Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ελλάκτωρ: Οι δύο δραματικές επιστολές του Δημήτρη Καλλιτσάντση στον αδελφό του για την κατάρρευση της εταιρείας

Τον προειδοποιούσε από το καλοκαίρι του 2018 για την  Τον προειδοποιούσε από το καλοκαίρι του 2018 για την κατάσταση και τον κατηγορούσε ότι καταπάτησε την μεταξύ τους συμφωνία για να διοικήσει μόνος του την εταιρεία και στη συνέχεια να τη χάσει

Mε δύο προφητικές επιστολές που εστάλησαν πολύ πριν ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα στον όμιλο Ελλάκτωρ και γράψει το δραματικό τέλος της ταπεινωτικής ήττας του Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο του 2018 τον αδερφό του Σάκη, για την κατάληξη που θα είχε η καταστροφική πολιτική του στην διοίκηση, καλώντας τον να αναλογιστεί το μέγεθος των ευθυνών του.

Στις δύο εκείνες επιστολές, από τις δεκάδες που φαίνεται να αντάλλαξαν τα τελευταία 2,5 χρόνια τα δύο αδέρφια (δείγμα και του τρόπου που επικοινωνούσαν), γίνεται αντιληπτή η αγωνιώδης προσπάθεια του Δημήτρη να μπουν στην άκρη οι προσωπικές αντιθέσεις και να συμμετάσχει και ο ίδιος στην λήψη αποφάσεων ως στενός συνεργάτης και συνεταίρος.

Κόντρα όπως φάνηκε στην επιμονή του αδερφού του να τον κρατήσει μακριά από τις κρίσιμες πρωτοβουλίες που θα καθόριζαν την τύχη αλλά και τον μέλλον της εταιρείας και παρά την συμφωνία που λέγεται ότι είχε γίνει με την Αμερικανική Farallon, από την οποία δανείστηκαν τα 50 εκ. ευρώ για να αυξήσουν το ποσοστό τους, να συνδιοικούν και να μοιράσουν ισότιμα τους ρόλους.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ σύμφωνα με τα όσα αφήνει να εννοηθούν στις επιστολές ο αδερφός του, φέρεται να είχε καταστρώσει εξαρχής ένα σχέδιο παραγκωνισμού του, το οποίο τον περιόριζε σε ρόλο παθητικού μετόχου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από πολύ νωρίς, μόλις ένα μήνα μετά το θρίαμβο του Change4Ellaktor, ο Δημήτρης ζητούσε από τον Σάκη να καθορίσουν την δομή και τους ρόλους της συνεργασίας τους, στην κοινή όπως ανέφερε προσπάθεια και να προσδιορίσουν με ακρίβεια την συμμετοχή του καθενός στο κοινό μετοχικό σχήμα της Pamanoaro αλλά και στην Άνεμος που αργότερα απορροφήθηκε από την μητρική εταιρεία.

Από τότε όμως διαπίστωνε τη δυσκολία του Σάκη να το πράξει, βλέποντας τις ασταμάτητες πρωτοβουλίες δίχως τη δική του συμμετοχή και τα τετελεσμένα που έφερναν οι επιλογές του.

Στην επιστολή του, το καλοκαίρι του 2018 κάνει λόγο για μοιραία λάθη και επικίνδυνες αυθαιρεσίες που βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του ομίλου και του υπενθυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι έχει αποδεχτεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην κοινή εταιρεία, αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Του υπενθυμίζει ότι είναι σε αυτή τη θέση (…του leadership) επειδή συμφώνησε και ο ίδιος και του ζητά να το σεβαστεί και να το υπολογίσει, παρά τις μεθοδεύσεις όπως επικαλείται που έκανε σε βάρος του στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2018 (υπονοώντας πιθανώς στις διαπραγματεύσεις με τη Farallon).

Τον κατηγορεί για απαξίωση του ρόλου του στην εταιρεία, ακυρώνοντας όπως σημειώνει ότι μπορεί να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια και αφήνει αιχμές για οργανωμένο σχέδιο και μεθοδεύσεις με σκοπό τον πλήρη αποκλεισμό του από την διοίκηση του ομίλου.

Ο Σάκης, έχοντας εξασφαλίσει την ευρεία αποδοχή των μετόχων και αναλαμβάνοντας τα ηνία της εταιρείας νιώθει παντοδύναμος και ψάχνει αφορμές για να προκαλέσει νέες εστίες συγκρούσεων. Όταν ο αδερφός του δηλώνει αποφασισμένος να παραιτηθεί από την θέση του προέδρου που κατείχε εκείνη την περίοδο στον Άκτωρα, από την στιγμή που δεν είχε κανένα λόγο στις αποφάσεις, ο Σάκης θα αντιδράσει έντονα.

Τώρα, θα του πει, φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι και οι εχθροί και θα τον κατηγορήσει για προδοσία, θυμίζοντας ιστορίες από το παρελθόν και από την στάση που τήρησε στην κοινή διοίκηση με τον όμιλο Μπόμπολα. Οι διαφορές και οι διαφωνίες τους θα συνεχίσουν να είναι αγεφύρωτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επικοινωνία μεταξύ τους, τις περισσότερες φορές, γινόταν δια αλληλογραφίας και μέσω μηνυμάτων, επιβεβαιώνοντας όλες τις φήμες που τους ήθελαν να αποφεύγουν ακόμη και να μιλούν.

Από τη θέση του Αντιπροέδρου της Ελλάκτωρ με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες, ο Δημήτρης αντιλαμβάνεται έγκαιρα τις οδυνηρές συνέπειες της «μοναρχίας» του αδερφού του. Τον Αύγουστο του 2019 και έχοντας ήδη στο ενεργητικό του 13 μήνες στο τιμόνι της διοίκησης, ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης επανέρχεται με νέα επιστολή κάνοντας ένα δραματικό απολογισμό για την πορεία του ομίλου και ειδικά του τομέα των κατασκευών που είναι ο μεγάλος ασθενής των δραστηριοτήτων.

Στην επιστολή εκείνη, αναφέρεται στις παραλήψεις, τους ερασιτεχνισμούς, τις αδυναμίες και τις λανθασμένες επιλογές στελεχών και ζητά από τον Σάκη να δει την πραγματική εικόνα όπως είναι και χωρίς τα προσωπικά συναισθηματικά φίλτρα. Ελπίζω, να βλέπεις του λέει ότι η Άκτωρ χάνει σταδιακά την ικανότητά της να παράγει αποτελεσματικά έργο και το ηθικό των στελεχών της αποδομείται.

Αυτό, όπως υπογραμμίζει δεν οφείλεται μόνο στην κρίση ρευστότητας που συνεχώς λόγω των ζημιών χειροτερεύει αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην διοίκηση και κατ΄ επέκταση στην λήψη οράματος για να κερδηθεί ξανά η χαμένη δυναμική. Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης χτυπά το καμπανάκι και μεταφέρει την εικόνα που δίνει η εταιρεία προς τα έξω.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, ο κόσμος της κατασκευής νιώθει ότι τα αφεντικά δεν ξέρουν την δουλειά και επειδή αυτή η εξέλιξη είναι σαν την πανδημία κινδυνεύει να εξαπλωθεί και να διαχυθεί σε όλη την αγορά.

Χρησιμοποιεί μάλιστα το παράδειγμα της Κυπριακής J&P Overseas, λέγοντας ότι οι αδυναμίες της διοίκησης και η αναποτελεσματικότητα, οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στον ίδιο δρόμο της διάλυσης και των συγκρούσεων.

Μπροστά στα όσα διαδραματίζονται στην εταιρεία ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ελλάκτωρ, συμπεραίνει ότι καθιστούν ανέκδοτο ακόμη και το επιχείρημα περί ερειπίων που άφησε η προηγούμενη διοίκηση (σ.σ Μπόμπολα-Κούτρα).

Δεν σου περνά από το μυαλό ότι είσαι υποχρεωμένος να λειτουργήσεις μαζί μου, λέει εξοργισμένος ο Δημήτρης και τονίζει ότι οι αυθαιρεσίες του έχουν αρχίσει να φέρνουν με δυσάρεστο τρόπο… τους λογαριασμούς.

Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης αντιδρά για πολλοστή φορά στον αποκλεισμό του από την διοίκηση της κατασκευαστικής, έναν τομέα που όπως λέει έχει συσσωρεύσει εμπειρία και τεχνογνωσία και κατηγορεί τον αδερφό του για επικίνδυνο πραξικόπημα, καταλαμβάνοντας αυθαίρετα εξουσία που δεν του ανήκει.

Ένα δριμύ κατηγορώ που εκφράστηκε άλλωστε και με την παραίτησή του από το ΔΣ της Ελλάκτωρ αλλά και στην τελευταία επιστολή του που δημοσιοποίησε το Δεκέμβριο, ως κορύφωση της μεταξύ τους σύγκρουσης, με την ευχή η νέα διοίκηση στον όμιλο, να αποκαταστήσει την ηρεμία και να φέρει τη συγκέντρωση στο πραγματικό έργο της εταιρείας.

Όπως παραδέχονται στενοί συνεργάτες τους, το ύφος των δύο επιστολών δείχνει με απόλυτο ρεαλισμό και τις πραγματικές τους σχέσεις.

Τρανή απόδειξη ότι όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στον εξωτερικό πόλεμο για αναδιάρθρωση της εταιρείας, τις δυσκολίες και τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα στις κατασκευές, υπήρχε συστηματικά και μία εσωτερική και πολύ πιο σκληρή μάχη εξουσίας, η οποία διατηρήθηκε άσβεστη με αλαζονικό τρόπο μέχρι το τέλος.

Αυτή η μάχη φάνηκε να υπονομεύει ακόμη και τις σωστές επιλογές και υπήρξε το επιστέγασμα όσων με κινηματογραφικό τρόπο εκτυλίχθηκαν τους τελευταίους μήνες και επέβαλλαν την αλλαγή στην μετοχική σύνθεση του ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου