Lauren. Ο τελευταίος αφιέρωσε δύο ώρες από τον χρόνο του για να δείξει τη συλλογή σπάνιων αυτοκινήτων του, μαζί με τον manager της συλλογής Mark Reinwald, στον Miles Spencer Nadal. Ο τελευταίος είπε πως αυτή η εμπειρία του άλλαξε τη ζωή. Είχε εντυπωσιαστεί από την απεριόριστη προσοχή στη λεπτομέρεια της συλλογής του Ralph Lauren, μέχρι που είπε στον εαυτό του “Είδα το φως. Είδα πώς είναι η Ουτοπία”.




Mercedes-Benz 300 SL Roadster, 1959




Lamborghini Miura P400SV

Η δεύτερη συνάντηση που τον καθόρισε ως συλλέκτη αυτοκινήτων ήταν αυτή με τον Jay Leno. Ο James Douglas Muir Leno είναι Αμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής, κωμικός, συγγραφέας, ηθοποιός και ιστορικός αυτοκινήτων. Αφού έκανε stand-up comedy για χρόνια, έγινε ο οικοδεσπότης της εκπομπής The Tonight Show του NBC από το 1992 μέχρι το 2009, όταν ο Conan O’Brien ανέλαβε ως παρουσιαστής. “Nομίζω ότι είναι ο πιο λαμπρός άνθρωπος στον κόσμο των αυτοκινήτων”, είπε ο Καναδός συλλέκτης για τον Jay Leno. “Η βοήθειά του για την απόκτηση καινούργιων μοντέλων ήταν τεράστια”, συμπλήρωσε. Τόλμησε να ονειρευτείς λοιπόν. Παίζοντας παιχνίδια για μεγάλους, θα συμπληρώναμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου