Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Τσαβούσογλου: Συζητάμε μόνο λύση δύο κρατών στην Κύπρο - Δεν πέφτει λόγος στην Ε.Ε

  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση του στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει διαπραγμάτευση για κάτι που δεν θα γίνει, εννοώντας την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θέλουμε, είπε, μια λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Ερσίν Τατάρ, είπε ότι δεν συζητεί την ομοσπονδία ως λύση, αλλά μια μορφή δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα. Αναφέρθηκαν και οι δύο στο θέμα των φυσικών πόρων, με τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι εάν βρεθεί μια φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η πρόταση για μια συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο ήταν τουρκική ιδέα. Και στο Κραν Μοντάνα σε κάθε συνάντηση πρωί και βράδυ, αλλά και στη Γενεύη, στην Σύνοδο το 2017 για την Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός «είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Από δω και πέρα ξανά διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν θα γίνουν. Αυτό το είπα και εγώ πολλές φορές, το είπε και ο κ. Ακιντζί, το είπε και στο Κραν Μοντάνα». Τουρκία και ψευδοκράτος το είπαν πολλές φορές, σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης την θέση ότι η αποτυχία στο Κραν Μοντάνα οφείλεται στο ότι η ελληνκυπριακή πλευρά, όπως και σήμερα «δεν θέλει τίποτε να μοιραστεί με τον τουρκοκυπριακό λαό ούτε και με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος), κι αυτό το έδειξε». «Την ίδια στάση έχουν και σήμερα. Είπαμε όμως, εάν δεν υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα. Είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε.



Εδώ και 52 χρόνια, πρόσθεσε, γίνονται διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και όπως πριν και μετά το σχέδιο Ανάν, οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Δηλαδή, αυτό έχει εξαντληθεί. Τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορούν να υπάρξουν και δύο κράτη. Άλλωστε σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί και δύο κράτη. Υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση, είτε αναγνωρίζεται, είτε όχι. Αυτό πρέπει να το απεικονίσουμε. Τί λέμε εμείς; Θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού» είπε.

Μέχρι σήμερα διαπραγματευόμασταν άλλα δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι με την εκλογή Τατάρ στις τελευταίες «προεδρικές» οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν την πολιτική της λύσης δύο κρατών. «Δηλαδή του έδωσαν την έγκριση».

Στο Κραν Μοντάνα, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, πήγαν και έμειναν 11 μέρες νομίζοντας ότι υπήρχε έδαφος διαπραγμάτευσης αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1, είπε, θα δουν εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις. Σε κάθε πλατφόρμα και βήμα, δήλωσε, ως Τουρκία και ψευδοκράτος λένε με σαφήνεια και ειλικρίνεια την θέση τους και αυτό θα κάνουν και στην πενταμερή.



Στην ερώτηση δημοσιογράφου τί στάση θα τηρήσουν εάν η εληνοκυπριακή πλευρά θέσει στο τραπέζι την ομοσπονδιακή λύση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η θέση και των δύο – Τουρκίας και τουρκοκυπριακής πλευράς – είναι ξεκάθαρη: «Πάμε σε αυτή την συνάντηση (πενταμερή) για να υποστηρίξουμε την συνεργασία δύο κρατών, με βάση την κυριαρχική ισότητα, που θα συνεργάζονται όντας δίπλα δίπλα. Αλώστε αυτό το έχω πει και στον κ. Γκουτέρες όταν μιλήσαμε».

Εάν σέβονται την δημοκρατία, όπως λένε, τότε θα σεβαστούν και αυτή τη θέση γιατί είναι αυτή η εντολή που έχει από τον «λαό» που τον εξέλεξε, ανέφερε. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «εμείς είπαμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, όμως δεν λέμε ότι δεν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και τελεία. Εξηγούμε το γιατί: Δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε κάτι το οποίο δεν θα γίνει. Γιατί δεν συνέβη αυτό για 52 χρόνια; Ποια είναι η εγγύηση ότι αυτό που δεν έγινε για 52 χρόνια, θα γίνει αύριο; Υπάρχει εγγύηση; Όχι».

Είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει λύση δύο κρατών ενώ παρέπεμψε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. «Δεν το είπε μόνο σε μένα, το είπε και σε άλλους (εννοούσε πως δεν είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδη στον ίδιο μόνο για τα δύο κράτη, αλλά το είπε και στον Αρχιεπίσκοπο).

Δεν έχει λόγο η ΕΕ

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές αξιωματούχων της Ε.Ε ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Τσαβούσογλου διερωτήθηκε εκ μέρους ποιου αποφασίζει γι’ αυτό η Ε.Ε και επεσήμανε ότι η Ένωση συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής «επειδή της το επιτρέψαμε εμείς».

Η Ε.Ε, πρόσθεσε, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει ούτε για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. «Για να μπορεί να είναι παρατηρητής η ΕΕ πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να είναι δίκαιη. Επειδή το είπαμε και σε αυτούς, το λέμε ανοικτά, πάντα υποστήριξαν άνευ όρων τα δικαιώματα της εληνοκυπριακής πλευράς και παραγνώρισαν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Παίρνουν θέση, μεροληπτούν». Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα ή το ψευδοκράτος, μπορούν να έχουν άποψη, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά η Ε.Ε που θέλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων. «Γι’ αυτό τον λόγο εύχομαι στο εξής να κάνουν πιο προσεχτικές δηλώσεις» κατέληξε.

Να μοιραστούμε το φυσικό αέριο

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί ούτε εξουσία, ούτε πλούτο και ένας από τους βασικούς λόγους στο πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε τους υδρογονάνθρακες ούτε τα έσοδα από αυτούς. Αναφέρθηκε δε στην πρόταση του Τούρκου προέδρου για μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή ακόμα και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για την Κύπρο, είπε, είτε θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές «είτε να υπάρξει μια διαφορετική πλατφόρμα. Δηλαδή, είτε και οι δύο θα συμμετάσχουν, είτε καμία. Η επιθυμία μας είναι να συμμετάσχουν και οι δύο και να βρεθεί μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό. Εάν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο θέμα του διαμοιρασμού των εσόδων στην Κύπρο, έχει λυθεί το 50% του προβλήματος». Η Τουρκία, το ψευδοκράτος, είναι παρόντες σε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου